Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalfonde sælger til hinanden: Hurtig optimering er historie

Carsten Steno

torsdag 17. februar 2022 kl. 7:00

I takt med, at der kommer stadigt flere kapitalfonde, sker der også stadigt flere indbyrdes virksomhedshandler mellem dem. Transaktionerne kan løbe i fire-fem led, hvor køberen er en ny, større kapitalfond, der tager virksomheden næste trin frem. Kapitalfonde tænker nu mere på at skabe grundlaget for en købers videreudvikling frem for at udpine den via kortsigtet optimering, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Kapitalfonde handler i stadigt højere grad virksomheder med hinanden.  Alene i 2021, der var et rekordår både i Danmark og i Europa for kapitalfondsforhandler, var kapitalfonde sælgere i 10 ud af de 56 virksomheder, som kapitalfonde købte op. Året før i 2020 var kun et ud af 32 kapitalfondsopkøb, der havde en kapitalfond som sælger.

Det fremgår af en analyse af årets gennemførte handler, som Økonomisk Ugebrev har udarbejdet på baggrund af statistik fra kapitalfondenes forening, Aktive Ejere, tidligere DVCA.

En ny fødekæde
Kapitalfondsekspert og lektor ved CBS, Robert Spliid, ser det stigende antal indbyrdes handler som et udtryk for, at der er kommet stadigt flere kapitalfonde til, og at kapitalfondene bliver stadigt større. Der er nu en slags fødekæde fra små til mellemstore og store kapitalfonde.

”De mindre kapitalfonde overtager ofte privatejede virksomheder, der er matte i den forstand, at de ikke har dokumenteret deres processer, og hvor der er uklarhed om, hvor de tjener pengene. Når virksomhederne er professionaliseret af en kapitalfond, kan de nogle gange med fordel sælges videre til en anden kapitalfond, der kan se et nyt potentiale, eksempelvis ved at få virksomhederne til at vokse på europæisk eller globalt plan,” siger Robert Spliid.

Det samme sker derimod ikke ved industrielle køb, hvor en kapitalfondsejet virksomhed ofte bliver tænkt ind som en organisation, der kan dække et bestemt marked. ”I gamle dage talte man om, hvem der skulle have det endelige ejerskab af en virksomhed. Men det er passé i dag. Der er intet ejerskab, der er endeligt. Der vil hele tiden være udviklingsprojekter, som en kapitalfond kan købe ind på og levere på,” siger Robert Spliid.

Et godt eksempel er den store danske it-distributør EET Group. Den blev købt af kapitalfonden Capidea i 2007 og er siden handlet tre gange mellem kapitalfonde indbyrdes. Først blev den overtaget af den svenske IKEA-ejede kapitalfond Alipes, der i 2015 solgte den videre til norske FSN Group. I fjor blev EET group igen solgt – denne gang til den britiske kapitalfond Pamplona.

Indenfor de seneste ti år er EET Groups omsætning vokset fra 125 mio. euro til 450 mio. euro, og driftsindtjeningen er tidoblet.

I perioden med kapitalfonde som ejere er EET-koncernen gået fra at være en nichedistributør i de fire nordiske lande til at være en af Europas mest succesfulde it-distributører med lokale kontorer i 21 lande.  EET-koncernen har oplevet årlige tocifrede organiske vækstrater i kraft af vedvarende udvikling af produktporteføljen, opbygning af nye forretningsområder, optimering af salgsindsatser og en kontinuerlig udvikling af selskabets administrative infrastruktur.  I 2020 leverede EET et EBITDA på 10 pct., svarende til 291 mio. kr. Det er en meget høj overskudgrad for en it-distributør.

Strid kan opstå
Managing partner i Capidea, Erik Balleby Jensen, forklarer, at EET-casen er et godt eksempel på, at kapitalfonde forstår at forøge virksomhedernes værdi i flere led med forskellige strategiske fokuseringer.

”Tidligere kunne man høre udsagn som, at kapitalfonde dresser virksomheder op, som var de brudepiger. Dette er ikke korrekt. I dagens marked kan man ikke få en toppris for udpinte virksomheder.  For at opnå en attraktiv pris, skal virksomhederne udvikles og ved hvert videresalg have nået et stadie, hvor en ny ejer har et nyt grundlag af udvikle dem på,” siger Erik Balleby Jensen.

Det er dog langt fra altid, det går godt, når en kapitalfondsejet virksomhed sælges videre til en anden og større fond. Kapitalfonden FSN lå for et par år siden i strid med en anden kapitalfond, Procuritas. En voldgiftsag har nu afgjort, at FSN købte ismaskine-producenten Gram i Vojens til en pris, der var væsentligt højere, end virksomheden var værd. Regnskaberne var følge voldgiftsretten systematisk manipulerede gennem fiktive opskrivninger og periodiseringsfejl. Sagen endte med, at Procuritas måtte betale 670 mio. kr. tilbage til FSN, der først nu har fået Gram til at give overskud.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank