Kort før jul offentliggjorde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) og fire store pensionskassers nye investeringer for op mod fem mia. kr. til en verdensmålsfond nr. 2. Den første verdensmålfond på over fire mia. kr. har skuffet så meget på afkast, at andre pensionskasser har sagt nej tak til fond to. IFU har afvist at fremlægge officielle regnskaber og afkast, men Økonomisk Ugebrev har selv gravet dem frem, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Det skorter ikke på gode formål med den nye Verdensmålsfond, der skal investere i samfundsvigtig infrastruktur, energi og klima i fattige lande. Fire pensionskasser er på vej til at indskyde 1,6 mia. kr. pensionskroner i den nye fond, mens IFU indtil videre kommer med 1,2 mia. kr.
Overfor Økonomisk Ugebrev har IFU afvist at fremlægge afkastdata for den første fond, der blev etableret for syv år siden, muligvis fordi det vil skabe problemer med at hente flere penge til den nye fond. Økonomisk Ugebrev har gravet regnskabet frem alligevel og kan nu afsløre, at de årlige investeringsafkast har storskuffet, med en enkelt undtagelse. Sidste år blev der foretaget to frasalg af aktieposter i fonden, og det udløste et årsafkast på seks pct. efter negative eller nul-afkast i tre af de fire forudgående år.
De magre afkast har fået bl.a. PensionDanmark til at springe fond 2 over: ”Vi har i første omgang valgt at stå uden for den nye fond. Den foreløbige performance i den første SDG-fond har ikke levet op til vores forventninger.”
PensionDanmark oplyser, at man i stedet investerer en mia. kr. i andre SDG-understøttende investeringer i emerging markets gennem CIP’s Growth Markets Fund II udbudt af Copenhagen Infrastructure Partners. Ifølge PensionDanmark vil man gerne være med i den nye IFU-fond senere, hvis afkastene bliver bedre.
I IFU erkender man, at afkastene efter seks år indtil videre ikke har levet op til det, man i sin tid lovede pensionskasserne på 10 til 12 pct. i årlige afkast. IFU ønsker dog ikke at oplyse, hvad de konkrete afkast har været i den første fond, og henviser til, at den endnu kan nå at levere gode afkast til investorerne.
”Regnskabet kan ikke anvendes til at opgøre det årlige nettoafkast på 10-12 pct., som det fortsat er vores forventning, at fonden kan levere, når den sidste investering er solgt fra, og den endelige opgørelse kan foretages. Derudover indeholder regnskabet ikke den forventede fremtidige værditilvækst i investeringerne,” skriver kommunikationsdirektør Rune Nørgaard fra IFU til Ugebrevet.
Ifølge regnskabet for fond 1 er der bl.a. investeret et større beløb i en mexicansk solcelleproducent, og netop den del af den grønne industri har de seneste år haft det vanskeligt. Det globale clean energy aktieindeks er i den tid mere end halveret, og det kan også have ramt andre investeringer i fond 1.
En række udviklingslande
På baggrund af de ringe afkast, har IFU været nødt til at love pensionskasserne endnu højere afkast på 12 til 15 pct. i nye fond for at tiltrække de nye investorer, som er PFA, PKA, Pensam og P+.
IFU har samlet tiltrukket 1,6 mia. kr. i investeringskapital til fond 2, hvoraf de 400 mio. kr. kommer fra P+.
I en pressemeddelelse skriver P+ bl.a.: ”P+ var med fra start, da den første Verdensmålsfond blev etableret i 2018, og investeringen har leveret tilfredsstillende afkast til vores medlemmer, samtidig med at vi har kunnet gøre en forskel i en række udviklingslande med investeringer i bl.a. vedvarende energi, bedre sundhedsbehandling og en bæredygtig fødevareproduktion.”
Det har ikke været muligt for Ugebrevet at få en forklaring på, hvorfor PensionDanmark mener, at afkastet har været utilfredsstillende, mens P+ mener, at afkastet har været tilfredsstillende. Generelt har der ikke været stor åbenhed om fonden. Heller ikke selvom der i ejerskabsdokumentet for IFU står på side 9, at Udenrigsministeren ønsker fuld transparens for IFU’s arbejde.
”For at IFU kan mobilisere kapital fra private investorer, som er afgørende for at nå i mål med verdensmålene og klimaudfordringerne, er IFU nødt til at kunne agere på de private investorers præmisser, hvilket inkluderer fortrolighed omkring fremdrift i fondene,” skriver Udenrigsministeriet til Økonomisk Ugebrev.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.