Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kun 57 af 7300 store virksomheder havde stort underskud i 2019

Morten W. Langer

tirsdag 15. december 2020 kl. 6:35

Grundlæggende var 2019 et rigtig godt år for de store virksomheder i dansk erhvervsliv. Af de 7300 selskaber i regnskabsklasserne C (mellemstore selskaber) og D (store selskaber) var der driftsoverskud i over 90 pct. I kun 57 var driftsunderskuddet større end 50 mio. kr. Der var altså kun ”store” underskud på driften i ca. 7 pct. af selskaberne, viser en analyse, baseret på data fra analyseredskabet Bisbase.

Største driftsunderskud var der i Unity Technologies med et driftsminus på 639 mio.kr., i det børsnoterede biotekselskab Zealand Pharma med et minus på 587 mio. kr. og i olieselskabet Hess Denmark med et minus på 559 mio. kr. Unity, der er Singapore-ejet, har til formål at eje datterselskaber og arbejde med R&D inden for spilindustrien.

Unity er startet i Danmark og har over årene udviklet sig til en global spilgigant. Men det er altså ikke noget, der giver klingende mønt i den danske statskasse i form af skatteindtægter. Den bogførte egenkapital er minus knap 500 mio. kr. I flere andre selskaber med store minusser var der tale om udviklingsselskaber med hovedvægt inden for biotek, bl.a. Bavarian og Aj Vaccines. Her var minusresultaterne ikke overraskende.

FLERE EKSEMPLER
Men der var også andre minusselskaber, bl.a. det schweizisk ejede Sport Nordic Holding med et driftsunderskud på 323 mio. kr. sidste år. Selskabet ejer Sportsmaster-kæden med 90 forretninger. Det oplyses i regnskabet, at kæden i slutningen af 2019 blev solgt til kapitalfonden Nordic Capital, og det oplyses også, at af det samlede driftsminus på 322 mio. kr. var 226 mio. kr. af- og nedskrivninger.

Andelsselskabet Eniig Holding, der ejes af flere forsyningsselskaber, gav sidste år et driftsminus på 220 mio. kr., mod minus 80 mio. kr. året før. I regnskabet forklares det, at ”resultatet er dårligere end forventet, hvilket dog skyldes nogle ekstraordinære forhold. Årets resultat er kraftigt på-virket af Norlys-fusionen mellem Eniig og SE koncernen pr. 30. juni 2019, hvilket har medført fusionsomkostninger for i alt 60 mio. kr. for at ensrette de to koncerner. Derudover er der foretaget nedskrivninger på en række af selskabets ejendomme, så disse afspejler eksterne ejendomsvurderinger. Der er i alt nedskrevet for 55 mio. kr.”

Dynaudio, som er kinesisk ejet, kom ud af sidste år med et minus på 230 mio. kr. Selskabet, der beskæftiger sig med at producere og sælge lydsystemer, omsatte sidste år for 365 mio. kr., mod 421 mio. kr. året før.

Over de seneste fem år er det samlede driftsminus på over en halv mia. kr. Et markant forringet driftsresultat i 2019 skyldes både lavere salg og betydeligt højere udviklingsomkostninger end året før. Egenkapitalen er minus 189 mio. kr. Og ifølge regnskabet er der garanteret finansiel support fra moderselskabet. Et andet selskab, som fik et stort driftsminus sidste år, var Kombit, som ejes af Kommunernes landsforening. Selskabet er kommunernes it-fællesskab, der agerer som indkøber og systemforvalter af it-løsninger til kommunerne. Det akkumulerede underskud over de seneste fem år løber op i en halv mia. kr, og det forklares med udviklingen af meget store it-projekter, som snart ventes afsluttet.

Ledelsen oplyser, at ”omsætningen vil forøges markant fra og med 2020, samtidig med at udgifterne til afskrivning på de aktiverede udviklingsomkostninger vil stige. Over de kommende år vil udviklingsomkostningerne således aftage igen til et mere sædvanligt niveau, hvorimod indtægterne vil forblive på det nye, højere niveau. (…) Samlet set forventes det, at KOM-BITs regnskab således vil ændre karakter i væsentlig grad i de kommende år fra markante underskud til markante overskud. Det VKR Holding-ejede Dovista kom ud af 2019 med et minus på 190 mio. kr. Selskabet, der producerer og sælger facadevinduer- og døre, har over de seneste fem år givet et minus på 450 mio. kr. Ledelsen oplyser, at salget, som i 2019 blev næsten fordoblet, har været præget af en koncernintern omstrukturering, og at regnskabet er præget af brexit og et svagt dansk projektmarked. Det oplyses, at ledelsen forventer et bedre resultat i 2020 end sidste år.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank