Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Gamechanger i H+H: Fra konkurstruet til solid vækst

Morten W. Langer

fredag 24. august 2018 kl. 17:43

Porebetonvirksomheden H+H International har over det seneste tiår været igennem et forløb fra familiekontrol/delvist fondseje og konkurstruet, over langsom genoplivning og en moderat sundhedstilstand til en egentlig offensiv vækststrategi, som nu ser ud til at give resultater. Og opkøbene er ikke slut. Ledelsen arbejder ud fra en targetlist over opkøbsemner. Økonomisk Ugebrev bringer her interview med adm. direktør Michael T. Andersen om rejsen, status og fremtidsudsigter.

ØU: Efter at I har aflagt regnskab for Q2 den 16. august er jeres aktie steget næsten 30 procent. Hvad ser du som de afgørende drivkræfter bag denne markante stigning?

MTA: ”Helt overordnet tror jeg, at den afgørende drivkraft har været den stærke organiske vækst i andet kvartal. Vi opjusterer jo både vores årsforventning til omsætningsvæksten og driftsoverskuddet. Og så har vi givet en klar melding om integrationen af de to store tilkøb i henholdsvis Polen og Tyskland, hvor vi følger vores planer. Og så skal man huske på, at Q1 var lidt skuffende på grund af det meget kolde vejr i Tyskland og England i marts. Så selv om markederne generelt har været meget stærke i Q2, var der også positiv effekt fra et catch up fra første kvartal.”

Spreder aktiviteterne 

Kan man sige, at Q2-regnskabet var et proof of concept på jeres vækststrategi?
”Ja, vi lavede et step change, og med run rate-effekter fra de tilkøbte virksomheder og modernisering af den engelske fabrik kommer der også positive effekter herfra næste år. Vi siger ikke noget om vores forventninger til 2019. Men vi har været åbne omkring de forventede effekter af, at opkøbene først har effekt fra foråret 2018, og dermed først får helårseffekt fra næste år.”

H+H har været gennem en ret voldsom transformation – fra dødstruet lige efter finanskrisen på grund af høj gældsgearing til nu en vækstvirksomhed med interessante perspektiver?

”Vi er i gang med en stor transformationsproces, hvor vi har været meget afhængige af ét marked. Vi har kun været aktive i porebeton, hvor vi nu bevæger os mere over mod generelt vægbygningsmateriale, altså med sandsten ud over porebeton. Og der kan komme andet til, hvor vi kan bygge videre på vores brand, distribution og markedsføring, samt produktion. Så vi har fokuseret meget på at få balance i koncernen, men også at fixe de markeder, hvor der var lav return of capital. Så nye kundetyper og nye produkter har også givet bedre muligheder for kritisk masse. Og eksempelvis er markedsandelen for kalksandsten i Polen fordoblet de seneste ti år.”

Efter opkøbene i Tyskland og Polen må jeres afhængighed af det engelske marked været faldet? ”Andelen af vores omsætning i England er faldet fra ca. 40 procent til 33 procent, så vi har fået skabt en balance i koncernen, som vi ikke havde før. Så vi har fået lavet en hedging, hvor vi nu spreder den geografiske risiko noget mere.”

Negativ effekt fra UK

På det store engelske marked har I haft jeres fabrik helt lukket på grund af modernisering af produktionsudstyret. Hvor meget har I fået gang i produktionen igen?

”Ja, lukningen har haft stor negativ indvirkning i første kvartal, men også en del af andet kvartal. Nu er fabrikken igen oppe i fulde omdrejninger, så der kommer en positiv run rate-effekt i de kommende kvartaler. Kapaciteten er nu oppe på det, vi var på før lukningen. Men vi forventer at komme 15-20 procent højere op, svarende til 75.000 kubikmeter mere end før. Omkring effektiviseringseffekter har vi fortalt, at bruttomarginalen på koncernniveau forbedres med 1-2 procentpoint. Men det har kostet os tæt på 20 mio. kr. at ligge stille i England i første halvår. Også selvom vi har hentet produkter til England fra vores fabrikker andre steder i Europa.”

Hvordan ser I udsigterne for det engelske marked?

”Vi forventer betydelig fremgang i andet halvår i England. I realiteten har vi måttet begrænse afsætningen til vores kunder i en periode. Men nu kan vi igen skrue op for leverancerne, samtidig med at markedet fortsat er stærkt. Otte ud af ti nye privatboliger er baseret på porebeton, og derfor er det et kæmpe marked for os. Man kan sige, at vi er åbne for business igen. Vores konkurrencefordel er høj service, og kommunikationen omkring vores fabrikslukning er også gået godt. Vi kommer tilbage nu, og vi kommer til at tage markedsandele på det engelske marked i andet halvår.”

Der er vel fortsat nogen store usikkerheder omkring jeres engelske forretning i relation til de igangværende Brexitforhandlinger? ”Hvis vi ser lidt fremad, kan en Brexit uden en aftale mellem UK og EU godt udløse nogen usikkerhed i byggeriet og hos de englændere, som overvejer at bygge nyt hus. I disse år bliver det engelske marked drevet af et enormt underskud af boliger, og der er gået hul på aktiviteten med nogle finansieringspakker fra den engelske regering. Ud fra disse parametre ser det engelske marked meget positivt ud. Men det er også et meget sentiment-drevet marked, så Brexit er fortsat en usikkerhed i baggrunden. Hertil kommer, at vi henter overskuddet i England hjem til Danmark, og derfor er udviklingen i GBP også en usikkerhed.”

Polsk solstrålehistorie

I oplyser i Q2-regnskabet, at jeres forretning i Polen går rigtig godt?
”Ja, man kan godt sige, at Polen er en solstrålehistorie. Dels er der solid økonomisk vækst, som er med til at trække vores forretning frem. Og dels har vi været med til at restrukturere markedet, så der ikke er samme overkapacitet på det, og mindre hård priskonkurrence. I dag er der nogle gode marginaler, men vi kørte med underskud i 2014. Vi har selv gennemført nogle strategiske tiltag, som har ændret det overordnede marked fuldstændigt.”

Hvad er det konkret, I har gjort i Polen?
”Vigtigst er nok, at vi har taget 15 procent af produktionskapaciteten ud af markedet. Også andre producenter har reduceret deres kapacitet, og det har haft en utrolig positiv effekt på salgspriserne. Kombineret med, at der er kommet meget mere gang i byggeriet, er det blevet et godt marked for os. Vi har været med til at ændre det polske marked ved at opkøbe mindre selskaber, så en lille håndfuld store aktører i dag sidder på 80 procent af markedet. Traditionelt har markedet været præget af stor fragmentering med mange producenter. Modsat de fleste andre byggematerialesektorer, som er præget af meget store internationale aktører, som er hurtigere til at tilpasse deres kapacitet til ændrede markedsforhold. Mindre familieejede firmaer kan ikke deltage i den slags betragtninger.”

I har tidligere meldt ud, at I gerne vil være med til at konsolidere det tyske marked yderligere, vel ud fra samme betragtninger som i Polen?
”På det tyske marked er der én meget stor aktør, nemlig Xella, og derefter os med en markedsandel på ca. 15 procent. Og resten er fordelt på en masse mindre familieejede selskaber, så dette marked er meget fragmenteret. Det betyder også, at der er stor overkapacitet, og de aktuelle salgspriser kan ikke retfærdiggøre udbygning af ny kapacitet. Så med tiden vil markedet tilpasse sig, fordi nogle af de mindre aktører må give op.”

Så I er interesserede i yderligere opkøb i Tyskland?
”Ja, både fordi vi gerne vil være med til at konsolidere markedet. Men også fordi vi har nogle geografiske huller i Tyskland, både inden for porebeton og sandsten, hvor bedre dækning ville øge stordriftsfordelene. Så vi vil gerne købe nogle af de mindre familieejede selskaber op.”

Fragmenteret tysk marked

Ifølge jeres seneste investorpræsentation har i en ”target list” med mulige emner for opkøb. Hvad er de kritiske faktorer omkring at få gennemført konkrete opkøb?

”Når man skal ind i Tyskland, skal man først og fremmest finde nogle familier, som synes, det er en god ide at sælge. Når man sælger sit familieejede selskab i Tyskland, ses det nærmest som en fiasko. Det er hjerteblod for dem. Så det er en lang proces med en løbende dialog med dem, hvor der kan være nogle mellemtrin før den endelige overtagelse. Det handler også om at snakke med dem om, hvordan de ser et fremtidigt marked. Og så kan nogle af de små aktører også blive finansielt presset på grund af lave priser, deres relativt lave markedsandel i de store byggemarkedskæder og behov for digitalisering af forretningsprocesser.

Så vi vil gerne accelerere processen mod konsolidering af branchen, som under alle omstændigheder er på vej. Og så er det også en stor fordel for os, at vi endnu ikke har en størrelse, hvor vi skal ansøge hos konkurrencemyndighederne ved yderligere opkøb. Så vi kan tilkøbe for ca. 200 mio. euro i omsætning uden at skulle ansøge. Og de små omsætter typisk for 10-15 mio. euro. Vi vil gerne i gang med det nu, og vi håber på at få gennemført flere opkøb inden for de kommende år. Men vi kan ikke garantere det.” MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank