Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalfonde: De store globale fonde løber med den store gevinst

Carsten Steno

tirsdag 26. januar 2021 kl. 13:07

Månedsstatus på kapitalfondstransaktioner: Globale kapitalfonde giver de danske fonde baghjul og profiterer stærkt på globaliseringen af de virksomheder, der er grundlagt herhjemme. Det viser de seneste måneders virksomhedshandler. Samtidig bliver de corona-resistente virksomheder stadig mere værd i et marked, hvor aktiviteten fortsat er høj på grund af pengerigelighed og nulrenter, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Når der for alvor skal tjenes penge på globalisering af danske virksomheder, er det de store internationale kapitalfonde, der løber med gevinsten. Det kan man udlede af virksomhedshandlerne i slutningen af 2020 og begyndelsen af det nye år.

At de store internationale kapitalfonde løber med gevinsten så vi allerede, da Nets i november blev fusioneret med italienske Nexi. På seks år er Nets gået fra en værdi fra 17 til 79 mia. kr. Virksomheden har i perioden været børsnoteret og handlet fire gange. Men størstedelen af fortjenesten er gået til internationale kapitalfonde som britiske Advent, amerikanske Bain & Co. og  Hellman & Friedmann.

Handlet flere gange

En helt tilsvarende udvikling har vi set i december og efter nytår med salgene af Faerch Gruppen i Holstebro, der fremstiller miljøvenlig plastikemballage, og byggemarkedskæden Stark, der har 400 afdelinger i Norden og Tyskland og beskæftiger 10.000 ansatte.

Først købte EQT Faerch for 2 mia. kr. i 2014. Siden blev virksomheden solgt til Advent i 2017 for 7 mia. Advent solgte i december Fearch for 14 mia. kr. til A. P. Møller Holding (APM). Den samlede fortjeneste over seks år på 12 mia. kr. er gået til globale kapitalfonde. Det er endnu en pointe, at APM i mange henseender har besluttet at operere mere som en kapitalfond, uden dog at have samme exitstrategi.

Stark blev købt for tre år siden af den amerikanske kapitalfond Lone Star for 7 mia. kr. Nu er byggemarkedskæden i januar 2021 solgt til den britiske kapitalfond CVC for omkring 20 mia. kr. CVC har tidligere ejet Stark, dengang kæden var en del af Det Danske Trælastkompagni A/S, som blev afnoteret fra Københavns Fondsbørs i 2003.

Tidligere har vi set tendensen bekræftet med udviklingen af Ørsted, hvor Goldmann Sachs som minoritetsaktionær var drivende kræft i globaliseringen og fokuseringen af den danske energi-koncern.

”Det står klart, at danske kapitalfonde ikke kan følge internationale trends på samme måde som store internationale fonde. Det kræver for det første rigtig meget kapital og for det andet stor ekspertise inden for fagområdet,” siger lektor ved CBS Robert Spliid, ekspert i kapitalfonde.

Frederik Aakard, selvstændig M&A-Specialist, peger på, at de store kapitalfonde typisk følger den internationaliserings-strategi, som ledelserne i de opkøbte virksomheder allerede har lagt. Men de sætter turbo på tempoet og eksekveringen og opnår ofte store fortjenester.

Det ses eksempelvis med Stark, der nu ekspanderer kraftigt i Tyskland og Sverige.

Samtidig peger han på, at pengerigeligheden og nulrenterne gør de store kapitalfonde utroligt konkurrencedygtige. ”Hvor afkastkravet til en case måske tidligere var 20 pct. årligt, kan de store internationale kapitalfonde i dag nøjes med 12-15 pct. årligt, og stadig præstere en høj samlet forrentning,” siger han.

De corona-resistente

Henrik Schrøder, M&A-specialist for Translink, fremhæver, at de danske kapitalfondes rolle er en anden end de internationale fondes. ”De danske fonde er nødt til at suboptimere inden for Danmark, hvor de til gengæld har en langt større viden end de internationale. De er gode til at spotte lokale synergier og vækstmuligheder. Men vi skal nok ikke forvente, at de kan profitere lige så meget af at spotte internationale trends,” siger han.

At de corona-resistente virksomheder er i høj kurs ses af flere af de øvrige handler i den sidste tid. F.eks. har Catacap, som i øvrigt endnu ikke har præsteret en exit, købt kosmetik-butikken Luxplus, der profiterer på nethandel. FSN´s køb af Obton, som udvikler solcelleparker, er udtryk for det samme, ligesom Blue Equitys køb af byggerådgiveren Bang & Benfeldt, Kirk Kapitals køb af Danske Stenhuggerier og Axels opkøb af virksomheder indenfor vikar-branchen.

Henrik Schrøder hæfter sig ved den høje aktivitet blandt kapitalfonde i disse måneder. Dels har de mange penge, der brænder i lommerne på dem, og dels skal mange af de fonde, der blev etableret på otte-ti år siden, lukkes.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt
Økonomi/administration
Region Midt
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank