Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Digitaliseringsekspert: Realkreditsektoren kan spare milliarder

Ejlif Thomasen

torsdag 09. december 2021 kl. 7:00

Realkreditsektoren rummer et stort uudnyttet potentiale for besparelser. Ved yderligere automatisering og digitalisering kan der hentes store effektiviseringsgevinster på kreditvurdering og rådgivning af kunder, vurderer eksperter, der ser et potentiale for en halvering af de aktuelle omkostninger.

Realkreditsektoren har slet ikke formået at udnytte mulighederne i digitalisering og automatisering af processerne, og sektoren er præget af store tunge og gamle maskiner, hvor man selv vil sidde på alle funktioner. Nogle af systemerne er fra 1970’erne, og de spiller ofte dårligt sammen med slutbrugersystemer.

Økonomisk Ugebrev erfarer, at det har ført til flere eksempler på strandede nye it-løsninger. Bremseklodsen betyder, at der ikke bliver høstet de mest oplagte digitaliseringsgevinster. Sådan lyder vurderingerne fra en stribe eksperter. Resultatet er unødigt høje administrative omkostninger, som i sidste ende skal betales af låntagerne.

Bør opdeles i moduler
”Der ligger et kæmpe potentiale i at indføre nye teknologiske løsninger inden for realkreditbranchen. Det handler på den ene side om at modernisere og modularisere infrastrukturen til at håndtere funding-, lånesagshåndtering- og compliancesiden. Og på den anden side at sørge for, at dette kan kobles til diverse slutbrugerinterfaces til brug i forbindelse med rådgivning, konvertering og kreditvurdering,” siger digitaliseringsekspert Kourosh Rasmussen fra fintech-virksomheden Penly.

Alene omkring rådgivning af kunderne, som er et lovkrav i forbindelse med ydelse af boligkredit, kan hentes betydelige besparelser, lyder en anden vurdering. ”Der findes jo masser af robotter, som stiller spørgsmål, og svarene bestemmer de næste spørgsmål,” siger realkreditrådgiver René Poulsen fra Realråd.

Mange simple sager vil på den måde kunne køres igennem med en automatiseret rådgivning og dermed også give store besparelser. ”Realkreditten og bankerne kommer fra en tradition for at sælge enkeltstående produkter – og deres systemer er indrettet på det. De har også ofte kun en begrænset del af kundens økonomi på radaren. Selvom de ønsker at give helhedsrådgivning, så er det ikke det, der sker i praksis. De eksisterende systemer ser det som en hushandel eller en lånesag – og ikke som et helt menneske, hvis økonomi de skal hjælpe med at optimere,” siger René Poulsen.

Kourosh Rasmussen har siden 2003 beskæftiget sig med at bygge rådgivningsværktøjer både til realkreditrådgivning og til personlig økonomiplanlægning og optimering. Hans seneste projekt, penly.dk, går ud på at skabe en platform, hvor den enkelte selv gradvist danner sig overblik over helheden i sin økonomi og dermed tager ejerskab over sine finansielle data og beslutninger.

Kourosh Rasmussen peger på, at lovgivning som PSD2 og GDPR (betalingstjenester og databeskyttelse) er til for at sikre, at den enkelte har ret til ejerskab og sikkerhed over sine egne data. Det betyder f.eks. også, at kreditvurdering ikke nødvendigvis behøver at ligge hos realkreditinstituttet.

Alene arbejdet med at gennemføre en kreditvurdering i forbindelse med en lånesag koster i omegnen af 2000-4000 kr. vurderer Kourosh Rasmussen. Denne ydelse er gennem årene kommet til at fylde mere i institutterne, også selvom udlånstabene på kunder i sektoren i mange år har været lav.

Muligheder for Fintech
”Ved en kreditvurdering burde den enkelte låntager have en reel mulighed for at forstå og forbedre sin kreditværdighed. Her er der også plads til nye spillere, der bruger kreditvinklen til at kommunikere med deres brugere, helt uden bankens involvering. Et ”safe space”, hvor man kan lære, hvordan man forbedrer sin økonomi og får en bedre kredit, når der er brug for det. At dele data og analysehistorisk, når brugeren ønsker det, vil samtidig spare realkreditsektoren for milliarder af kroner årligt blot i kreditvurderingsprocessen,” siger Kourosh Rasmussen

Fintech vil altså både kunne forbedre kundeoplevelserne og den økonomiske effektivitet i sektoren.

”Det vil være meget interessant, hvis realkreditsektoren gik sammen om at introducere en slags åben realkredit-platform, hvor små agile fintech-virksomheder, både i Danmark og udlandet, kunne koble sig på. Det vil for alvor kunne skabe konkurrence og nye forretningsmuligheder på realkreditområdet,” vurderer Kourosh Rasmussen.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank