Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Banker dumper ikke kun i moral på grund af ”sager”

Morten W. Langer

tirsdag 30. januar 2018 kl. 15:05

Tema om Etik i Erhvervslivet: Bankeksperten John Norden efterlyser langt større samfundsansvar fra de danske banker. Fem ud af ni større danske banker dumper i større eller mindre grad i etik og moral. Så-dan lyder konklusionen i et survey med vurderinger fra 647 erhvervsfolk og investorer.

To ud af tre erhvervsfolk og investorer vælger bank blandt andet ud fra deres opfattelse af bankens etik og moral. I Økonomisk Ugebrevs survey om etik og moral i dansk erhvervsliv, med 647 svar, fremgår det meget klart, at danskerne ikke er ligeglade med om ”deres” bank har en god etik og moral – eller det modsatte: 23 procent svarer, at deres bankvalg ”i høj grad” er påvirket af det, og andre 42 procent svarer ”ja, i nogen grad.” Kun 17 procent svarer, at det ikke har nogen betydning for deres bankvalg.

Økonomisk Ugebrevs survey viser, at kun fire ud af de ni større banker får en samlet vurdering ”over middel” i forhold til respondenternes vurdering af den enkelte banks etik og moral. Topscorerne er Arbejdernes Landsbank og Ringkøbing Landbobank, med en score omkring 3,5 på en skala fra 1-5, hvor 3,0 altså er en neutral karakter.

I bunden af ranglisten ligger Nordea, med Saxo Bank meget tæt på, med en score på kun ca. 2,2 – og altså et godt stykke under den neutrale karakter på 3,0. Hele 31 procent – eller 195 respondenter – giver Nordea bundkarakteren 1, altså en vurdering af banken med en lav etik og moral. Danske Bank indtager en placering som den af de større banker, som har de tredjelaveste etik og moral i sin forretningsførelse, og lige før med lidt bedre vurderinger kommer Nykredit Bank og Jyske Bank – der altså alle ligger under middelkarakteren 3,0.

Bankeksperten John Norden, indehaver af Mybanker og NordenCF, er ikke i tvivl om, at dårlig etik og moral koster bankerne kunder. ”Min erfaring er, at virksomheder i endnu højere grad end private ikke vil acceptere at samarbejde med banker, som ikke har orden i moralen og etikken. Mange virksomheder vil simpelthen ikke knyttes til samarbejdspartnere, som ikke lever op til deres egen standard og retningslinjer for samfundsansvar og god opførsel. Virksomhederne fokuserer jo mere og mere på, at deres samarbejdspartnere og leverandører agerer etisk korrekt, fordi de på en måde hænger sammen. Samarbejder man med de forkerte, kan det gå ud over en selv. Så jeg er ikke i tvivl om, at de seneste års skattelysager i bankerne har kostet kunder. Jeg er helt sikker på, at Nordea og Dansk Bank har mistet kunder på den konto. Der har været kunder, som har sagt ”nok er nok”. Men problemerne stikker langt dybere end de velkendte sager i medierne,” siger John Norden.

S: Vi skal slå hårdere ned på dårlig etik i banker

Socialdemokratiets erhvervspolitiske ordfører Thomas Jensen ønsker mere håndfaste redskaber fra myndighedernes side i forhold til uetiske banker. Han er ikke overrasket over konklusionerne i Økonomisk Ugebrevs survey om etik og moral i erhvervslivet:

”Set i lyset af Panama-afsløringerne i Nordeas og Danske Banks hvidvaskningssager, så kommer det ikke bag på mig, at folk svarer sådan. Jeg tror, der er brug for, at de store banker begynder at hanke op i sig selv og se på etik som andet end et punkt på CSR-rapporten. Put your money where your mouth is, som man siger på engelsk.” Videre siger han: “Fra Folketingets side skal vi slå langt hårdere ned på dem, der ikke kan overholde reglerne. Og her skal ansvaret ikke kunne tørres af på en underordnet chef, men en CEO skal kunne frakendes retten til at arbejde indenfor en sektor igen. Det er også derfor, vi har foreslået en markant styrkelse af Finanstilsynet og bagmandspolitiet samt at øge strafferammen for hvidvask til 8 års fængsel.”

Læs hele temaet om Etik og Moral i dansk erhvervsliv i fredagens udgave af økonomisk Ugebrev Ledelse.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank