Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Invest fører kapløb om bæredygtige fonde

Oekonomisk ugebrev

mandag 20. september 2021 kl. 11:30

Danske detailinvestorer har investeret 32 mia. kr. i de mest bæredygtige fonde efter EU´s nye bæredygtigheds kategorisering, de såkaldte mørkegrønne fonde. Investeringsforeningerne har kategoriseret 15 fonde som mørkegrønne, og indtil videre fører Danske Invest kapløbet om danskerne grønne investeringskroner. Henrik Frydenborg Hansen fra analysefirmaet indeksinvest.dk går tæt på de mørkegrønne fonde.

Kapitalforvalterne overalt i Europa har travlt med at ændre investeringsstrategier og oprette nye grønne fonde for at imødekomme en næsten umættelig grøn investeringslyst. I forhold til EU’s nye bæredygtighedskategorisering er de lysegrønne fonde art. 8 fonde (delvist bæredygtige) mest populære, mens der bl.a. grundet strenge rapporteringskrav er et mindre antal af de mørkegrønne art. 9 fonde.

En fond kan blive kategoriseret som mørkegrøn på flere måder, enten ved at have bæredygtige mål i investeringspolitikken, som er i tråd med EU’s nye taksonomi for bæredygtige aktiviteter, eller ved at følge et EU-godkendt klimaindeks. Sidstnævnte strategi har Danske Invest og Sparindex valgt.
Danske Invest skiftede 1. juli benchmark i seks indeksfonde, så de nu er mørkegrønne og følger et MSCI ”EU Climate Transition benchmark” (CTB), mens Sparindex i januar lancerede tre mørkegrønne indeksfonde, som følger et MSCI ”EU Paris-aligned benchmark” (PAB). De to benchmarks har henholdsvis 30 og 50 pct. mindre carbon foot print, og årligt skal de reducere yderligere med syv pct. Desuden har PAB benchmarket flere eksklusioner end CTB-benchmarket.
Porteføljerne i de passive indeksfonde med klima-bench­mark har typisk en stor del af de samme aktier som de traditionelle indeksfonde, men med en ændret fordeling af aktierne samt eksklusioner af nogle selskaber.

Herudover er der i Danmark seks aktivt forvaltede mørkegrønne fonde, hvoraf flere investerer temabaseret i bl.a. nye grønne teknologier, ressourceoptimering og miljøbeskyttelse. Udbydere er blandt andet også Formuepleje og Nordea Invest, se også faktaboks med alle mørkegrønne fonde. Flere af de mørkegrønne fonde har også mindre andele i porteføljen til selskaber med aktiviteter til fossile brændstoffer (under 1 pct.), og det kan skyldes indeksstrategien eller investeringer i energiselskaber i en transitionsfase, og som også har aktiviteter i overgangen til grøn energi.

Formuen i Danske Invests mørkegrønne indeksfonde er samlet på 34 mia. kr., heraf er 16 mia. kr. i klasser for danske detailinvestorer. Danske Invest har nu lidt over halvdelen af danske detailinvestorers samlede investeringer i mørkegrønne fonde. Sparindex har sammen med Nykredit Invest længe domineret markedet for mørkegrønne fonde med i alt fem fonde. Tilsammen har de en markedsandel på lidt over 25 procent. Formuepleje, TimeInvest, Nordea Invest og SDG Invest har resten med blot en enkelt fond hver.

Markedskampen om de danskernes opsparingskroner, som fortsat ventes at flyde over i mørkegrønne fonde, er slet ikke slut. Måske er det snarere stilhed før stormen. På grund af usikkerhed om rapporteringskrav og definitioner af kategorierne har flere investeringsforeninger været tilbageholdende med at udbyde mørkegrønne art. 9 fonde.

Således markedsfører både BankInvest, Sydinvest, Jyske Invest, Nordea Invest og Danske Invest aktivt forvaltede aktiefonde, som markedsføres som bæredygtige i fondsnavnet, men som er kategoriseret som lysegrønne art. 8. Flere foreninger har altså endnu ikke udbudt mørkegrønne fonde, som er de mest rene fonde.
Artiklen er skrevet af Henrik Frydenborg Hansen, der analyserer investeringsforeninger og bæredygtige investeringer og tidligere har arbejdet i Finans Danmark med bæredygtig finans.

Se baggrundsmateriale her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank