Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Investorer får tårnhøje regninger fra analytikere

Henrik Denta

onsdag 01. november 2017 kl. 10:24

Institutionelle investorer og porteføljeforvaltere kan se frem til kæmpe regninger fra bankerne. Danske kapitalforvaltere har fået foreløbige prislister fra bankerne, og kapitalforvalterne er rystede over de høje priser på fx samtaler med analytikerne og deltagelse i event, både i Danmark og i udlandet.

Prislisterne indeholder typisk forskellige ydelser opdelt i såkaldte guld-, sølv- eller bronzepakker. Bronze-pakken er den billige, hvor man kun får lov til at læse analyserne fra det finanshus, man indgår aftale med. I sølv- og guldpakken bliver der bygget yderligere produkter og services på, eksempelvis adgang til at tale med analytikerne på tomandshånd, deltagelse i event, møder med finanschefer og fieldtrips til udlandet og møder med udenlandske analytikere.

Det hele afhænger af, hvor meget man som investor er villig til at betale. Prisen i eksempelvis Danske Bank ligger for en bronzepakke på en halv million kroner pr. bruger, en sølvpakke vil koste over en million kroner og guldpakken flere millioner kroner, erfarer Økonomisk Ugebrev. Bankerne selv vil endnu ikke løfte sløret for, hvordan deres prislister ser ud.

”Jeg synes, at priserne på flere områder ligger i den høje ende af, hvad vi synes er rimeligt”, siger Rasmus Bessing, direktør i PFA Asset Management til Økonomisk Ugebrev. Han vil dog ikke gå i detaljer med de prislister, der netop nu bliver sendt rundt fra bankerne til kapitalforvaltere. Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev er det fra årsskiftet ikke længere tilladt for banker og brokere at indregne prisen på deres analyser i den sædvanlige handelskurtage, når der handles aktier. Det er en følge af MiFID2-direktivet, hvis sidste del indføres i Danmark og resten af EU fra årsskiftet. I stedet skal prisen skilles ad, så der betales en pris for at handle aktier og en pris for analyser og anden rådgivning. Det sker for at skabe transparens og gennemsigtighed i markedet omkring priser, men det skaber en stribe problemer for både bankerne og investorerne omkring prissætning og åbenhed om de ”nye” omkostninger. Eksperter anslår overfor Økonomisk Ugebrev, at fordelingen typisk ligger på en fjerdedel af omkostninger til selve aktiehandlen, mens tre fjerdedele har dækket udgifterne til og adgangen til analytikerne.

Det er de sidste tre fjerdedele, der nu bliver sat pris på, og det er ikke småpenge. Det engelske firma Third Bridge har spurgt 30 Asset Managere, og ifølge Financial Times viser deres undersøgelse, at der bliver tale om gigantiske analytikerregninger. ”Niveauet for en enkelt telefonsamtale med en analytiker kan spænde fra $800 og gå helt op til $10.000, hvis telefonopkaldet ikke er en del af en aftale. Et typisk gennemsnit ligger dog på $2000”, skriver avisen. Undersøgelsen dækker amerikanske investeringsbanker, der ikke er underlagt MiFID2, med mindre de har en europæisk afdeling. Dog forventer mange, at USA på dette punkt vil indføre lignende regler.

FORHANDLING

De høje priser får da også PFA til at konkludere dette: ”Jeg tager de fremsendte prislister som et udgangspunkt for en forhandling og ikke de endelige priser. Og det er da allerede lykkedes os at forhandle nogle af priserne ned”, siger Rasmus Bessing.

Henning Skov Jensen, manager i konsulenthuset Capital Market Partners, tror også på, at der ligger nogle hårde forhandlinger forude.

”I min optik er der ingen tvivl om, at priserne på de rene aktiehandler bliver konkurreret gevaldigt ned. Det er en commodity, en stangvare, med begrænset ekstra værdi og differentieringsmuligheder. Det bliver volumenbusiness med meget små marginaler, hvor de små spillere får det svært. Omkostningerne til research og analytikeradgang vil også være under stort pres, men knap så intensivt, da det ikke er en stangvare”. Her vil der være stor forskel på, hvad investorerne vil betale for adgang til de dygtigste og de mindre dygtige analytikere.

I princippet skal den samlede regning ikke koste kapitalforvalterne ekstra, men regningen skal bare splittes op, så alle kan se, hvad de enkelte dele koster. Rasmus Bessing frygter lige nu, at flere finanshuse bruger anledningen til at skrue priserne op, så det samlet set bliver dyrere end tidligere. ”Som det ser ud nu, er det min store bekymring. Vi vil derfor tracke priserne, så vi kan se, om vi ender med at betale mere end tidligere. Det vil kræve en stor indsats af os. Men det arbejde er vi parate til at yde”, siger Rasmus Bessing.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank