Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny dom bombe under selskabers pensionsgæld i udlandet

Carsten Vitoft

torsdag 01. maj 2025 kl. 11:55

Ny dom bombe under selskabers pensionsgæld i udlandet

Flere af landets største erhvervsvirksomheder advarer nu deres aktionærer om, at der kan komme store ekstraregninger på de pensionsopsparinger, de skylder i pension til deres medarbejdere i Storbritannien. Årsagen er en dom, hvor de britiske domstole nu har slået fast, at ændringer til pensionsordninger skal underkendes, hvis de ikke er godkendt af aktuar. De største virksomheder skylder omkring 50 mia. kr. i udlandet, hvoraf størstedelen ligger i netop Storbritannien.

Carlsberg, Arla, Mærsk, DSV og DFDS har de store lommeregnere fremme og er for tiden i fuld gang med at regne på konsekvenser og omfang en ny dom fra den britiske High Court. Her har den engelske virksomhed Virgin Media trukket sit pensionsselskab i retten og tabt. Det betyder, at alle ændringer i engelske arbejdsmarkedspensioner ikke kan godkendes, hvis en aktuar ikke har sat sin underskrift i bunden.

Sådan har det også været tidligere for historiske ændringer i disse firmapensioner. Men nu står det fast, at det også gælder ændringer, der har fremadrettede konsekvenser. Det er tilsyneladende kommet som en overraskelse for de fleste danske virksomheder, der har mange ansatte i Storbritannien.

Arla advarer i sit seneste regnskab med følgende ordlyd: ”Koncernen er bekendt med en sag i Storbritannien i 2023, der involverer, Virgin Media og NTL Pension Trustee, som potentielt kan medføre yderligere forpligtelser for nogle pensionsordninger og sponsorer, herunder eventuelt koncernen. I juli 2024 afviste de britiske domstole en anke af dommen fra 2023.”

Videre hedder det: ”Koncernen (altså Arla, red.) og pensionsforvalterne er i gang med at drøfte dommen, og de eventuelle konsekvenser heraf overvejes af pensionsforvalternes juridiske rådgivere. Indtil dette arbejde er afsluttet, er det ikke muligt for koncernen at fastslå de eventuelle konsekvenser, og de vil blive vurderet, såfremt det bliver relevant i fremtiden. Derfor er der i de oplyste tal ikke taget højde for dommen,” skriver Arla, der ikke har ønsket at svare på Økonomisk Ugebrevs spørgsmål til sagen.

Også DFDS er berørt, og ledelsen skriver i en mail til Økonomisk Ugebrev: ”Der er fortsat ikke afklaring om den endelige fortolkning af Virgin Media dommen, og hvordan den skal implementeres. Derfor kan vi på nuværende tidspunkt ikke sige, hvordan dommen kommer til at påvirke os. Men vi følger løbende udviklingen sammen med vores engelske pensionsrådgivere.”

”Denne afgørelse kan få konsekvenser for koncernen, da der også blev foretaget ændringer i koncernens britiske pensionsordninger i den pågældende periode. Ledelsen har indhentet juridiske vurderinger og vil fortsat søge juridisk rådgivning om sagen og handle i overensstemmelse hermed. Da en detaljeret undersøgelse af historiske ændringer af ordningen imidlertid er på et tidligt stadium, kan størrelsen af en eventuel indvirkning på den ydelsesbaserede forpligtelse ikke bekræftes og/eller måles med tilstrækkelig pålidelighed ved udgangen af 2024,” skriver DFDS (frit oversat til dansk).

Forskellig tolkning

Netop danske selskabers pensionsforpligtelser over for deres ansatte i udlandet ses som giftige, da virksomhederne har lovet medarbejderne en bestemt pension så længe, de lever. Nogenlunde som de gamle danske tjenestemandspensioner, der blev afskaffet for 30 år siden. Netop fordi de blev anset for alt for generøse.

Disse pensioner er altså stadig praksis i Storbritannien. Den nye dom dækker næsten 20 års pensionsopsparing fra 1997 til 2016. Det kan ramme andre virksomheder som Maersk, FLS, Danfoss og Grundfos.

Det kan blive dyrt for f.eks. Mærsk, der selv skriver, at 82 pct. af deres udenlandske pensioner ligger i Storbritannien.

”Ved årets udgang var vi ikke bekendt med at kendelsen skulle have nogen væsentlig indvirkning på Mærsk, hvilket førte til, at vi ikke opgav det som en særskilt oplysning i årsrapporten,” oplyser Mærsk til Ugebrevet. Mærsk nævner altså intet om problemstillingen i den seneste årsrapport.

Det gør DSV heller ikke: ”Den pågældende dom er ikke omtalt i vores årsrapport for 2024, da vi vurderer, at den ikke vil få væsentlig betydning for vores fremtidige resultater,” skriver DSV i en mail til Ugebrevet.

Ugebrevet følger op på de eventuelle økonomisk og juridiske konsekvenser for de danske selskaber i næste udgave.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank