Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Konkurrencerådet udmanøvreres af finans-lobbyorganisationer

Carsten Vitoft

mandag 10. maj 2021 kl. 7:00

Vigtige konkurrenceredegørelser om finanssektoren bliver syltet i det politiske system på grund af effektivt lobbyarbejde fra den finansielle sektor, mener Forbrugerrådet TÆNK, der peger på, at en række anbefalinger fra Konkurrencerådet ikke bliver gennemført. Rådets formand, professor Christian Schultz, ærgrer sig også over, at der ikke er sket mere med at forbedre konkurrencen inden for både realkredit og pension.

Konkurrencen i store dele af den finansielle sektor fungerer ikke optimalt, men politikerne og skiftende regeringer har ikke haft evnen eller viljen til for alvor at gøre noget ved problemerne, som ellers kunne betyde et samfundsmæssigt velfærdsløft, vurderer Forbrugerrådet.

At konkurrencen er gået i stykker i den finansielle sektor bliver skåret ud i pap i to omfattende redegørelser fra Konkurrencerådet. En fra sidste år om pensionsområdet, der lister 22 konkrete anbefalinger til, hvordan man atter får gang i konkurrencen. En anden om realkreditmarkedet fra 2017, der lister 16 forslag til at sætte gang i konkurrencen.

Stærke lobbyister
”Det er nogle meget grundige rapporter, som Konkurrencerådet har udarbejdet. Men jeg kan ikke se, at der er gennemført meget mere end et forslag, som i virkeligheden er et forbrugertiltag. Det gav et stort brag, da disse rapporter blev offentliggjort. Men når den politiske proces så går i gang, sker der ikke meget bagefter. Nu skal man ikke være naiv at tro, at der ikke sker en masse lobbyarbejde i kulissen, og de her brancher har lobbyorganisationer, der har rigtigt mange resurser,” siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet TÆNK.

Da rapporten om realkreditmarkedet skulle omsættes til ny lov, var de 16 anbefalinger reduceret til ét enkelt punkt, og det var, at der nu fra branchens side skal udarbejdes et overblik ved lånetilbud. Pensionsrapporten ligger bare og samler støv i erhvervsministeriet.

Formanden for Konkurrencerådet, professor Christian Schultz, mener ikke billedet kan tegnes så skarpt op, men han ser gerne, at flere af rådets anbefalinger bliver taget op.

”Der er sket lidt, men jeg kunne godt have håbet, der var sket mere på både pension og realkreditområdet. Vi synes, det er nogle gode anbefalinger. Og når vi kommer med dem, er det fordi, vi mener, de vil gavne konkurrencen. Vi ved, at der er særlige konkurrencemæssige problemer på de her områder. Vi tager det op igen, og det kan du være sikker på, vi også vil gøre fremadrettet,” siger han.

Når konkurrencen ikke fungerer ordentligt, fører det til dårlige produkter, højere priser og mindre effektivitet. I den finansielle branche er det særligt problematisk.

”I de her brancher er der tale om enorme summer, og de påvirker hele samfundsøkonomien. Så nytter det jo ikke, at branchen har så stort held med sit lobbyarbejde, at det går ud over store dele af det øvrige erhvervsliv og forbrugeren,” siger Morten Bruun Pedersen.

Brancheorganisationernes modstand mod Konkurrencerådets anbefalinger er ikke hemmelig. Den kan altid ses i den høringsproces, der sker i forbindelse med, at rådet udgiver nye redegørelser. Eksempelvis er Konkurrencerådet lige kommet med en ny redegørelse om advokatbranchen, hvor man også kan læse, at branchen langt fra er enig med Christian Schultz & Co.

”I alle brancher mener man, at der lige i deres branche er særlige forhold, der gør, at man ikke skal konkurrenceudsættes. Så må man spørge, hvis sag det er, de her brancheforeninger tjener. Det taler de eksisterende medlemmers interesse, for det er jo ikke de potentielt nye medlemmer, da det bliver meget sværere at komme ind på et marked, hvor konkurrencen ikke fungerer på grund af forskellige adgangsbarrierer, ” siger Morten Bruun Pedersen.

Mere gennemsigtighed
Det endelige udfald er ofte de samme, når de meget velsmurte lobbyorganisationer tager over, og den politiske proces går i gang. Kan man ikke blive enige om noget, er frivillighedens vej altid noget, det politiske system kan acceptere, da den helt fjerner politikernes ansvar bagefter. Så ender det med aftaler, hvor der skal mere forbrugerinformation på bordet. ”Men,” siger Morten Bruun Pedersen:

”Det er ikke flere oplysninger, der skal til. Det er en ændring af adfærden omkring rådgivning og salg. Eksempelvis dur det jo ikke, at man sælger realkredit gennem bankerne, når man én gang allerede har slået fast, at konkurrencen heller ikke fungerer hos bankerne. Det skrev Konkurrencerådet også i redegørelsen.”                

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank