Finans

Analytikere: Danske Bank skal have ny bestyrelsesformand

Morten W. Langer

mandag 31. maj 2021 kl. 20:00

Et stort flertal af aktieanalytikere og porteføljeforvaltere vurderer i Økonomisk Ugebrevs årlige direktør- og formandsrating, at Danske Banks bestyrelsesformand Karsten Dybvad bør gå af på næste års generalforsamling. Hovedaktionær A.P. Møller Holding bør igen blande sig og sikre en hurtig udskiftning, skriver chefredaktør Morten W. Langer.

Af 23 analytikere og porteføljeforvaltere, som har svaret på spørgsmål om Danske Banks bestyrelsesformand Karsten Dybvad, svarer to tredjedele, at hovedaktionæren bør finde en ny bestyrelsesformand.Vi har stillet følgende spørgsmål:

”Mener du, at A.P. Møller – Mærsk som hovedaktionær skal finde en anden formand end Karsten Dybvad til Danske Bank, når banken næste gang skal afholde generalforsamling?” 65 pct. af respondenterne svarer ”ja, i meget høj grad” eller ”ja, i høj grad”. Andre 30 pct. svarer ”ved ikke/neutral” og en enkelt respondent svarer ”Nej, slet ikke.”

Opsang fra ATP
Når man ser tilbage på begivenhederne i banken i Karsten Dybvads ”regeringstid”, er den kritiske holdning til bestyrelsesformanden nok ikke så overraskende. Dybvad afløste i december 2018 nu afdøde Ole Andersen som bestyrelsesformand i kølvandet på hvidvasksagen.

Den 7. december 2018 blev der afholdt ekstraordinær generalforsamling, hvor Karsten Dybvad blev valgt. På generalforsamlingen sagde ATP’s aktiechef Claus Wiinblad følgende om valget af ny formand, som kom i stand efter en koordineret aktion mellem A.P. Møller Holding, ATP og PFA:

”Jeg vil gerne sige tak til A.P. Møller Holding for at have taget initiativet til at indkalde til denne ekstraordinære generalforsamling. Jeg vil også gerne takke for en god dialog med både A.P. Møller Holding og PFA under forløbet, en dialog der er foregået over en længere periode. ATP bakker fuldt op omkring valget af Karsten Dybvad og Jan Nielsen som nye medlemmer af Danske Banks bestyrelse.”

Videre lød det fra Claus Wiinblad: ”Endvidere ser jeg frem til, at Karsten Dybvad konstitueres som ny formand, og at Jan Nielsen konstitueres som ny næstformand. Der er ingen tvivl om, at der ligger en stor opgave for den nye bestyrelse med at få genoprettet tilliden til Danske Bank. En opgave med mange facetter, idet det er tilliden til mange forskellige stakeholdere som skal genoprettes.”

Endelig sagde Wiinblad: ”Fremadrettet ligger der også en vigtig opgave i at fortsætte styrkelsen af hele Danske Banks compliance-funktion således, at den vedvarende lever op til de højeste internationale standarder og derved bidrager til at sikre, at der aldrig kommer en gentagelse af noget, som kommer i nærheden af sagen i Estland.”

Problemet med Karsten Dybvads to et halvt årige formandskab er, at han hverken har leveret på at øge tillid til banken eller sikret en standard i compliance, så den ”lever op til de højeste internationale standarder.”

Det er et faktum, at Danske Bank over de seneste to år har vadet i problemsager, som det ikke er nødvendigt at gentage her. Dybvad blev valgt på grund af sine forbindelser i centraladministrationen og hos myndigheder, samt at han med sin lidt kedelige fremtoning sås at kunne skabe tillid. Over for offentligheden har han dog været så godt som usynlig.

Fortsatte problemer
Ifølge referatet fra den seneste generalforsamling var ATP tydeligvis ikke tilfreds. Det hed: ”ATP ved Claus Wiinblad konstaterede, at 2020 havde været et svært år for Danske Bank, idet indtjeningen havde været under hårdt pres, og Danske Bank havde været skæmmet af for mange gamle sager, der ikke var blevet håndteret tilfredsstillende. Ifølge Claus Wiinblad blev det i 2020 tydeligt, at Danske Bank stadig havde et stykke vej at gå på den kultur-forandringsrejse, ATP tidligere havde påpeget som værende nødvendig. Der var således en forhåbning og forventning om, at ledelsen havde lært af sidste års uklare kommunikation, og at det vil være muligt at håndtere eventuelle fremtidige sager på bedre vis.”

Dybvads redning på den korte bane bliver nok, at banken også har fået ny CEO, efter Chris Vogelzangs fratræden efter mistanke om deltagelse i hvidvask i Holland. Næsten samtidig udskiftning af CEO og formand ses næppe som hensigtsmæssig. Men analytikerne er også tøvende overfor den nye CEO, Carsten Egeriis. På spørgsmålet: ” Vurderer du, at Carsten Egeriis er den rigtige langsigtede CEO for Danske Bank?” svarer 71 pct. af de 24, der har svaret på spørgsmålet, ”ved ikke/ neutral.” De er muligvis afventende. Andre 25 pct. svarer ”nej, næppe.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
København
30-06-2021
København
30-06-2021
Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]