Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Formueforvaltere splittet om private investeringer

Carsten Vitoft

tirsdag 21. september 2021 kl. 11:30

Tre af Danmarks mest populære kapitalforvaltere ser vidt forskelligt på, om deres medarbejdere og ledelse kan og må foretage uafhængig investeringsrådgivning for danskerne samtidig med, at de selv privat ejer og handler de samme aktier, som de altså skal forholde sig kritisk til. Økonomisk Ugebrev fortsætter artikelserien om interessekonflikter i den finansielle sektor.

Stjerneforvalterne på det danske aktiemarked er dybt splittede om, hvor grænsen går i forhold til at give uafhængige investeringsråd og handle private aktier. Nogle mener, at man sagtens personligt kan eje de aktier, man lever af at rådgive uvildigt om til kunderne. Mens denne praksis andre steder er strengt forbudt. Det viser et rundspørge til tre af Danmarks mest populære aktieforvaltere.

I sidste udgave af Økonomisk Ugebrev så Michael Voss fra Fundamental Invest intet problem i, at han selv privat køber og sælger de samme aktier som den investeringsforening, han også tjener millioner på at give uafhængige investeringsrådgivning om.

Men det samme er forbudt i Danmarks største uafhængige investeringsforening BLS Invest, fortæller direktør Christian Bindslev.

“Det er en særdeles vigtig problemstilling at forholde sig til potentielle interessekonflikter, hvilket lovgivningen ligeledes foreskriver. BLS Capital har naturligvis klare politikker, der sikrer håndteringen af både BLS Capital og vores medinvestorers interesser. Det er vigtigt for os at sikre et interessesammenfald med vores medinvestorer og eliminere alle potentielle interessekonflikter. Det har BLS Capital løst ved, at alle ansattes og partneres investeringer i børsnoterede værdipapirer alene kan ske igennem BLS Invests fonde. Det har i øvrigt være politikken siden stiftelsen af BLS Capital tilbage i 2008. Det er således ikke en mulighed for BLS Capitals ansatte eller partnere at erhverve enkelte aktier og herved potentielt være i en interessekonflikt,” forklarer han til Økonomisk Ugebrev.

Michael Voss fra Fundamental Invest har eksempelvis privat aktier i industriselskabet Hydract, som han købte samtidig med investeringsforeningen. Senere ved selve IPO-en købte kun investeringsforeningen flere aktier.

Denne praksis mødte skarp kritik fra professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet, der ikke mener, at Michael Voss kan være uvildig i investeringsrådgivning på selskaberne, som han også selv ejer privat. Hvis der skal sælges ud af de relativt illikvide aktier, hvem sælger så først? Det er i hvert fald en principiel problemstilling.

“Vi ser ikke en interessekonflikt i at have et interessefællesskab med kunderne i at være medejere i et børsnoteret selskab,” lyder det fra Michael Voss.

MAJ INVEST
Den form for interessekonflikter er reguleret i den finansielle virksomhedslovgivning i paragrafferne 77 og 80, der siger, at bestyrelserne skal efterse og sikre kunderne mod den slags interessekonflikter.

Men der er vidt forskellige tolkninger af loven, og hos den tredje stjerneforvalter Maj Invest og Jeppe Christiansen har man endnu en version af egne regler på området. Her har man tilsyneladende lagt sig lige i midten af de to andre kapitalforvaltere. For her må man også godt eje aktier privat, men man bliver tjekket op til begge ører undervejs, forklarer Marianne Settnes, der er chef for jura og compliance i Maj Invest.

“Fondsmæglerselskabet Maj Invests og medarbejderes, herunder direktionens, egne handler er underlagt strenge begrænsningerne, og vi lever op til både danske og amerikanske regler. Vi har blandt andet såkaldte black-out perioder, hvor man ikke kan handle, som hindrer, at medarbejdere handler mod eller forud for kundehandler, blandt andet for at sikre, at der ikke sker frontrunning,” lyder det.

I Maj Invests retningslinjer identificeres det som en klar interessekonflikt, hvis direktionen eller sågar medarbejderne selv “har eller får ejerskaber i et porteføljeselskab og samtidig rådgiver kunden om samme selskab,” står det under punkt 8.

Da nuværende direktør og ejer af Maj Invest, Jeppe Christiansen, var direktør i både LD og LD Invest blev det til en større sag, da han privat også investerede i et svensk mineselskab, som også LD investerede i. Sagen blev pikant, da selskabet kom i vanskeligheder og LD hjalp til i en kapitaludvidelse. Efter en længere undersøgelse blev Jeppe Christiansen dog frikendt.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank