Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Aktivt Ejerskab. Danske Bank stemte nej to gange på Mærsks generalforsamling

Morten W. Langer

fredag 08. april 2022 kl. 6:00

Stadigt flere af de danske banker oplyser konkret om, hvordan de bedriver aktivt ejerskab, bl.a. fordi det er blevet et lovkrav efter EU’s aktionærrettighedsdirektiv. Vi gennemgår i denne artikel, hvordan Danske Bank har stemt på de danske børsselskabers generalforsamlinger.

Danske Bank hører til blandt de store banker, som oplyser mest om deres aktive ejerskab: I oversigten fra proxy-advisoren ISS oplyses, at banken har deltaget i 139 danske generalforsamlinger siden starten af 2021, og at der er stemt ved 1855 dagsordensforslag. For 126 forslag har banken stemt nej, og i 136 tilfælde har man undladt at stemme. Det sidste sker typisk ved afstemning om valg af enkeltmedlemmer til bestyrelsen, hvor en nej-stemme ikke er mulig.

En af de mere overraskende stemmeafgivninger fra banken er et nej til to dagsordenspunkter på generalforsamlingen A.P. Møller-Mærsk, som jo nærmest er i familie med Danske Bank. 

Anbefaling fra rådgiver
Ifølge bankens voting records har banken stemt nej til dels punkt om godkendelse af vederlagsrapporten, og dels punktet om variabel incitaments-aflønning for direktion og bestyrelse. I bankens voting records er det ikke uddybet, hvorfor der blev stemt nej, men det bunder antageligt i en generel anbefaling fra proxy-rådgiveren ISS.

Da ISS sammen med Glass Lewis rådgiver rigtig mange danske og udenlandske professionelle investorer om stemmeafgivning på generalforsamlingerne, er det sandsynligt, at der har været mange nej- stemmer på de samme to punkter. Mærsk offentliggør dog ikke en fuldstændig stemmeopgørelse fra generalforsamlingen. 

Danske Bank stemte nej hele fire gange på cBrains seneste generalforsamling. Banken stemte nej til valg af de to bestyrelsesmedlemmer Henrik Hvidtfeldt og Lisa Herold Ferbing. Den stemte også nej til et forslag om, at generalforsamlingen fremover skal kunne afholdes som en ren elektronisk generalforsamling, samt nej til godkendelse af guidelines for incitaments-aflønning til ledelsen. Henrik Hvidtfeldt, har været formand i 16 år. Alligevel oplyses han på cBrains hjemmeside at være uafhængig.

Danske Bank har også været meget efter bestyrelsen for Danske Andelskassers Bank. På generalforsamlingen sidste forår blev der stemt nej på seks dagsordenspunkter, bl.a. valg af tre bestyrelsesmedlemmer, nemlig Anders Howalt-Hestbech, Klaus Moltesen Ravn og Mikael Jakobsen. 

Anders Howalt-Hestbech er bestyrelsesformand, men også adm. direktør for Købstædernes Brandforsikring, som er storaktionær i DAB. ISS vurderer muligvis, at han har lidt for mange kasketter på. Velkendt er det, at DAB i flere år har befundet sig i orkanens øje, med en belejring fra Spar Nord, hvor Jyske Bank har hjulpet DAB med at afværge et angreb ved at låne penge til de to bagvedliggende ejerfonde.   

På Genmabs generalforsamling stemte Danske Bank kun nej til et af ledelsens forsalg, nemlig dette: ”Approve Remuneration of Directors in the Amount of DKK 1.2 Million for Chairman, DKK 900,000 for Vice Chairman, and DKK 600,000 for Other Directors,” hvilket også er bestyrelseshonorarer i den meget høje ende i forhold til danske normer. 

Det skrantende danske bryggeri Harboe fik også klar besked af Danske Bank på den seneste generalforsamling. Det gik ud over bestyrelsesformand og hovedaktionær Bernd Griese og den tidligere CFO Ruth Schade. Han har siddet i bestyrelsen i 36 år, og hun har været ansat i firmaet siden 1980. 

Stemte nej til eget forslag
Generelt er der faldet nej-stemmer til ganske mange selskabers aflønningsrapporter, der altså ofte ikke lever op til international best practice. Det gælder også for Netcompany, RTX og Simcorp. 

I Spar Nord stemte banken nej til valg af tre bestyrelsesmedlemmer, bl.a. formand Kjeld Johannesen og tidligere FIH-chef Henrik Sjøgren, samt nej til et forslag om bemyndigelse til at udvide aktiekapitalen med 20 pct. Det svarer til over 2 mia. kr. med den aktuelle børskurs, og det giver en indikation af, at banken kan være tæt på at købe hele eller dele af Handelsbanken.   

I den mere kuriøse afdeling af stemmeafgivninger kan nævnes, at Danske Bank som ejer af Danske Bank-aktier også stemte mod ledelsens anbefaling på et enkelt dagsordenspunkt, nemlig ansvarsfritagelse af ansvar for bankens ledelse. Det er lidt old school og ikke noget, ISS bryder sig om.  

Økonomisk Ugebrev bringer i den næste udgave en fortsat gennemgang om, hvordan bankerne har stemt på de danske børsselskabers generalforsamlinger.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt
Økonomi/administration
Region Midt
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank