Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Finans-CEO’ers løn upåvirket af krisen

Morten W. Langer

mandag 11. oktober 2021 kl. 7:00

Mens de danske banker sidste år hensatte milliarder til at imødegå en eventuel krise i kølvandet på virusudbruddet, kørte bankernes topchefer igennem med uændret eller højere lønninger. Michael Rasmussen fra Nykredit topper med en reel stigning i lønudbetalingen på knap 6 mio. kr.

Finanssektorens topcheflønninger fortsætter med at stige med stor hast, viser Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af CEO-lønningerne i de største danske virksomheder. Eksempelvis steg årslønnen sidste år for Nykredits Michael Rasmussen med hele 32 pct. til 17 mio. kr., hvorefter han er den 30.-højest lønnede topchef i Danmark.

Af de finansielle topchefer overgås han kun af to, nemlig Kim Fournais i Saxo Bank, som topper med en årsløn på 22 mio. kr., og Danske Banks nu afgåede CEO Chris Vogelzang, der sidste år fik 19,2 mio. kr. i årsløn, 1 pct. mere end året før. Kun to af de 14 topchefer i den finansielle sektor, der indgår i analysen, gik sidste år ned i løn.

Mærkbar lønforhøjelse
Topchefernes lønudvikling er bemærkelsesværdig, da bankerne generelt klager over pres på lønsomheden, og sidste års resultater var på ingen måde prangende på grund af store hensættelser først i 2020 til at imødegå eventuelle udlånstab. Bortses fra engangsrelaterede forhold er sektorens lønsomhed uden tvivl under pres.       

I det foreningsejede Nykredit fik Michael Rasmussen en mærkbar lønforhøjelse. Ifølge regnskabet steg ”det kontraktmæssige vederlag” til 17,0 mio. kr. sidste år, mod 13,9 mio. kr. forrige år. De formelle lønoplysninger omfatter dog ikke hele årets udbetaling, idet Michael Rasmussen har fået udbetalt 2,8 mio. kr. ekstra i fastholdelsesbonus, altså i alt knap 20 mio. kr. hvilket placerer ham blandt de allerhøjeste lønnede finanschefer i Danmark

I en note oplyses det, at ”Nykredit A/S har indgået en fastholdelsesaftale med koncernchef Michael Rasmussen. Fastholdelsesvederlaget er pr. 31. december 2019 optjent og udgør 11,3 mio. kr., som udbetales over en 5- årig periode, første rate udbetales i 2020.”

Økonomisk Ugebrev har søgt at indhente en kommentar fra Nykredit, men presseafdelingen oplyser, at direktionens løn er et anliggende for bestyrelsen, som ikke er vendt tilbage på en henvendelse.

Kim Fournais, hovedaktionær og CEO i Saxo Bank, steg fra 17 mio. kr. i løn i 2019 til 22 mio. kr. sidste år. Ifølge vederlagsrapporten får topledelsen variabel aflønning og aktieløn, men de konkrete tildelingskriterier, eller hvad der har givet anledning til den solide lønstigning, er ikke nærmere beskrevet.

PFA’s CEO Allan Polack er den højeste lønnede i pensionssektoren. Selvom han de seneste år har leveret meget moderate investeringsafkast til sine kunder, fik han sidste år en god lønforhøjelse. Den samlede løn steg fra 8,1 mio. kr. til 9,4 mio. kr. sidste år. Ifølge regnskabet steg den faste løn inkl. pension fra 7,9 mio. kr. til 8,1 mio. kr. Til gengæld blev bonus betydeligt højere end året før: Den var 1,0 mio. kr., mod 0,2 mio. kr. i 2019.

Belønning for værdier
I koncernens lønpolitik oplyses bl.a., at ”Tildeling af variabel løn sker efter en evaluering af de samlede resultater, både selskabets, den pågældende funktions og egne resultater. Resultatmålingen tager afsæt i KA23 og PFA Scorecard, som er godkendt af bestyrelsen.”

KA23 består at en strategiplan for ”Kommerciel Ansvarlighed 2023”, som omfatter ”den overordnede investerings- og risikostrategi og identificerede risici som for eksempel drifts-, markeds- og omdømmerisici.” Om scorecard oplyses, at ”Anvendelse af PFA Scorecard sikrer overensstemmelse med koncernens forretningsstrategi, værdier, vigtigste prioriteringer og langsigtede mål, samt at bonusudbetaling og dermed omkostningen for koncernen følger den samlede værdiskabelse.”

Det oplyses ikke mere konkret, hvorfor Polacks bonus blev fem gange højere sidste år end året gør.

Topchef Steen Michael Erichsen fra et af de andre store kommercielle pensionsselskaber, Velliv, fik en betydeligt lavere samlet løn end Allan Polack, nemlig 5,6 mio. kr., mod 5,2 mio. kr. året før.

Jyske Banks Anders Dam fik sidste år ekstra 3 pct. i lønposten, der lød på 10,3 mio. kr. I Sydbank fik Karen Frøsig en årsløn sidste år på 7,0 mio. kr., mod 6,9 mio. kr. året før. Topcheferne i de tre store forsikringsselskaber fik stort set samme løn sidste år: Rasmus Verner Nielsen i Alm. Brand 8,4 mio. kr. Ken Nordgrove i Codan Forsikring 8,3 mio. kr. Og Peter Hermann i Topdanmark 8,0 mio. kr.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank