Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Global inspiration i bestyrelser giver dansk toppræstation

Morten Sørensen

onsdag 11. november 2020 kl. 7:00

Store danske børsvirksomheder har generelt klaret sig flot gennem kriseåret 2020, og i de seneste uger har stribevis af selskaber øget deres forventninger til årsresultatet. De danske selskaber er i international særklasse. Ikke mindst de professionelle bestyrelser med mange topkompetente udenlandske bestyrelsesmedlemmer løfter dansk erhvervsliv frem, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne kommentar.

Stribevis af store danske virksomheder høster i 2020 frugterne af mange års forberedelse. De er blevet trimmet og fokuseret, så de kan måle sig med deres bedste udenlandske konkurrenter. Derfor har mange af dem været i stand til at reagere agilt og modstå de vanskeligheder, som virusåret har budt på.

Økonomisk Ugebrev kunne i den seneste udgave påvise, hvordan C20-selskaberne var kommet gennem tredje kvartal med en gennemsnitlig overskudsvækst på hele 19 pct. Dermed klarer de store danske børsselskaber sig suverænt bedst blandt 17 EU-lande.

Adskillige danske selskaber har i oktober opjusteret deres forventning til resultatet i 2020. Det gjaldt f.eks. Novo Nordisk, A.P. Møller – Mærsk, DSV, Danske Bank (samt en lang række andre banker), Carlsberg og Pandora. I den forgangne uge er yderligere opjusteringer kommet til fra bl.a. Schouw & Co, Matas, North Media og endnu flere banker. Flere af de selskaber, der ikke har opjusteret, f.eks. Vestas og Ørsted, har alligevel i 2020 leveret resultater, der markant uddistancerer deres internationale peers.

De konjunkturfølsomme overrasker
Den danske outperformance kan til dels forklares med, at så mange af de store danske virksomheder er pharma- eller medicotekniske og er relativt konjunkturstabile. Et nærmere syn på 2020-resultaterne giver imidlertid et mere nuanceret billede af denne gruppe virksomheder. Novo Nordisk har klaret sig godt, Lundbeck middelmådigt og GN Hearing og William Demant har fået skrammer.

Samtidig er det faktisk store konjunkturfølsomme virksomheder, som A.P. Møller-Mærsk, DSV og Pandora og North Media, der har leveret nogle af efterårets mest markante opjusteringer. Flere af dem klarer sig endda i år bedre end i det virusfrie 2019.

Men grundlæggende skal forklaringen søges længere tilbage. Det kan på den baggrund være fristende at udnævne dansk ledelse til noget helt særligt: At hævde, at dansk virksomhedskultur typisk er mere inkluderende og giver bedre plads til den enkelte medarbejders initiativ og ideer. Og det er – f.eks. for dem, der på nærmere hold har oplevet tysk ledelse – ikke nogen helt urimelig påstand.

Men det er langt fra hele forklaringen på, at store danske virksomheder klarer sig usædvanligt godt – ikke blot i kriseåret 2020. Det væsentlige er ikke så meget, at danske virksomheder er særligt danske, men at de har formået at åbne sig for en global tankegang.

Den tendens er ikke mindst blevet fremmet af de mange udenlandske ledere, der i det seneste tiår har sat deres præg på mange store virksomheder. Vestas, GN, Carlsberg, Pandora, FLSmidth og Genmab er blot nogle eksempler på markante danske succeser, der har udenlandske CEO’er eller bestyrelsesformænd.

Shareholder value virker
Hertil kommer et klart indtryk af, at danske virksomheder i højere grad end mange kontinentaleuropæiske har formået at åbne sig for en anglosaksisk shareholder value-tankegang. Danske virksomheder har i det seneste tiår mere konsekvent effektiviseret, fokuseret og lagt vægt på værdiskabelse end f.eks. tyske virksomheder, hvor imperiebyggere stadig har haft stor indflydelse, og hvor corporate governance-principperne i nogle tilfælde har det værre end i Danmark.

Danske virksomheder er formentlig blevet styrket i deres planlægning af den vægt på ESG-hensyn, som især er udgået fra den indflydelsesrige Novosfære. Det grønne hensyn kom tidligt til danske virksomheder. Det har sandsynligvis afskærmet dem for monumentale fejltagelser, som dieselmotor-skandalen i den tyske bilindustri. 

Der har naturligvis også været skandaler i Danmark. Danske Bank er et eksempel. Og udviklingen i den store bank viser, hvad den største fare for en succesfuld virksomhed kan være: Selvtilfredshed.

Det er afgørende for den fortsatte succes i danske virksomheder, at de ikke lader sig forføre af forestillinger om overlegne danske ledelsesmetoder, men at de fortsat og ihærdigt sammenligner sig med og lader sig inspirere af deres bedste internationale peers.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank