Finans

Kurssikring: RD er 100 gange dyrere end BRFkredit

Ejlif Thomasen

mandag 12. marts 2018 kl. 10:23

Der er kæmpestore forskelle på, hvor meget det koster at kurssikre realkreditlån i de forskellige institutter. Området er svært at gennemskue og meget teknisk: Det er forklaringen på, at de enorme prisforskelle overhovedet kan lade sig gøre. I praksis kan prisforskellen betyde forskelle på op mod 10.000 kr. for kurssikring ved en låneomlægning af et lån på tre mio. kr.

Låntagere i realkreditten, boligejere, såvel som virksomheder, får i Danske Bank-ejere Realkredit Danmark tilbudt kurssikringsaftaler, som er op til 100 gange dyrere end i de billigste institutter. Det kan på et almindeligt realkreditlån på tre mio. kr. betyde en omkostningsforskel på op mod 10.000 kr. for låntager.

Økonomisk Ugebrev har spurgt de fire store realkreditinstitutter om vilkår og rentesatser ved beregning af omkostninger for låntager, ved at indgå en aftale om kurssikring. Det vil typisk ske ved, at instituttet beregner sig et terminstillæg/fradrag på de underliggende obligationer, som sælges for låntageren på markedet.

Læs også: Massivt lånerkrav om klare prisoplysninger på kurssikring

Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser, at der er meget store prisforskelle mellem de enkelte institutter. Konkret handler det om den rentesats, som realkreditinstituttet anvender til placering/eller lån af et provenu fra en obligationshandel i det antal dage, der er aktuelle for den indgående kurssikringsaftale. Typisk anvendes satserne på det almindelige pengemarked som rettesnor for en pris.

Det interessante er dog forskellen mellem placeringsrente og lånerente. Disse satser indgår som et vigtigt element i beregningen af selve prisen for kurssikring: Men låntageren kommer i praksis aldrig til at se, hvilken rentesats, der er benyttet. Det er forskellen mellem disse satser – rentemarginalen – der viser, hvor stor indtjening realkreditinstituttet henter hos kunden. Selve renteelementet i kurssikringen er altså styret af pengemarkedsrenten. De oplysninger, Økonomisk Ugebrev har indhentet viser, at nogle institutter beregner en ekstra stor fortjeneste til sig selv. Altså udover de gebyrer man som kunde betaler for at få foretaget en låneomlægning.

Det siger instittuterne:

Cheføkonom Christian Hiligsøe Heinig fra Realkredit Danmark oplyser til Økonomisk Ugebrev, at genplaceringsrenten over 14 dage er -1,45 procent, mens 14-dages udlånsrenten er 1,18 procent. Dermed er marginalen på 2,63 procent. Fra Nordea Kredit oplyser direktør Peter Smith, at man tager udgangspunkt i en repokurve, hvor der i sig selv er en forskel på 0,15 procent mellem bid og ask. Hertil beregner Nordea Kredit sig en marginal på 0,50 procent ved løbetid under otte uger og 0,25 procent ved over otte uger. I skemaet fremstår de altså med en marginal på 0,65 procent. Men ved kortere løbetider ville den vokse til 1,15 procent. Er der tale om store lån på over fem mio. kr. beregnes, ifølge Peter Smith, ingen marginal til Nordea.

Læs også: Realkreditten behøver ikke at oplyse priser på kurssikring

Fra Nykredit oplyser afdelingsdirektør Michael Marinelli følgende: ”Den rente der anvendes på fastkursaftaler afhænger af løbetiden på aftalen. Størstedelen af aftalerne ligger med en løbetid under 30 dage, hvor renten pt. er – 0,75 procent. Ved fastkursindfrielser er renten +0,4-0,6 procent afhængig af løbetid, men det er et produkt der sjældent anvendes. Størstedelen af vores indfrielser foregår som pari-straksindfrielser. Her anvendes pt. en rente på -0,95 procent.”

Hos BRFkredit oplyser cheføkonom Mikkel Høegh, at der ikke beregnes en rentemarginal til BRF, og at rentemarginalen alene er 0,02-0,03 procent som er det normale spread i markedet.

REALKREDIT DANMARK ER GRÅDIGST

Et godt mål for, hvad realkreditinstitutterne tager for kurssikring, er at se på forskellen mellem den lånerente og den placeringsrente, de anvender. Her viser oplysninger fra de fire udbydere, at Realkredit Danmark er i særklasse dyre. Deres rentemarginal er 2,63 procent og det er faktisk 100 gange så højt som den BRFkredit bruger. Næst dyrest er Nykredit med en rentemarginal på 1,45 procent og herefter Nordea Kredit, men dog med en rentemarginal, der kun er 0,65 procent. BRFkredit ligger helt nede på 0,02-0,03 procent, og tjener dermed reelt ikke ekstra på dette element. De enkelte udbydere har dog en stribe af særlige forhold og justeringer udover de oplyste rentesatser.

FAKTA: AFTALE OM KURSSIKRING SKER PÅ DE ALLER-FLESTE REALKREDITLÅN

De fleste boligejere og erhvervsvirksomheder vil i forbindelse med låneoptagelse eller låneomlægning af realkreditlån blive nødt til at forholde sig til, om de vil have foretaget en kurssikring. Det gælder de situationer og det er næsten alle hvor der går et stykke tid mellem låneaftalen indgås frem til selve afviklingen af lånet sker, typisk ved udgangen af et kvartal.

Det kan være et par uger eller måske et par måneder ud i fremtiden, og uden kurssikring, så kan der ske store ændringer i lånebeløbet størrelse på grund af ændringer i kursen på de underliggende obligationer. Skal låntager have udbetalt et lån på tre mio. kr. om to måneder, så vil en mellemliggende kursændring på bare et enkelt kurspoint betyde en ændring – op eller ned – på 30.000 kr. Det er den usikkerhed, man som låntager garderer sig mod ved at indgå en kurssikringsaftale med instituttet.

Med vilkårene for kurssikringsaftaler er vi helt inde i realkredittens maskinrum, som de færreste låntagere dykker ned i. De fleste låntagere har ikke en chance for at gennemskue, om de betaler en normal markedspris for kurssikringen eller det modsatte. Det vil kræve, at de sidder med tilbud om kurssikring fra flere udbydere. I virkelighedens verden har låntageren valgt realkreditinstitut lang tid før der bliver talt om kurssikring. I praksis bliver kurssikring – uanset om det er ved køb eller salg – omregnet til et kurstillæg eller et kursfradrag på de udstedte obligationer.

 

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Life Science

ALKabello: Et stærkt selskab med en ren spilleplade foran sig

Allergi-selskabet ALK leverede endnu engang et pænt regnskab trods udfordringer på corona-fronten. Aktien har gjort det godt gennem længere tid, og vi begynder at skulle kigge hen forbi 2025…
Formue
S&P Future: Her er vores basis scenarie for de kommende uger
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder

Seneste nyt

Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans

Stop for privat strandhugst: Finanstilsynets topfolk ”indhegnes” nu af karensperiode

Finanstilsynets topfolk er nu blevet tvunget til at skrive under på, at de ikke bare fra den ene dag til den næste kan hoppe over til nye job i…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed
Formue
Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020
Life Science
Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter
Finans
Norwegian svigter gode kunder: Løber fra tilgodehavender fra tidligere aflyste flyrejser
Formue
Expres2ion/ Bavarian: COVID vaccineudvikling ses starte forsøg i mennesker i februar
Ledelse
Transportgiganter viruskrisens overraskende Large Cap-vindere
Formue
Lys for enden af tunnelen for fremtidig Novozymes-vækst?
Formue
Q4-regnskab: Pandora-ledelse overforsigtig i 2021-udmelding

Seneste nyt

Samfundsansvar
Globalt ratingbureau opjusterer ESG risiko for Danske Bank
Ledelse
Genåbningen af Danmark 4: Her er kommunerne, der holder Danmark lukket. Mette: Nu skal der forklares

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X