Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny regering i opgør med stivnet erhvervspolitik?

Linda

søndag 04. december 2016 kl. 21:30

Det er glædeligt, at regeringsgrundlaget arbejder videre med nogle af 2025 planens elementer om at styrke underskoven i erhvervslivet, hvor der er potentiale til at skabe tusindevis af nye arbejdspladser hvert år. Økonomisk Ugebrev har gennemgået regeringsgrundlaget.

Økonomisk Ugebrev har i årevis været stærkt kritisk over for den førte erhvervspolitik, som vi har kaldt visionsløs, overfladisk, præget af planøkonomisk søjletænkning og styret af de store erhvervsvirksomheder gennem de mest magtfulde erhvervsorganisationerne. I regeringens nylige 2025 plan nærmest skamroste vi oplægget til mere dynamiske og konkrete forslag, som for første gang i ti år søger at tage fat på det største problem i dansk erhvervsliv, nemlig total forsømmelse af underskoven af SMV virksomheder og iværksættere.

Rent ud sagt har der i årevis været et elendigt miljø for anskaffelse af risikovillig kapital, både egenkapital og lånekapital, grundet bankernes låste pengekasser og minimal kreditvillighed, et total tørlagt marked for notering af mindre virksomheder på børsen og en stivnet embedsmandsagtig tænkning omkring erhvervsfremme.

Aktiekultur og risikovillig kapital: Det er derfor glædeligt, at regeringsgrundlaget tilsyneladende arbejder videre med nogle af 2025 planens elementer om at styrke underskoven i erhvervslivet, herunder ”styrke aktiekulturen”, hvor der ligger potentiale til at skabe tusindevis af nye arbejdspladser hvert år, lempeligere skat til iværksættere og lettere adgang til risikovillig kapital. Men det er også på tide, at politikerne nu vender blikket mod SMV segmentet, altså der hvor arbejdspladserne skabes, i stedet for de store virksomheder, som allerede tjener masser af penge, og som næsten kun skaber nye arbejdspladser i udlandet.

Opgør med dyr og planøkonomisk erhvervsfremme: Det er også glædeligt, at der tilsyneladende er et opgør på vej med den enorme mængde offentlige erhvervsstøtteordninger, regionale væksthuse, Vækstkapital og Vækstfonden, som koster flere hundrede millioner i administration og papirnusseri, og hvor den samfundsmæssige gevinst ved bedre generelle rammevilkår til SMV segmentet sikkert ville være meget større.

Samlet kan der hentes milliarder på disse områder. I det hele taget er der brug for et opgør med tanken om, at staten via planøkonomiske initiativer og søjletænkning skal styre erhvervslivet ind på rette spor, og hvor man samtidig kan undgå en masse bureaukrati, utidssvarende kompetencer og forkerte embedsmandsbeslutninger for at ”hjælpe” erhvervslivet.

Opgør med fastlåste forsyningsstrukturer og mangel på konkurrence i erhvervslivet: Ifølge regeringsgrundlaget skal der nedsættes et ”Råd om gode konkurrencevilkår”, der skal ”følge og efterse erhvervsvilkårene for virksomheder i Danmark.” Umiddelbart synes fokus kun at være på skatter og afgifter. Men man aner også andre steder i regeringsgrundlaget, at der skal ske et opgør med den generelt svage konkurrence i Danmark.

I tidligere Konkurrenceredegørelser fra Konkurrencestyrelsen, som besynderligt nok ikke udarbejdes mere, fik Danmark år efter år dumpekarakter i en europæisk sammenligning.

Positivt er det derfor, at den nye regering vil åbne mere for deleøkonomi og liberalisere taxalovgivningen, så der bliver plads til Uber. Dele-økonomi bliver en central byggeklods i fremtidens erhvervsudvikling, så her bør alle bremser fjernes. En del af pakken er også, at regeringen vil effektivisere forsyningssektoren, som er præget af et hav af små selskaber, inden for drikkevandvand, spildevand, elforsyning og fjernvarme. Der er uden tvivl potentielle milliard gevinster at hente.

Endelig planlægges det også at rulle den offentlige afbureaukratisering ud over Danmarks Radio og TV2, så danskerne ikke længere bliver tvunget til at betale tvangslicens til letbenede underholdningsprogrammer, reality tv og bingo tv. Det oplyses i regeringsgrundlaget, at DR i højere grad skal målrette DR’s produktion mod mere grundlæggende public service TV, og TV2 skal privatiseres. Man må håbe at tvangslicensen til DR kan reduceres markant og helt fjernes til TV2.

Digitalt Vækstpanel skal fremme digital tænkning: Desværre er den nye regerings tænkning præget af tidligere tiders ønske om at blande sig på alle ledder og kanter i erhvervsudviklingen. Man kunne ønske sig, at regeringen koncentrerede sig om at skabe de rette rammevilkår, blandt andet ved at uddanne nok unge med digitale kompetencer. Så kommer resten helt sikkert af sig selv.

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank