Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kæmpe barrierer på dansk crowdfunding

Økonomisk ugebrev

torsdag 18. januar 2018 kl. 13:54

Udenlandske konkurrenter som finske Invesdor risikerer at tage hele det danske marked for equity crowdfunding af vækstvirksomheder. De danske regler er for restriktive, mener branchefolk.

”Indtil videre har vi fået 2,2 mio. kroner fra investorerne,” siger Jørgen Skjødt, adm. direktør i frisørkæden Zenz. Kæden har netop udbudt aktier på den finske equity crowdfunding platform Invesdor, som der med har fået sin første skalp på det danske marked. Og blandt danske investorer frygter man, at udenlandske equity crowdfunding-platforme som netop Invesdor kan løbe med hele eller store dele af det danske marked, fordi de danske regler er for restriktive.

Zenz kan være en case på den fremtid. Virksomhedens mål var at opnå kapitalindskud på 7,5 mio. kr., med et minimumsmål på 1,8 mio. kr. til at øge salget af økologiske frisørprodukter på det kinesiske marked og åbne nye saloner i Norden. ”Vi er for små til at være interessante for kapitalfonde. Og Vækstfonden synes vi heller ikke helt passede til os,” siger Jørgen Skjødt.

KONKURRENCEFORVRIDENDE

Zenz undersøgte mulighederne for crowdfunding på det danske marked og på udenlandske markeder, inden man valgt at gå til Invesdor. ”Det var vigtigt for os, at det var en nordisk platform. Og Invesdor var den platform, der havde den største erfaring med flest gennemførte udbud af virksomheder som vores,” siger han.

At finnerne er så langt fremme er ikke en tilfældighed. Ifølge en analyse foretaget af det norske finanstilsyn i 2017 er det finske og svenske marked absolut de største markeder for denne type crowdfunding i Norden. I 2015 blev der i det finske marked formidlet aktiekapital gennem crowdfunding for 6,2 mio. euro.

Ifølge en analyse fra 2017 foretaget af Vækstfonden og Dansk Crowdfunding Forening fylder equity crowdfunding endnu ikke noget i de danske statistikker. Og foreningens formand Michael Eis mener, at årsagen er, at Finanstilsynet og andre myndigheder har valgt at sætte barren meget højt. Han henviser som eksempel til, at man som investor skal gennemføre en hensigtsmæssighedstest, der består af en lang række spørgsmål, hvis man vil investere gennem equity crowdfunding. Svarer den potentielle investor forkert på spørgsmålene, skal han vente i 30 dage, før han kan tage testen igen. Det er på den måde, Finanstilsynet har valgt at implementere EU’s MiFID direktiv.

”Det ville være fint nok, hvis reglerne var de samme over hele Europa. Men det er de ikke. I Finland har man valgt at implementere reglerne på en måde, så investorerne i deres test kun skal svare på fire simple spørgsmål for at kunne investere gennem Invesdor, siger han.

”Selv om det er fint, der kommer mere gang i markedet, er det jo konkurrenceforvridende, at Invesdor på den måde kan få tilladelse til at drive virksomhed i Danmark,” siger Michael Eis. Han fortsætter: ”Samtidig kræver man i Danmark, at selskaberne skal være A/S’er for at kunne hente kapital på en crowdfunding platform. Og så sætter man barren meget højt.”

TROR IKKE PÅ DET MERE

Michael Eis frygter, at udenlandske equity crowdfunding-platforme kan løbe med hele eller dele af det danske marked. Jesper Jarlbæk, næstformand i DVCA (brancheorganisation for venture- og kapitalfonde samt business angels) er endnu mere pessimistisk. ”Jeg tror simpelthen ikke på det, med de nuværende vilkår, de danske platforme er underlagt. Det danske marked risikerer at blive overrendt af konkurrenter, der har fået et tilstrækkeligt volumen på deres hjemmemarked,” siger han.

Indtil nu har danske Crowdinvest kun haft én virksomhed udbudt på sin crowdfunding-platform, men ifølge partner Søren Stenderup har man en ”håndfuld” projekter på vej. Han lægger ikke skjul på, at det er vanskeligt at finde både selskaber og investorer. Han vil dog ikke kritisere de danske regler. ”Vi mener ikke, at det skal være nemmere for investorer at komme ind på vores platform. Ellers vil der være folk, der investerer i noget, de ikke har forstand på,” siger han.

Tilsyneladende har de danske myndigheder valgt at tolke EU reglerne meget strammere end finnerne. I en mail fra Finanstilsynet skriver kommunikationschef Søren Møller Christensen nemlig: ”Der er ikke i dansk ret indført særegne nationale regler, som lader crowdfunding-platforme omfatte af mere regulering end den regulering, som direkte følger af EU-reguleringen.”

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank