Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny Velliv-direktør varsler mere konkurrence i pensionssektoren

Carsten Vitoft

torsdag 31. august 2023 kl. 11:25

Ny Velliv-direktør varsler mere konkurrence i pensionssektoren

I denne uge blev det offentliggjort, at Kim Johansen fra ATP er på vej til den ledige direktørpost i Velliv. Det er overraskende, at landets hurtigst voksende pensi­onsselskab nu ansætter en aktuar med risikofokus i stedet for at vælge en kommerciel topchef til at fort­sætte ad vækstsporet. Men Velliv vil næppe overlade banen til de store konkurrenter, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne kommentar.

Pensionssektoren ser måske kedelig ud på overfladen. Men det er den ikke. Der foregår en løbende kamp om milliar­der, og denne kamp intensiveres til stadighed: Ikke man­ge havde forudset, at branchens tre største selskaber ville udskifte deres topdirektører på mindre end to år.

Det er sket under stor dramatik: Først forlod Allan Polack PFA, men det lykkedes at hente Ole Krogh Pedersen hos kon­kurrenterne i Danica som ny CEO. Derefter hentede Danica omvendt Mads Kaagaard fra PFA. Det gav god mening at skif­te for de to meget erfarne, succesfulde og vellidte topchefer i deres bedste alder. De har begge godt tag på storkunder.

Voksende velliv

På den baggrund er valget af Kim Johansen fra ATP som ny topchef for Velliv forbløffende. Han er aktuar og har fokus på risici. Han har ikke nødvendigvis fokus på det kommercielle og kundevækst.

Vækst har ellers i mange år være alfa og omega for de største kommercielle pensionskasser. I de seneste år har det været det mindste af selskaberne, Velliv, der har trukket sig sejrrigt ud af denne kamp om markedsandele.

Velliv har næsten fordoblet antallet af medarbejdere siden adskillelsen fra Nordea i 2018, så mange nye kun­der er kommet til. Og Velliv har endda nogle af branchens mest tilfredse kunder.

Derfor kan det være svært at forstå, hvorfor bestyrel­sesformand Anne Broeng, der selv har en fortid i flere sto­re pensionsselskaber, nu tilsyneladende vælger at sadle helt om fra en salgs- og kundeorienteret ledelse – tilbage til, hvad man i gamle dage kaldte aktuarvældet. Den nye ledelse vil nu bestå af Anne Broeng selv samt CFO Gitte Aggerholm og altså den nye adm. direktør Kim Johansen. .

Vellivs ledelse består i dag også af investeringsdirektør Anders Stensbøl Christiansen og den konstituerede topchef Morten Møller, som muligvis snart finder nyt græs. Anders Steensbøl Christiansen har længe været udset som kronprins i Velliv, så han må også føle sig forbigået. For de seneste fem år ligger Velliv nummer tre på afkastet i hele pensionssekto­ren, langt foran både PFA og Danica, så han må spørge sig selv, hvad der så skal til. Han har ellers også alderen på sin side – modsat Kim Johansen, som har rundet de 60 år. Med risiko for at blive beskyldt for aldersdiskriminering er det bare ikke normalt, at man ansætter topchefer over 60. Slet ikke i en vækstfokuseret virksomhed som Velliv, hvor bestyrelsesfor­kvinde Anne Broeng selv samt CFO Gitte Aggerholm og CCO Morten Møller også har passeret de 60 år.

Det kan jo selvfølgelig være, at Kim Johansen blot er ment som en overgangsfigur, og det er der flere i bran­chen, som tænker. For her tolkes det vidt og bredt, at hele årsagen til, at en aktuar nu skal styre Velliv, er, at organisa­tionen ikke har kunnet følge med den voldsomme vækst i de senere år. Tilsynet har skrevet i en tilsynsredegørelse:

”Finanstilsynet vurderede, at der er en række stærke indikatorer for, at der ikke er tilstrækkelige ressourcer til­knyttet aktuarområdet. Finanstilsynet har derfor påbudt selskabet at foretage en fornyet vurdering af, hvorvidt der er tilstrækkelige ressourcer tilknyttet aktuarområdet.”

Styrker kontrolfunktioner

Det må Anne Broeng have opfattet som noget af et tillids­brud fra den tidligere CEO, Steen Michael Erichsen, som blev fyret blot tre måneder efter tilsynets besøg. Ganske vist med en anden begrundelse.

Derfor har Anne Broeng nu travlt med at styrke kon­troller og aktuarfunktioner. Hun har sikkert haft et stres­set forår i dialogen med Finanstilsynet, da hun jo selv kommer fra kontrolbaggrund.

I resten af pensionsbranchen tager man ikke disse på­taler og påbud for det store. De er så hyppige, at de ef­terhånden næsten er uinteressante i finansmedierne, og derfor skal Anne Broeng passe på, at hun ikke gør mere skade end gavn med disse nye livtag.

Uanset hvad, spår vi her på Økonomisk Ugebrev, at udvik­lingen glæder konkurrenterne i PFA og Danica, hvor der også sidder to ganske nye topchefer som tilsyneladende både er yngre og mere sultne, end Anne Broeng & Co. i Velliv.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank