Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Amerikanske venturefonde går efter danske startups

Peder Bjerge

fredag 24. september 2021 kl. 7:00

Status på venturemarkedet: De seneste år har det danske venturemarked set stadigt flere amerikanske og andre udenlandske venturefonde deltage i de store finansieringsrunder. Særligt amerikanske venturefonde er på jagt efter investeringsmuligheder uden for hjemmemarkedet, ikke mindst fordi de kan og vil betale højere priser end danske fonde, vurderer dansk ventureekspert. Vil de nye ekstra fire mia. kr. fra staten gøre en forskel: Kun hvis Vækstfonden kan matche de amerikanske fondes betydeligt højere indkøbspriser.

Da danske Byfounders i august var med til at investere 95 mio. kr. i den danske start-up Uizard Technologies, var det sammen med tre amerikanske investorer. Alle fire venturefonde så et stort potentiale i den danske virksomhed, der anvender kunstig intelligens til at gøre det muligt for lægfolk at anvende forskellige designteknologier.

”Du kan tegne noget på et stykke hvidt papir, tage et billede af det med din mobiltelefon, hvor så systemet konverterer det, du har lavet i hånden til et stykke design, du kan arbejde videre med,” siger Tommy Andersen, partner i Byfounders.
At kunstig intelligens er et vækstområde, der tiltrækker mange ventureinvestorer, er ikke overraskende. Til gengæld er Uizard Technologies også et eksempel på en tendens, der har taget fart den seneste tid – nemlig at amerikanske investorer i stigende grad går efter danske og andre europæiske start-ups.

Vækstfondens indsamlede oplysninger over venturemarkedet viser, at de amerikanske venturefonde er stærkt repræsenterede på det danske marked. Mens de danske venturefonde og andre investorer ikke overraskende dominerer på deres hjemmemarked i årets investeringsrunder til og med august, markerer amerikanske venturefonde sig også stærkt.

Mens der 42 gange har været danske investorer involveret i transaktioner, følger amerikanerne tæt efter med 38 gange. Nummer tre er engelske venturefonde efterfulgt af svenske og franske, der tilsammen kun lige kommer i nærheden af antallet af amerikanske investeringer.

”Der er rigtigt mange amerikanske og andre udenlandske investorer aktive på det danske marked, specielt i de lidt senere finansieringsrunder. Altså dem der begynder ved 15-20 mio. USD (godt 95-125 mio. kr., red.). Der findes endnu ikke ret mange danske fonde, der alene kan løfte de tunge runder,” siger Tommy Andersen.

I dag møder han derfor mange udenlandske venturefonde i det danske startupmiljø, som ønsker at købe sig ind i de mest attraktive selskaber.
”Selvfølgelig kan man have en holdning til, om det er godt eller dårligt, at de udenlandske fonde får ejerandele i danske start-ups. Men hvis ikke pengene er til rådighed i de danske fonde, skal vi finde dem et andet sted. Pengene skal jo komme et sted fra,” siger Tommy Andersen.

Han peger på, at lige nu er det danske marked inde i en fase, hvor både investeringsrunderne og de danske venturefonde bliver større og større. Dog er der stadig et stykke vej til, at de danske fonde kan levere de beløb, der kræves for, at danske vækstvirksomheder for alvor kan vokse sig store.
Samtidig kommer mange af de amerikanske investorer med et netværk, som kan være med til at styrke de danske virksomheder på det amerikanske marked. Skal Tommy Andersen give sit bud på, hvorfor de amerikanske selskaber finder det danske og andre europæiske markeder særligt interessante, handler det om prisniveauet på de ikke-amerikanske start-ups.

”Værdisætningen af sammenlignelige amerikanske selskaber er væsentlig højere. Så er du en amerikansk venturefond, der vil have det bedst mulige afkast af dine penge, kan du rent faktisk købe billigere ind i Danmark og resten af Europa end du kan derhjemme,” siger Tommy Andersen.
Konkurrencen om de bedste start-ups har drevet priserne i vejret på det amerikanske marked. Så ifølge den danske venturemand er der en klar tendens i retning af at en stigende andel af amerikanske venturepenge flytter til Europa.
”Ud over det har COVID-19 også betydet, at mange US investorer har fået øjnene op for, at der er mange interessante teknologi-hubs udenfor Silicon Valley og at man derfor er nødt til at sprede sit geografiske fokus. Fondene kan ikke forvente, at selskaberne uden videre kommer til dem, tværtimod er de nødt til selv at være til stede på markederne uden for USA,” siger Tommy Andersen.

Ud over det har pandemien også fået investorerne til at acceptere, at de ikke behøver at være fysisk til stede for at kunne investere i de europæiske selskaber, men kan investere på baggrund af online-møder og digital kontakt.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank