Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Den dansk stat kører SAS aktionærer over: Nye ejere har fået 100 procent af SAS til foræringspris

Morten W. Langer

tirsdag 10. oktober 2023 kl. 8:00

Nye ejere har fået 100 procent af SAS til foræringspris

De nye ejere er de eneste vindere i det rekonstruerede skandinaviske flyselskab. De betaler 5,3 mia. SEK, svarende til ét års overskud i 2026. Flyselskabets markedsværdi er mindst 20-30 mia. SEK, baseret på værdien af europæiske flyselskaber, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Stort set alle interessenter i det nye SAS er groft sagt blevet smadret til uigenkendelighed: En kæmpe regning er blevet betalt af tusindvis af SAS-ansatte, finansielle kreditorer, flyleasingselskaber og ikke mindst de 260.000 aktionærer, som sidder tilbage med værdiløse SAS-aktier. 

De har alle måttet betale en høj pris for at få genskabt et stærkt SAS. 

Resultatet er da også, at SAS i dag står som et økonomisk meget stærkt skandinavisk flyselskab. SAS’ topledelse har tidligere selv skønnet, at driftsoverskuddet i 2026 bliver 5-6 mia. SEK, når effekterne af restruktureringsplanen har fået fuld effekt. Det er altså, hvad ledelsen som minimum forventer.

Stærkt cash flow

Set i det lys er det overraskende, at de nye ejere samlet betaler 5,225 mia. SEK for hele SAS. Altså svarende til ca. ét års overskud om tre år. De nye ejere skyder yderligere kapital på 7,7 mia. kr. ind i flyselskabet som lånekapital, som SAS antageligt ikke får brug for på grund af et stærkt cash flow fra driften.

De nye ejere får gældsbreve i SAS med en løbetid på syv år med en rente på SOFR (Secured Overnight Financing Rate) plus 650 basispunkter. Det svarer til en effektiv årlig rentebetaling på 12 pct. Hertil kommer et startgebyr på 1,5 pct. ved lånet indgåelse. Det betyder med de udstedte nye aktier i forhold til gældsudstedelsen, at ejerne får hele deres investering i nye aktier hjem på de syv år i form af løbende rentebetalinger.    

Eksempelvis får kapitalfonden Castlelake 32 pct. af den nye aktiekapital, svarende til et indskud på 1,7 mia. SEK, mens investoren tager 55 pct. af det konvertible lån på 7,7 mia. SEK, svarende til 4,2 mia. SEK. Syv års rentebetalinger til Castlelake svarer til 3,5 mia. kr. Det er mere end det dobbelte af købsprisen for de nye aktier. Så for kapitalfonden er det altså allerede efter tre-fire år en overskudsforretning.

Det samme er tilfældet for Lind Invest, som ejes af Henrik Lind, der tager 8,6 pct. af den nye aktiekapital, og 10 pct. af den konvertible gæld, svarende til 770 mio. SEK. Hans køb af nye aktier i SAS for knap en halv mia. kr. dækkes af renteindtægter fra lånet allerede efter fem år.

De nye ejere af SAS, som også omfatter den danske stat med en ejerandel på 26 pct. og Air France-KLM med 20 pct., har betydeligt mindre andele af den konvertible gæld. 

Rationalet bag den særprægede model er antageligt, at de finansielle investorer alene skal bruges som mellemmænd i en begrænset parkeringsperiode med den nye ejerstruktur, før Air France-KLM og den danske stat på tre-fem år sigt overtager 100 pct. af ejerskabet.

Ledelsen af SAS har med andre ord alene haft blik for at sikre SAS en langsigtet strategisk placering i den europæiske luftfartsindustri, hvor den danske stat fortsat kan sikre Københavns Lufthavn som den centrale nordiske hub ud i verden.

Det overraskende i transaktionen er, at SAS-ledelsen, sammen med den danske stat, har været villig til at betale de kortsigtede finansielle investorer en så høj pris for et SAS, som umiddelbart ligner et guldæg med en stærk konkurrenceposition og meget høj lønsomhed.

De efterfølgende spørgsmål

Det er også overraskende, at valget har været at tilgodese finansielle investorer, nærmest med en tankegang som en aggressiv og hæmningsløs superkapitalistisk corporate raider. Hvor bl.a. de 250.000 SAS-aktionærer er smidt ud med badevandet, selvom det næsten ikke havde kostet noget at lade dem køre videre med den aktuelle børsværdi på 1-2 mia. SEK (før offentliggørelse af transaktionen).

Når støvet har lagt sig, er det et stort spørgsmål, om det var et rigtigt valg at agere så brutalt over for en stribe vigtige interessentgrupper, som alle har betalt dyrt for at ”redde” SAS. Og at man så i den grad ender med at vælge at belønne kortsigtede superkapitalister. 

Mens SAS nu er blevet solgt til ca. én gang det forventede driftsoverskud i 2026, handles andre europæiske flyselskabers aktier til ti gange EBIT (eller rettere sagt EV/EBIT, men SAS har tidligere meddelt, at selskabet forventer at blive gældfrit). Var det virkelig den bedste mulige løsning, SAS’ ledelse har valgt – og som en dansk S-ledet regering har nikket ja til?

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Nyt job
Aage V. Jensen Naturfond søger en erfaren økonomichef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank