Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Hvidvaskjæger anmelder Finanstilsynet til anklagemyndigheden

Lars Abild

søndag 02. december 2018 kl. 22:55

En hovedrig finansmand i USA med 190.000 følgere på Twitter mener, at Danske Bank og Nordea har været med til at snyde ham for 1,2 mia. kr. Han er alle vegne i Europa med politianmeldelser. Senest har han sendt kopi af en politianmeldelse af Finanstilsynet til statsministeren. Han mener ikke, at Finanstilsynet har holdt godt nok styr på Danske Bank og stoppet hvidvasken i tide.

Den finansielle hvirvelvind Bill Browder, der er født i Rusland og i dag er en særdeles velomtalt erhvervsmand i USA, er ikke mindst i Europa på jagt efter Danske Bank og Nordea. Han skyder fra alle vinkler, og han er ganske ferm til at sikre sig gedigen presseomtale, endnu før myndighederne for alvor har taget fat om sagerne. Se hans twitter-konto her.

HÆVDER RØVERI

I et brev til statsministeren, justitsministeren og polititoppen fra 8. november anmoder Browder, via selskabet Hermitage Capital Management om, at der bliver startet en politimæssig undersøgelse af embedsmænd i Finanstilsynet. Ifølge Browder har de i perioden 2007 til 2018 været med til at skjule hvidvask, for derved at fremme den og derved tilskynde til skattesvindel.

Torsdag ryddede Jyllands-Posten forsiden på erhvervstillægget til ham. ”Hvidvask-anklage: Én Nordea-filial førte an.” Det fremgik, at ”i oktober meldte hedgefondejer, investor og hvidvaskjæger Bill Browder den skandinaviske storbank Nordea til politiet i Danmark, Sverige, Norge og Finland. I politianmeldelsen beskyldte han Nordea for at deltage i hvidvask af kriminelle midler.”

Substansen, som Bill Browder ser det, og som går igen i anmeldelserne, er, at han mener, at selskabet Hermitage Capital Management er blevet frarøvet 230 mio. dollars. Russiske kriminelle røvede millionerne, der var tiltænkt som russiske skattekroner fra Hermitage Capital, i 2007. De er siden kanaliseret ud af Rusland via blandt andre østeuropæiske filialer i landets to største banker, lader Browder forstå.

I april kunne Berlingske fortælle, at danske myndigheder allerede i 2013 blev advaret om, hvad der foregik i Danske Bank i Estland. Som det var tilfældet med Jyllands-Posten i denne uge, kom dokumentationen fra samme sted: ”Berlingske har fået adgang til dokumenterne gennem William Browder, direktør i investeringsvirksomheden Hermitage Capital.”

To måneder senere var Browder atter på banen i Berlingske: ”Verdenskendt hvidvaskjæger politianmelder Danske Bank”. Og: ”Hermitage Capital var i 2007 offer for et omfattende tyveri af 1,4 mia. kr., som selskabet havde indbetalt i skatter til den russiske stat.”

Browder har også beskyldt det estiske finanstilsyn for ikke at udføre dets arbejde tilstrækkeligt.

Men selv har han ikke noget imod at justere lidt på sandheden. Da Danske Bank onsdag blev sigtet for hvidvask, skrev en journalist fra Berlingske om det på sin twittter-profil. Det tweet sendte Bill Browder videre og tilføjede, at der var tale om konstateret hvidvask for et gigantisk beløb: ”Some good news from Denmark. The Danish police have indicted Danske Bank for money laundering. This was the bank that laundered $200m from the crime that Sergei Magnitsky discovered and was killed over.” Et tweet, der naturligvis får ben at gå på, når man har 192.000 tusinde følgere på sin twitterprofil.

DRÆBT ADVOKAT

Browders tidligere advokat Magnitsky er et vigtigt element i sagen. Browder siger, at han blev dræbt i et russisk fængsel på grund af hans afsløringer af, at de mange millioner var blevet stjålet. Browder ønsker derfor ny gennemgribende lovgivning. Dagen inden høringen i sommer d. 6. juni spurgte Browder i Berlingske justitsministeren, hvorfor han ikke kunne garantere hans sikkerhed. Han er trods alt Putins fjende nummer ét, som Browder siger.

Browder ønskede under høringen på Christiansborg forrige uge ny lovgivning: “Den såkaldte Magnitsky-lov, som USA, Canada og de baltiske lande har indført, sætter 49 navngivne medlemmer af Putins inderkreds på en bandlysningsliste, og de pågældende individer kan hverken rejse i lande, som håndhæver loven, eller gøre forretninger der. Formålet med høringen er at belyse baggrunden for Magnitski-listen samt mulighederne for at indføre tilsvarende lovgivning i Danmark.” Den er ikke vedtaget i Danmark.

Men andre ord: Browder mestrer ikke blot at sikre sine sager en ganske voldsom presseomtale, han kan også det politiske spil.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank