Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tegn en ny profil: Kapitalfonds-boss sminker blakket fortid på nettet

Henrik Denta

onsdag 29. december 2021 kl. 7:00

Finansmanden Denis Jean Jørgen Viet-Jacobsen er ikke nogen populær mand i den danske kapitalfonds-verden. Hans Altor-fortid kaster stadig tunge skygger over hans omdømme, der efterlader et billede af ham som en af de grådigste og mest udskammede personer i den danske kapitalfondsverden. I en kæmpe operation på internettet er der gjort alt for at slette hans Altor-fortid.

Stifteren af en af Danmarks største kapitalfonde, der ejer danske virksomheder for milliarder af kroner, gemmer sig i dag bag et virvar af selvrosende artikler på internettet, der har skubbet alle kritiske artikler langt ud af Googles søgemaskiner.

Denis Jens Jørgen Viet-Jacobsen står muligvis selv bagved og har både orkestreret og finansieret en kampagne på nettet, hvis lige sjældent er set i Danmark. En kampagne, hvor han med stor succes skjuler sin stærkt kritiserede fortid i kapitalfonden Altor og sin rolle i det kuldsejlede OW Bunker, hvor der under stor dramatik gik milliardværdier op i røg kort tid efter børsnoteringen.

Redigeret virkelighed
Historien viser, at man kan gøre meget for at redigere omgivelsernes opfattelse af én, som også bliver baseret på hurtige google-søgninger eller anden information på nettet. Og man kan altså købe sig til at redigere ”virkeligheden” langt hen ad vejen.

Hvis man i dag googler navnet Denis Jean Jørgen Viet-Jacobsen, dukker der rigtigt mange hjemmesider op, der omtaler ham. Faktisk omfatter de fire-fem første sider med søgeresultater hos Google udelukkende rosende omtaler. Man skal rigtigt langt ned, før man finder nyhedshistorier om ham fra Børsen, Jyllands-Posten eller DR.

De rosende artikler stammer alle fra hjemmesider med et tilforladeligt navn. Eksempelvis lyder det sådan her på hjemmesiden virksomheden.dk: ”Hvis man har brug for hjælp til at udvikle sin virksomhed, og man gerne vil være helt sikker på, at man får den rette hjælp og sparring eller sågar en investering, så bør man helt sikkert vælge at kigge nærmere på Denis Viet Jacobsen Fonden og Solix investeringsselskab, som har erfarne og kompetente kræfter bag sig, så man uden tvivl er i trygge hænder.”

På hjemmesiden send-pressemeddelse.dk lyder det sådan her i beskrivelsen af Denis Viet-Jacobsen: ”Han har gennem sin karriere, i en række anerkendte virksomheder, vist store resultater inden for virksomhedsstrategi og investering, der har resulteret i en markant styrkelse af virksomhedernes markedspositioner og kapital.”

På begge disse hjemmesider, og et utal af andre lignende mystiske hjemmesider, er artiklerne meget korrekt markeret som ”sponseret indhold”. Altså har nogle betalt nogle for at skrive artikler og få dem lagt op på de forskellige hjemmesider.

Altor-navn slettet
Sammen med Fagbladet Journalisten har Økonomisk Ugebrev gennemgået de mange hjemmesider og fulgt i sporene af Denis Viet-Jacobsen på nettet. Og her springer det umiddelbart i øjnene, at ingen af artiklerne overhovedet nævner hans fortid i kapitalfonden Altor. Og det kan der kun være én grund til. Altor og Denis Viet-Jacobsen står i dag tilbage som en af de mest udskammede kapitalfonde i Danmark efter deres rolle i OW Bunker-skandalen. OW Bunker var et nordjysk selskab, der handlede med brændstof til skibsfarten. Målt på omsætning var det Danmarks næststørste virksomhed.

Altor ejede OW Bunker tilbage i 2014. I al stilhed trak Altor først 1,2 mia. kr. ud i udbytte til sig selv. Det medførte flere år efter retssager fra Skat, der mente, Altor havde sløret afgørende spor, da man førte 557 mio. kr. fra udbyttet via Luxembourg til skattelyet Jersey. Tilbage i starten af 2014, efter udbyttet var trukket ud, sendte Altor OW Bunker på børsen. Men bare otte måneder senere gik selskabet konkurs efter fuldstændigt fejlslagne spekulationer i oliepriserne og bedrageri i datterselskabet i Singapore.

Efterfølgende retssager mod Altor er dog blevet afvist ved Landsretten. Men dommen er faldet i den danske kapitalfonds-verden.

”Denis Viet-Jacobsen står i dag tilbage som billedet på grådige danske kapitalfonde, når den er allerværst,” siger en kilde i den danske kapitalfonds-verden, der ikke ønsker sit navn frem, men som har mødt Denis Viet-Jacobsen ved mange lejligheder.

Kilden bygger ikke mindst sin vurdering på den sønderlemmende kritik af Altors optræden, som kurator i konkursboet fremsatte af Altor og Denis Viet-Jacobsen i en næsten 400 sider lang rapport. I redegørelsen bliver Altor beskrevet som en skruppelløs investor, der med fuldt overlæg dels fik børsnoteret en virksomhed med falsk fortegn – dels undlod at gribe ind overfor den syge forretning i datterselskabet i Singapore.

Kuratoren Søren Halling-Overgaard argumenterede for, at Altor var mere optaget af at få en urealistisk høj pris for OW Bunker end at lave en ærlig handel. Derudover antydede han også i sin lange redegørelse, at Altor-folkene havde store personlige økonomiske interesser på spil, da Altor i 2013 udloddede 1,2 mia. kr. fra OW Bunker via Luxembourg til et skattely på Jersey. Kuratoren citerer i redegørelsen også Altor-dokumenter for, at udlodningen skete af hensyn til fondens investorer og altså på den måde tilgodeså aktionærerne i Altor frem for aktionærerne i OW Bunker.

Skattely-konge
Denis Viet-Jacobsen brød sig heller ikke om at blive kaldt skattely-konge af Ekstra Bladet. Men den sag tabte han ved retten, og Ekstra Bladet benytter fortsat betegnelsen. Det skyldes hans fortsatte hang til at placere sine investeringer i skattely på Jersey, oven i købet hos samme firma på samme adresse på Jersey, som hans tidligere firma Altor stadig bruger.

I dag hedder Denis Viet-Jacobsens kapitalfond Solix, og den ejer selskaber som Skjold, Carsøe, Cembrit og Høyer, der alle i dag er registreret med ejerskab i Jersey, efter at Solix har overtaget dem. Og nu ligger også hans ejerandel af Mads Brüggers Frihedsbrevet i skattely på Jersey.

Om det er Denis Viet-Jacobsen selv, der finansierer alle de hjemmesider med rosende omtaler af hans virke, undtagen altså hans indsats i kapitalfonden Altor, vil han ikke svare på. Han er ikke vendt tilbage på henvendelse fra Økonomisk Ugebrev, og til Journalisten har han kun skrevet: ”Jeg udtaler mig generelt ikke til medierne, da det ikke har noget formål for mig privat eller professionelt.”

De færreste ved derfor ret meget om personen Denis Viet-Jacobsen. En kilde i branchen, der har forhandlet med ham flere gange, beskriver ham som høflig, venlig, korrekt – og anonym.

”Ved nærmere eftertanke går det op for mig, at jeg intet aner om manden. Selv om jeg har mødt ham flere gange,” siger kilden med en stille undren.

Heller ikke Google kan altså hjælpe, da søgemaskinens algoritmer er faldet for de betalte hjemmesider med rosende indhold, der har skubbet kritiske nyhedsartikler langt ned i rækkefølgen, hvor det er svært at finde dem frem. Men det er ikke en situation, de er glade for at høre om hos Google.

”Googles eksistensberettigelse er at levere troværdige og relevante resultater, og hvis man snyder sig til et dårligere søgeresultat, så bliver det en dårligere brugeroplevelse for alle,” siger kommunikationschef Jesper Vangkilde fra Google Danmark.

Han er glad for, at eksemplerne bliver draget frem, og han lover, at Google vil prøve at undersøge, hvad der er sket. Men erkender samtidig, at det for Google nærmest er tale om et våbenkapløb med virksomheder, der prøver at snyde eller betale sig til mere synlighed og opmærksomhed og skubbe kritik i baggrunden.

Bagmændene
Man kunne tro, at en simpel kontakt til de personer eller virksomheder, der står bag hjemmesiderne, kunne løfte noget af mysteriet. Men det kan det desværre ikke. Fagbladet Journalisten har være i kontakt med flere af ejerne af hjemmesiderne. Hjemmesiden send-pressemeddelelse.dk er registreret af en venlig, ældre arkitekt på Østerbro i København. Han virkede meget forbløffet over at blive kontaktet med spørgsmål om Denis Viet-Jacobsen eller betalt indhold på ”sin” hjemmeside.

”Er du sikker på, at du har fået fat i den rette mand?” spørger han i stedet retorisk.

Hjemmesiden medieforeningen.dk er registreret af en murer med bopæl i Østjylland. I flere opkald lovede han at vende tilbage med svar. Dette skete dog aldrig, og kort efter var hans navn fjernet hos DK Hostmaster.

Og størstedelen af de andre hjemmesider oplyser ikke kontaktoplysninger på registranten. Sporet løber derfor ud i sandet.

Og derfor kan det ikke bekræftes, at det er Denis Viet- Jacobsen selv, der står bag ved og finansierer de mange rosende hjemmesider om ham. Men sandsynligheden og motivet taler for, at det er ham.

Henrik Denta

 

Få de vigtigste finansnyheder direkte i indbakken. Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev om finans & økonomi her:

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank