Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nye pensionsprognoser og risikomærkninger skyder måske forbi

Carsten Vitoft

søndag 17. maj 2020 kl. 21:24

Efter flere års massiv kritik af pensionsbranchens overoptimistiske syn på risiko og afkast, er der i år kommet nye prognoser og risikomærkninger på danskernes pensioner. For at undgå et lovindgreb gav branchen ansvaret videre til Det Sagkyndige Råd, anført af Jesper Rangvid. Men meget tyder på, at rådets nye anbefalinger allerede kan være forældede.

Risikoen for, at danskerne nu og i fremtiden bliver misinformeret om risikoen i deres pensioner, er overhængende, og meget tyder på, at de aktuelle prognoser for, hvor langt opsparingen holder i pensionsalderen, er mindst lige så skæve.

Coronakrisen er en af årsagerne til, at danskerne misinformeres om den fremtidige dækning af deres pensioner. En af Danmarks førende uafhængige eksperter på pension og investering, Nikolaj Holdt Mikkelsen, har udført beregninger, der viser, at pensionsbranchen nu igen har været ude for en 100 års-begivenhed. På almindeligt dansk betyder det, at størstedelen af den danske pensionssektor tabte så meget af kundernes pensioner under coronakrisen, at det statistisk set kunne burde kunne ske en gang hvert 100 år.

TRE KRISER I TRÆK
”Corona har uden tvivl ramt finansmarkederne hårdt, og kurstabene nærmede sig med hastige skridt det, som kan betegnes som en 100 års-begivenhed. Historikken viser, at sådanne begivenheder kommer hyppigere, end navnet indikerer. Bl.a. ligger finanskrisen kun godt ti år tilbage, og ti år tidligere var dotcom-krisen. Så man kan argumentere, at pensionsbranchen har været ramt af tre hundredårsbegivenheder på kun 30 år,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

”Når sådanne på papiret sjældne begivenheder alligevel rammer hyppigere, kan det være udtryk for, at den anvendte risiko ved beregningen af pensionsprognoser og risiko i branchen undervurderer den reelle risiko. Seneste udvikling er en god anledning for pensionsbranchen til at gå tallene, der anvendes, efter i sømmene,” siger han.

Basalt set handler det om forventede afkast og risiko på pensioner og opsparing i det hele taget. Det kaldes Samfundsforudsætningerne, som Det Sagkyndige Råd altså nu er ansvarlige for. Forudsætningerne er helt afgørende for pensionsprognoserne og altså den nye risikomærkning af forskellige pensionsprodukter i branchen, og hvad der skal kaldes høj, mellem og lav risiko.

Kriserne på aktiemarkedet er både blevet hyppigere og mere voldsomme, og der bør tages højde for dette i både prognoser og risiko. Det handler om at kunne forudsige pensionerne med bedst mulig sikkerhed.

”Aktiekursfaldet i marts 2020 var det hurtigste bear market, det vil sige fald større end 20 pct., nogensinde. Rådet bemærker, at konklusionerne ville være anderledes, hvis der blev målt på januar til april, da markederne har rettet sig. Generelt finder Rådet ikke empirisk belæg for at kunne konstatere, at der skulle være sket en stigning i volatiliteten gennem de senere årtier. Hvorvidt der er sket andre strukturelle skift, kan ikke afgøres på nuværende tidspunkt,” siger professor Jesper Rangvid fra CBS, der også er formand for det Sagkyndige Råd.

Så mens metrologerne har taget højde for flere orkaner og hårdt vejr i deres modeller for klimaet, så mener Rangvid altså ikke, at vejret på finansmarkederne er blevet så meget hårdere, at der skal skrues på pensionsmodellerne indtil videre. Rådet skruer dog løbende på enkelte faktorer. Det forventede afkast på obligationer blev f.eks. justeret sidste år. Heller ikke Forsikring & Pension (F&P) mener, at der er brug for en gengribende revision af tallene.

UAFHÆNGIGT RÅD
”Samfundsforudsætningerne udarbejdes af Rådet, der består af de bedste eksperter. Rådet bygger sine skøn på markedsforventninger fra førende finanshuse, der følger de finansielle markeder tæt. F&P har derfor tillid til, at samfundsforudsætningerne afspejler de bedst mulige skøn over forventede afkast og risiko,” forklarer vicedirektør Jan V. Hansen fra F&P. Rådet udsender nye skøn i slutningen af juni. Rådet er uafhængigt, og derfor har F&P ingen forventninger om, hvorvidt skønnene vil blive justeret, oplyses det yderligere. ”Spørgsmålet er, om samfundsforudsætningerne undervurderer aktivklassernes reelle risiko. Er det tilfældet, bliver den reelle risiko i pensionerne også undervurderet. I min optik er corona en god anledning til at efterprøve, om samfundsforudsætningerne skal justeres. Det er ærgerligt, hvis pensionsprognoserne alligevel ikke kan benyttes, for tankerne bag fejler bestemt ingenting,” slutter Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank