Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Eksperter frygter branchesnyd med firmapensioner

Økonomisk ugebrev

onsdag 11. oktober 2017 kl. 9:08

Pensionsselskaberne har i årevis haft mulighed for at malke firmapensioner, uden kunderne kan se det af deres officielle omkostninger. I England forbereder man lige nu et lovindgreb, der gennemtvinger mere åbenhed for kunderne på området. Eksperter mener også, at et indgreb er nødvendigt herhjemme.

Det skal være slut med at skumme fløden af danskernes arbejdsmarkedspensioner i det skjulte, når pensionsselskaberne køber og sælger værdipapirer på vegne af kunderne. I dag er det nemlig den nemmeste ting i verden at skumme toppen af pensionerne, hver gang der handles værdipapirer, uden det kan ses af omkostningerne.

Det kan ske ved de såkaldte kursspreads, der er forskellen mellem købs- og salgspris på værdipapirerne. Hvis man hver gang køber lidt for dyrt og sælger lidt for billigt, tjener pensionsselskaberne og/eller kapitalforvaltere ekstra penge, som fragår i kundernes pensioner. Den problemstilling vil det engelske finanstilsyn nu stoppe efter undersøgelser i markedet, der viser alarmerende problemer.

SORT BOKS

”Kunderne tror i dag, at de ser alle omkostningerne i deres pensionsordninger, men det gør de ikke. Det er lige præcis sådanne regler, vi har manglet i Danmark, der ellers har været et foregangsland i forhold til at have åbenhed og gennemsigtighed omkring omkostninger. De danske regler er frivillige og lavet af branchen selv, men de har bare aldrig fundet en løsning på lige den her problemstilling. I dag ved vi faktisk ikke, hvor udbredt dette problem er i Danmark,” siger pensionsekspert og aktuar Søren Andersen fra FPension.

”Det her område er en sort boks i Danmark, og det er i dag muligt at tappe penge ud af danske pensionsordninger, uden det kan ses i kundens omkostninger, hvis man ellers har den slags hensigter. Det er en klar mangel,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension.

De danske regler er skrevet af brancheforeningen Forsikring & Pension, som for år tilbage fik kniven for strubenfor at skabe mere åbenhed omkring omkostninger, hvis de ville undgå, at det skete ved lov. Her medgiver chefkonsulent Kasper Andersen, at lige præcis omkostningerne i form af købs- og salgspriser ikke blev skrevet ind.

”Spreads og kursskæringer indgår ikke, da vores omkostningsbegreb omfatter det, som kunden konkret betaler. Et spread indebærer jo ikke, at kunden betaler en omkostning. Et spread er jo udtryk for, at der kan være forskellige handelskurser,” skriver han i en mail til Økonomisk Ugebrev.

Derfor er det tankevækkende, at England nu griber til lovgivning, efter grundige undersøgelser på markedet. Her fremgik det, at de kapitalforvaltere, der leverer porteføljestyring til pensionsbranchen, i mange år havde haft et helt eksorbitant højt overskud. Overskudsgraden havde i mange år ligget omkring 36 procent i gennemsnit.

Men værre endnu var det nærmest umuligt at se, hvordan overskuddet fremkom. Mistanken blev hurtigt, at det muligvis skete, når de handlede på vegne af pensionsselskaberne. Samtidig viste en anden undersøgelse, at en stor del af pensionsselskaberne selv var i tvivl om, hvordan og hvor meget de egentlig betalte i omkostninger til kapitalforvalterne.

Derfor bliver kapitalforvaltere, der vil levere de britiske firmapensioner, nu tvunget til at opgøre disse spreads og kursskæringer specifikt til pensionsselskaberne alleredefra 3. januar 2018.

MANGE PENGE

I Danmark kan problemstillingen være større. At så og sige skumme fløden på spreads kan være en fordel i pensionsselskaber, der ejes af en bank. Hvis man hele tiden handler med små marginaler til bankens fordel, betyder det, at pensionskunden mister penge drypvis. I Danmark har ganske mange i pensionsbranchen også skabt fondsselskaber, der står for at handle værdipapirerne, og her er det også muligt at flytte indtjening over.

Området gælder alle typer af værdipapirer – endda også de nye alternative investeringer. Så en ny lov på området kan også ramme arbejdsmarkedets pensionskasser, der netop skyder store penge i alternativer. Men branchen mener ikke, at der skal mere åbenhed på området.

”Forsikring & Pension mener, at vi med Forsikring & Pensions brancheregler om omkostninger og afkast har de rigtige regler i Danmark. Branchereglerne skaber fuld gennemsigtighed for kunderne om omkostninger og afkast,” lyder det fra Kasper Andersen.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank