Log ind
Log ind
Finans

CBS-professor Rangvid møder hård kritik for dobbeltroller

Carsten Vitoft

torsdag 02. december 2021 kl. 7:00

Det Sagkyndige Råds formand, Jesper Rangvid, mener, at afkastet på aktier bliver højt i de kommende år, mens forskeren Jesper Rangvid ser en boble på aktiemarkedet. Grotesk, lyder det fra professorkollega.

En af landets mest fremtrædende og indflydelsesrige økonomiprofessorer, Jesper Rangvid fra CBS, der bl.a. står bag Rangvid-rapporten om årsagerne til Finanskrisen, og som samtidig er formand for pensionsbranchens helt centrale Sagkyndige Råd, møder nu krads kritik for at have for mange kasketter på i den finansielle sektor – ud over sit arbejde som uafhængig professor og samfundsdebattør.

Årsagen er, at Jesper Rangvid er formand for pensionsbranchens vigtige organ, det Sagkyndige Råd, der via halvårlige afkastforventninger har helt central indflydelse på, hvor meget danskerne sparer op til pension. Men samtidig sidder han i bestyrelsen i det private pensionsselskab Grandhood, som er ejet af pensionsselskabet Velliv.

Direkte modsætning
Det svækker ikke bare troværdigheden af udmeldingerne fra det Sagkyndige Råd, men også Jesper Rangvids uafhængighed som en af de ledende debattører om dansk økonomi og pensionsbranchen, lyder kritikken.

”I min optik kan man ikke på samme tid sidde og have ansvaret for pensionsbranchens bud på det fremtidige afkast, som jo er meget væsentligt for folks lyst til at spare op til pension, og så samtidig arbejde direkte for et af de store pensionsselskaber. Det mener jeg simpelthen er i direkte modsætning til hinanden. Det er jo åbenlyst i pensionsselskabernes klare interesse, at Rådet melder de højest mulige afkast ud, som selvfølgelig vil få folk til at spare mere op til pension,” siger mangeårig økonomiprofessor fra CBS Finn Østrup, der nu er gået på pension.

Jesper Rangvid er endog meget positiv i sit syn på aktiemarkedet – i hvert fald når han arbejder for pensionsbranchen i det Sagkyndige Råd. Her lød de seneste forventninger til det fremtidige afkast på aktiemarkedet på næsten 6 pct. årligt i de kommende år.

Men samtidig har CBS-professoren Jesper Rangvid som forsker et helt andet syn på aktiemarkedet. Her frygter han nemlig, at aktiemarkedet står foran et stort crash.

”I Børsen den 1. oktober i år advarer Jesper Rangvid om, at vi har kurs mod store prisfald på aktier. Ifølge Rangvid ser aktiemarkedet meget, meget dyrt ud. Mit spørgsmål er, hvordan man med det synspunkt samtidig kan stå i spidsen for et udvalg – nemlig Rådet for Afkastforventninger – der forudser, at de globale aktier over de næste fem år vil stige med 5,4 pct. årligt. Det virker jo helt grotesk, at man både kan mene, at aktierne fremover skal stige 5 til 6 pct. hvert eneste år, og man så samtidig mener, at der er opstået en aktieboble. En aktieboble må vel betyde, at aktierne skulle falde i de kommende år og ikke stige. For mig at se er det et godt eksempel på, at man nok har rigeligt med kasketter på her,” siger Finn Østrup.

Tryg brancheforening
Hovedpersonen selv ønsker ikke at kommentere dette misforhold. Heller ikke misforholdet mellem hans aktuelle udmeldinger om den kommende udvikling på aktiemarkedet ønsker han at uddybe. Han vil dog godt sige, at han er vant til at have flere kasketter på.

Om hans bestyrelsespost i pensionssektoren skriver han i en mail til Økonomisk Ugebrev: ”Det fremgår af Rådet for Afkastforventningers kommissorium, at Rådets medlemmer kan være medlemmer af bestyrelser af virksomheder tilknyttet Forsikring & Pension og Finans Danmark. Rådets medlemmer er professionelle og uafhængige – og vant til at balancere mellem forskellige roller. Det gælder også, når jeg udtaler mig til medierne, ligesom mine bibeskæftigelser er i overensstemmelse med CBS’ retningslinjer på området, herunder at de fremgår af min profil på cbs.dk ud fra CBS-regler om transparens.”

Det er brancheorganisationen F&P, der har oprettet det Sagkyndige Råd. Her er man ikke bekymret for troværdigheden, når Rådets medlemmer har flere kasketter på:

”Formuleringen i kommissoriet er en udmøntning af et armslængdeprincip, som F&P og Finans Danmark er helt trygge ved, og som ikke på noget tidspunkt har givet os anledning til at sætte spørgsmålstegn ved uafhængigheden af rådets arbejde,” lyder det fra underdirektør Jan V. Hansen.

Carsten Vitoft

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]