Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

En af de største kapitalindsprøjtninger til dansk start-up

Peder Bjerge

mandag 08. februar 2021 kl. 11:30

IO Biotech har netop fået tilført knap 950 mio. kr. fra et konsortium af udenlandske og danske venturefonde. Ifølge en af de oprindelige investorer er den danske start-up godt på vej til at femdoble sin værdi. Generelt har COVID-19-pandemien øget investorernes interesse for nye virksomheder inden for medicinalbranchen. Fagredaktør Peder Bjerge giver en månedsstatus på det danske venturemarked. 

Danske IO Biotech har netop fået 127 mio. euro, eller lige over 947 mio. kr., i ny kapital. Det er en af de største venturetransaktioner for en dansk start-up, hvad der er med til at gøre januar i år, sammen med december sidste år, til nogle af de bedste måneder nogensinde for danske start-ups – med mere end 2 mia. kr. tilført i venturekapital.

Det til trods for, at store dele af verdensøkonomien er hårdt ramt af COVID-19-pandemien. Dog synes dele af venturemarkedet at være ganske upåvirket af den økonomiske nedtur. Det gælder særligt start-ups inden for såkaldt life science, altså innovation i nye behandlingsformer til lægemiddelindustrien.

Hypen på det internationale venturemarked fremgår også af det amerikanske aktieindeks for venturesel­skaber, som er steget knap 40 pct. siden november.

Venturemarkedet resistent
”COVID-19 har intet betydet for vores marked. Vores selskaber har fået større og større investeringsrunder under krisen,” siger Claus Andersson, partner i Sunstone Life Science Ventures.

Hans ventureselskab har fem fonde, som har specialiseret sig i at finde og investere i start-ups inden for life science-segmentet. Og her har man nydt godt af, at investorerne har øget interessen for dette marked i løbet af pandemien. ”En af årsagerne til, at venturemarkedet er så resistent over for COVID-19, er, at vi opfatter det som en forbigående udfordring; især efter at vaccinerne ser ud til at løse problemet i slutningen af 2021,” siger Claus Andersson.

”En anden årsag er, at siden november, hvor nyheden om vaccinerne kom ud, ser det ud som om, at netop life science har fået ekstra bevågenhed. Disse selskaber får mere interesse, ikke bare fra USA men også fra Asien,” fortsætter han.

Netop IO Biotech er et eksempel på, at der er ekstra meget rift om de start-ups indenfor life science, som ser særligt lovende ud. Men i december fik en anden life science start-up, Minervax, 350 mio. kr. tilført af syv investorer (se tabel).

Sunstone Life Science Ventures er sammen med Novo Seeds og Lundbeckfonden de tre tidlige investorer i IO Biotech. Ifølge Claus Andersson betyder den nye kapitaltilførsel, der involverer yderligere 11 kapitalfonde, at de tre oprindelige investorers ejerandel på 90 pct. reduceres til omkring 50 pct. Ud af 127 mio. euro har Novo Seeds, Lundbeckfonden og Sunstone Life Science Ventures lagt de 27 mio. euro., mens resten kommer fra de nye investorer fra USA og Schweiz.

Alligevel regner Claus Andersen med, at IO Biotech kommer til at give mere end et almindeligt godt afkast. Selskabets middel mod hudkræft (malignt melanom, red.) har indtil videre vist sig at kunne helbrede 54 pct. af patienterne og reducere kræftknuden i mere end 80 pct. af tilfældene, fremhæver han.

”Efter at resultaterne er blevet fremlagt, har de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) i december sidste år gjort det nemmere for patienter i USA at anvende IO Biotechs kræftmedicin. FDA udstedte en såkaldt ’Break-Through-Designation’, som gør, at ét enkelt større studie kan lægges til grund for en tidligere godkendelse på grund af de gode resultater. Det betød, at selskabet pludselig skulle bruge betydelig kapital for at kunne udvikle produktet.”

”Havde vi ikke kunnet rejse de penge, var vi faktisk stødt på grund. Men nu er det lykkedes at få penge, så selskabet kan dokumentere, at dets indledende resultater holder vand.” siger Claus Andersson.

Han forventer, at Sunstone Life Science Ventures vil kunne femdoble sin investering på IO Biotech, selv om man med de nye investorer nu har en mindre ejerandel i selskabet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank