Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny dagsorden for bankernes indtjeningsudsigt

Morten W. Langer

mandag 10. oktober 2022 kl. 15:00

Ny dagsorden for bankernes indtjeningsudsigt

De danske banker har i basisforretningen haft et rigtigt godt år med markant stigende udlån og lave tabshensættelser. Men nu trækker de sorte skyder for alvor op: Mange års tilbageførsel af tidligere tabshensættelser står til at blive afløst af markant stigende udlånstab i kølvandet på flere konkurser og tvangsauktioner. Chefredaktør Morten W. Langer tegner bankernes fremtidsbillede.

Det trak ellers op til en fest i bankerne: Endelig begyndte de europæiske centralbanker at sætte de korte renter op, og de er sikkert ikke færdige. Det vil løfte bankernes nettorenteindtægter dramatisk, da udlånsrenterne til kunderne i de fleste tilfælde også sættes op. 

Bundlinjerne har selvfølgelig været præget af kurstab på aktier og obligationer, men det må anses for at være en engangspåvirkning af resultatet. 

Men nu ses dansk økonomi at blive hårdt ramt i den kommende tid (se også artikel om prognosemagerne). Dermed ser det også sort ud for privatøkonomi og erhvervslivet, der over en bred kam rammes af højere lånerenter, ikke mindst på korte boliglån, og højere energiregninger samt forsat bred inflation.

Det kan meget vel være, at de kommende bankregnskaber for tredje kvartal, som snart er på trapperne, bliver hæderlige. Danskerne er endnu ikke blevet ramt af stigende boligrenter, da rentefornyelse af boligejernes flekslån først får effekt til nytår. Og varmeregningen begynder først at gøre rigtig ondt, når vinteren kommer.   

Men inde i det nye år vil den samfundsøkonomiske nedtur ses helt tydeligt. Husholdningernes og erhvervslivet har generelt god likviditet, så der er en god buffer at trække på. Men den vil ikke vare uendeligt. Og i baggrunden truer også en europæisk recession, som nu synes uundgåelig.

Det er derfor, vi nu ser betydelige kursfald i bankaktierne. Selvom Nationalbanken, i kølvandet på ECB, ventes at sætte de korte renter endnu højere op, ser markedet, at den stigende makroøkonomiske usikkerhed overtrumfer de stigende nettorenteindtægter.

Ud af de 20 børsnoterede danske banker har kun fem leveret positive aktieafkast den seneste måned. Årets helt store vinder er Jyske Bank, hvis aktie er steget 5 pct. den seneste måned og hele 19 pct. siden årsskiftet. 

Aktien ligger stadig i den billige ende af skalaen med en børsværdi på 0,7 gange den bogførte egenkapital. Jyske Bank er både blevet belønnet for en lidt bedre lønsomhed og for en markant mindre relativ kreditrisiko på grund af den store realkreditforretning.

Hertil kommer en forventning om, at bankens informationer til aktiemarkedet bliver bedre, når Anders Dam træder tilbage som topchef.

Mest overraskende er nok, at Ringkjøbing landbobank den seneste måned også har leveret plusafkast. Det er sket, selvom aktien handles til hele 2,6 gange den bogførte egenkapital, hvilket er en tre gange højere værdiansættelse end for de fleste andre banker. Aktiens robusthed må tolkes på den måde, at markedet tror, at CEO John Fiskers udlånsportefølje ikke vil blive særlig hårdt ramt under en recession.  

Langt hovedparten af de øvrige børsnoterede banker har leveret negativt aktieafkast, både den seneste måned og for året som helhed. De svageste kort med største minusafkast er Møns Bank, Nordfyns Bank, Djursland Bank og Kreditbanken, der også handles til lave værdiansættelser omkring 0,7 gange den bogførte egenkapital.

Billedet er et helt andet for de store nordiske banker: Generelt handles de store svenske og norske banker til højere værdiansættelser end de danske banker. Aktieanalytikerne er også fortsat positive, og de har over de seneste fire uger opjusteret estimater for bankernes overskud de kommende år, undtagen for Jyske Bank og Spar Nord Bank.  

Morten W. Langer

FI - Ny dagsorden for bankerne 01

FI - Ny dagsorden for bankerne 02

FI - Ny dagsorden for bankerne 03

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank