Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

CBS-professor Rangvid møder hård kritik for dobbeltroller

Carsten Vitoft

torsdag 02. december 2021 kl. 7:00

Det Sagkyndige Råds formand, Jesper Rangvid, mener, at afkastet på aktier bliver højt i de kommende år, mens forskeren Jesper Rangvid ser en boble på aktiemarkedet. Grotesk, lyder det fra professorkollega.

En af landets mest fremtrædende og indflydelsesrige økonomiprofessorer, Jesper Rangvid fra CBS, der bl.a. står bag Rangvid-rapporten om årsagerne til Finanskrisen, og som samtidig er formand for pensionsbranchens helt centrale Sagkyndige Råd, møder nu krads kritik for at have for mange kasketter på i den finansielle sektor – ud over sit arbejde som uafhængig professor og samfundsdebattør.

Årsagen er, at Jesper Rangvid er formand for pensionsbranchens vigtige organ, det Sagkyndige Råd, der via halvårlige afkastforventninger har helt central indflydelse på, hvor meget danskerne sparer op til pension. Men samtidig sidder han i bestyrelsen i det private pensionsselskab Grandhood, som er ejet af pensionsselskabet Velliv.

Direkte modsætning
Det svækker ikke bare troværdigheden af udmeldingerne fra det Sagkyndige Råd, men også Jesper Rangvids uafhængighed som en af de ledende debattører om dansk økonomi og pensionsbranchen, lyder kritikken.

”I min optik kan man ikke på samme tid sidde og have ansvaret for pensionsbranchens bud på det fremtidige afkast, som jo er meget væsentligt for folks lyst til at spare op til pension, og så samtidig arbejde direkte for et af de store pensionsselskaber. Det mener jeg simpelthen er i direkte modsætning til hinanden. Det er jo åbenlyst i pensionsselskabernes klare interesse, at Rådet melder de højest mulige afkast ud, som selvfølgelig vil få folk til at spare mere op til pension,” siger mangeårig økonomiprofessor fra CBS Finn Østrup, der nu er gået på pension.

Jesper Rangvid er endog meget positiv i sit syn på aktiemarkedet – i hvert fald når han arbejder for pensionsbranchen i det Sagkyndige Råd. Her lød de seneste forventninger til det fremtidige afkast på aktiemarkedet på næsten 6 pct. årligt i de kommende år.

Men samtidig har CBS-professoren Jesper Rangvid som forsker et helt andet syn på aktiemarkedet. Her frygter han nemlig, at aktiemarkedet står foran et stort crash.

”I Børsen den 1. oktober i år advarer Jesper Rangvid om, at vi har kurs mod store prisfald på aktier. Ifølge Rangvid ser aktiemarkedet meget, meget dyrt ud. Mit spørgsmål er, hvordan man med det synspunkt samtidig kan stå i spidsen for et udvalg – nemlig Rådet for Afkastforventninger – der forudser, at de globale aktier over de næste fem år vil stige med 5,4 pct. årligt. Det virker jo helt grotesk, at man både kan mene, at aktierne fremover skal stige 5 til 6 pct. hvert eneste år, og man så samtidig mener, at der er opstået en aktieboble. En aktieboble må vel betyde, at aktierne skulle falde i de kommende år og ikke stige. For mig at se er det et godt eksempel på, at man nok har rigeligt med kasketter på her,” siger Finn Østrup.

Tryg brancheforening
Hovedpersonen selv ønsker ikke at kommentere dette misforhold. Heller ikke misforholdet mellem hans aktuelle udmeldinger om den kommende udvikling på aktiemarkedet ønsker han at uddybe. Han vil dog godt sige, at han er vant til at have flere kasketter på.

Om hans bestyrelsespost i pensionssektoren skriver han i en mail til Økonomisk Ugebrev: ”Det fremgår af Rådet for Afkastforventningers kommissorium, at Rådets medlemmer kan være medlemmer af bestyrelser af virksomheder tilknyttet Forsikring & Pension og Finans Danmark. Rådets medlemmer er professionelle og uafhængige – og vant til at balancere mellem forskellige roller. Det gælder også, når jeg udtaler mig til medierne, ligesom mine bibeskæftigelser er i overensstemmelse med CBS’ retningslinjer på området, herunder at de fremgår af min profil på cbs.dk ud fra CBS-regler om transparens.”

Det er brancheorganisationen F&P, der har oprettet det Sagkyndige Råd. Her er man ikke bekymret for troværdigheden, når Rådets medlemmer har flere kasketter på:

”Formuleringen i kommissoriet er en udmøntning af et armslængdeprincip, som F&P og Finans Danmark er helt trygge ved, og som ikke på noget tidspunkt har givet os anledning til at sætte spørgsmålstegn ved uafhængigheden af rådets arbejde,” lyder det fra underdirektør Jan V. Hansen.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt
Økonomi/administration
Region Midt
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank