Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nye ejere af NPinvestor i vild oppustning af værdier

Morten W. Langer

tirsdag 15. juni 2021 kl. 7:00

Norske Blockbonds, der har overtaget det nødlidende danske First North-selskab NPinvestor, mener selv, at det har en børsværdi på over 1 mia. kr. Men regnskaberne bagved viser, at der er tale om en gigantisk sminkning. Nu har NasdaqOMX suspenderet aktien. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår sagen, som er endnu et eksempel på de problematiske forhold på First North.

NPinvestor har for et stykke tid siden ændret navn til Spenn Technology, hvor de nye ejer kommer til at eje 95 pct. af aktiekapitalen efter en kapitaludvidelse. Selve transaktionen er godkendt og vil blive gennemført i tredje kvartal. Den vil indebære, at ejerne af Blockbonds ombytter deres ejerandele til 2.380.819.815 nye aktier i Spenn Technology, hvorefter de tidligere ejere sidder tilbage med 0,42 pct. af aktiekapitalen.

Med den aktuelle børskurs på Spenn-aktierne på First North på 2,16 kr. skulle selskabet altså være 5,16 mia. kr. værd, hvilket er betydeligt mere end den værdi, de nye ejere selv har estimeret af deres forretning på over 1 mia. kr. ”Blockbonds based on a valuation of Blockbonds of DKK 1.4 billion,” blev det oplyst i en tidligere børsmeddelelse. Umiddelbart ligner det et uddrag fra den meget underholdende norske serie om fire milliardærer, Exit.

Magert regnskab
Set udefra er der nemlig ingen som helst grund til at tro, at selskabet er mere end et par hundrede mio. kr. værd. Var selskabet en overbevisende vækstcase med stærke resultater, ville ledelsen helt sikkert have fortalt om dette til børsmarkedet. Det seneste regnskab fra det norske moderselskab Blockbonds, fra 2019, viser samlede indtægter på 336.288 norske kr., og driftsunderskuddet var 21,5 mio. norske kr. Ifølge finansavisen.no hentede selskabet dette forår ekstern kapital på 120 mio. norske kr. til en samlet værdisætning på 440 mio. norske kr., altså ca. en fjerdedel af værdien på den aktuelle transaktion.

Det engelske datterselskab Blockbonds Ltd. har aflagt regnskab for 2020. Heraf fremgår, at omsætningen sidste år var 599.000 britiske pund, altså ca. 6 mio. kr., og driftsresultatet blev minus 42.000 pund, altså ca. 400.000 kr. 

Usikkerheden om, hvad der ligger af forretningsmæssige værdier i Spenn, som nu er noteret på First North, har efter det oplyste betydet, at aktien blev suspenderet i denne uge. Med de fremlagte oplysninger om Blockbonds har investorerne ingen som helst mulighed for at vurdere selskabet og dermed aktiens værdi.

Det er ellers en klar forpligtelse hos både selskabets nye ledelse, og også certified adviser, at selskabet lever op til oplysningsforpligtelserne. I en meddelelse om baggrunden for suspensionen hedder det, at ”Nasdaq has assessed that the contemplated transaction between SPENN Technology A/S and Blockbonds AS and information about the business activities and the organization in the future SPENN Technology A/S must be further described and disclosed to the market.”

Udsigt til kursdyk
Med andre ord har selskabets nye certified adviser fra Baker Tilly i den grad kikset i forhold til at rådgive og sikre, at Spenn lever op til de mest basale oplysningsforpligtelser på børs­markedet. Baker Tilly overtog opgaven fra Vesterhamn for over en måned siden, så der har været god tid til at få selskabets ledelse til at rette ind efter de gældende regler. Men det er altså ikke sket.

Økonomisk Ugebrevs vurdering er, at Spenn-aktien med de nævnte usikkerheder bør handles til højst 8 øre per aktie, svarende til en samlet børsværdi på 200 mio. kr. Det er muligt, at selskabet kommer med et godt regnskab for 2020, og at to registrerede kapitaltilførsler i 2021 kan have positiv effekt. Vi ser i bedste fald en aktiepris på 20 øre, hvis tingene falder i hak. Det svarer til et kursfald på over 90 pct., når aktien altså kan handles igen.    

Spenn har ellers en meget godgørende produktidé, nemlig at sikre bankadgang til alle, især i Afrika, som ikke ellers har adgang til en bankkonto. Spenn tilbyder afrikanere en gratis bank-app uden en tilknyttet bankkonto, hvilket giver mange mindrebemidlede adgang til økonomiske transaktioner. Spenns seneste initiativ, som beskrives her, har til formål at sikre, at donationer går direkte til modtagerne i tredjeverdenslande.

MWL

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank