Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nye TDC-ejere står med tvivlsom business case

Morten W. Langer

søndag 28. oktober 2018 kl. 18:05

Har de store danske pensionskasser bag overtagelsen af teleselskabet TDC købt katten i sækken? Flere analytikere siger: Ja, helt klart. Med det nylige køb af Hiper med hovedvægt i Nordsjælland skabes et foreløbigt regionalt de facto monopol. Hertil kommer TDC’s kabel-tv i de større provinsbyer. Men i resten af Danmark står TDC’s infrastrukturforretning meget svagt.

Da pensionskasserne bag købet af TDC; nemlig ATP, PKA og PFA, varslede overtagelsen af Danmarks største teleselskab, var hovedbudskabet, at de ville sikre én gigabit fiberforbindelser til alle danske husstande og virksomheder.

Men ser man på Danmarkskortet, hvor energiselskaberne dominerer med fremtidens fibernet, står TDC meget svagt. TDC har to bastioner: For det første kabel-tv netværk i de store byer med ca. 1,6 mio. husstande. Og for det andet Nordsjælland efter køb af DONG´s fibernet samt i Hovedstaden, hvor der mangler udbygning med fibernet mange steder.

På den helt kort bane har TDC dog styrket sin markedsstilling i Nordsjælland med overtagelsen af bredbåndsudbyderen Hiper. Det kunne kun ske uden en realitetsbehandling af Konkurrencemyndighederne, fordi Hiper endnu ikke omsætter for 100 mio. kr., som er konkurrencelovens mindstegrænse for pligtige fusionsanmeldelser. Overtagelsen blev udmeldt forleden, og timingen her op til årsskiftet var nok ikke en tilfældighed.

I Hipers regnskab oplyses nemlig, at man forventer en omsætning på over 100 mio. kr. i 2018, hvorved det har været vigtigt, for både TDC og Hipers ejere, at gennemfø-re handlen før årsskiftet for at undgå konkurrencemyndighedernes indblanding. Opkøbet betyder til gengæld også, at TDC stort set opnår et de facto monopol i Nordsjælland, med mulighed for at forøge slutbrugerpriserne markant. Den stramme myndighedsregulering på TDC’s bredbånd gælder nemlig kun engrospriser for selskaber som Hiper eller nye bredbåndsgrossister.

Se her dækningskort , hvor Hiper gensælger på TDC’s fibernet og kabel-tv i de større provinsbyer. Ligesom ved tidligere opkøb vil TDC antageligt indrulle Hiper i Yousee, hvorved bredbånd til 229 kr. om måneden sikkert vil være en saga blot.

TDC erkender overfor Økonomisk Ugebrev, at de markedsmæssige muligheder for at udnytte den basale infrastruktur er bedst i Hovedstaden og i Nordsjælland, idet energiselskabernes fiberselskaber allerede dækker store dele af landet, ud over de store provinsbyer.

”Ud af de 2,7 mio. husstande i Danmark kommer fiberselskaberne forbi ca. én million husstande. En anden million husstande ligger i Hovedstaden og Nordsjælland, hvor TDC jo står stærkt, men hvor der mangler fiber i en stor del af området. Vi har varslet, at vi starter med udbygning på Amager. Så Hovedstaden og Sjælland er et rigtigt vigtigt område for os, hvor vi også går efter en langsigtet tilstedeværelse. Det betyder dog ikke, at vi kun kigger på at grave fiber inden for vores tidligere kerneområde. Vi ser mange muligheder for at grave yderligere fiber på tværs af landet, hvor energiselskaberne ikke har gravet fiber til alle deres husstande,” siger TDC’s strategidirektør Lasse Pilgaard til Økonomisk Ugebrev.

Han har tidligere oplyst, at det ikke giver mening for TDC at udbygge med fibernet i de geografiske områder, hvor fiberselskaberne allerede har lagt fiber ned. Og dermed er der kun ganske få ”øer” tilbage på Danmarkskortet, fremgår det af Energistyrelsen kortlægning af bredbåndsdækningen i Danmark.

Eksempelvis vil det store sjællandske elselskab, SEAS-NVE de kommende år lukke de sidste huller i energiselskabets naturlige dækningsområde . I en meddelelse blev det for nylig oplyst , at selskabet vil udrulle fibernet til samtlige husstande i dækningsområdet inden år 2023. Det kan komme på tværs af TDC’s ekspansionsplaner.

Med energiselskabernes udbygningsplaner ses det samtidig at blive vanskeligt for TDC at argumentere for slækkede krav til den stramme prisregulering på bredbånd. Energiselskaberne er nemlig allerede på vej med at dække mange af de sidste huller.

Følg artikelserien om Fremtidens telemarked i Økonomisk Ugebrev og selskabernes strategiske positionering.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank