Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”

Carsten Steno

tirsdag 02. marts 2021 kl. 11:30

Månedsstatus på de danske kapitalfonde: Store kapitalfonde som EQT og IK har brugt årets første måneder til at skille sig af med portefølje-virksomheder i ”den gamle økonomi”. Kræfterne og pengene koncentreres nu i sektorer, der kører uden om coronakrisen, skriver fagredaktør Carsten Steno i denne gennemgang.

Coronakrisen har sat gang i et udskilningsløb blandt de kapitalfondsejede danske porteføljevirksomheder. Stort set alt, hvad der smager af gammel og konjunkturfølsom økonomi, ryger ud, mens kræfterne koncentreres om virksomheder med en sikker fremtid indenfor it, software, digital teknologi og biotech.

Tendensen ses mest tydeligt hos Nordens største kapitalfond, svenske EQT. I februar slap EQT af med den kriseramte detailhandelskæde Flying Tiger, der blev overdraget til tre tidligere partnere i Axcel, Casper Lykke Pedersen, Lars Thomassen og Nikolaj Vejlsgaard.

Efter samlede tab i 2019 og 2020 på 650 mio. kr. har trekløveret, der kalder sig Treville, taget kæden til sig for ingen penge. EQT må trøste sig med en earnout, hvis det lykkes at vende Flying Tiger, som EQT købte i 2014. Tidligere har EQT tabt 1 mia. kr. på legetøjskæden Top Toy, der gik konkurs i 2018.

I 2020 skilte EQT sig desuden af med typehusvirksomheden HusCompagniet ved en dansk børsnotering, der angiveligt gav EQT halvanden mia. kr. mindre i provenu, end den svenske fond oprindeligt havde sat næsen op efter.

Men det betyder ikke, at den store svenske fond har opgivet Danmark, hvor flere porteføljefirmaer inden for it, digitalt måleudstyr og medicin performer godt.

Dansk-stiftede Global Connect, der leverer højhastighedsfibernet til erhvervskunder, ekspanderer kraftigt i Norden med stigende omsætning og overskud. Det samme, men bare globalt, gør det ligeledes EQT-ejede danske content-management-software-firma Sitecore, ligesom den digitale måleapparat-virksomhed Ellab i Hillerød. Også Fertin Pharma, producent af medicinsk tyggegummi og købt af Bagger-Sørensen Familien i Vejle i 2016, præsterer fint.

Et andet eksempel på, at der nu ryddes op i porteføljen, ser man hos engelske IK Investment Partners, der i Danmark ejer fødevareproducenten Løgismose Meyers. Virksomheden har siden købet i 2015 givet et samlet tab på 150 mio. kr. En M&A-mægler er nu hyret til at få den solgt.

Dermed kommer der også fokus på Vækstfonden og Dansk Vækstkapital 1, der er aktionær i IK Investment Partners og co-investor i Løgismose Meyers. Fødevarevirksomheden bliver næppe nogen god forretning for den statslige fund of funds.

At it og software er særdeles hot, kan aflæses af den svenske kapitalfond Altors køb af softwarefirmaet Hesehus i Odense, som nu skal indgå i en ny koncern med fokus på e-handelsplatforme. Altor har ellers haft en dårlig track rekord i Danmark, bl.a. med store tab hos kødmaskine-producenten Haarslev på Fyn og emballageprint-virksomheden Tresu i Kolding.

Selvom investeringer i it og teknologi har kronede dage, er det ikke risikofrit. En stor risiko er hurtig teknologisk forældelse. Et skoleeksempel er Triax, parabol-producent i Juelsminde. Siden kapitalfonden Polaris overtog selskabet i 2016, har selskabet tabt 130 mio. kr. Skiftet fra analogt til digitalt tv, hvor forbrugerne kaster sig over streaming via nettet, har ramt virksomheden hårdt. Den søges nu fusioneret med en spansk virksomhed, der skal øge og modernisere produkt-palletten.

”Alt i alt er året 2021 startet som sidste år sluttede, med et højt aktivitetsniveau og mange transaktioner inden for it og især software. Biotech er ligeledes ”hot” drevet af opkøb og fundraising. Samtidig sker der en del rotation i porteføljerne, hvor der ryddes op, eller hvor ejerskabet deles eller gives videre til andre kapitalfonde,” siger M&A-specialisten Frederik Aakard.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank