Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lovændring: Fornyet tro på dansk crowdfunding-boom

Peder Bjerge

tirsdag 10. august 2021 kl. 11:30

Ifølge Dansk Crowdfunding Forening står markedet overfor nyt vækstboom, efter regeringen i juli gik med til at lade anpartsselskaber hente kapital gennem equity crowdfunding. Regeringen vil dog ikke lempe de skatteregler, der begrænser investorers muligheder for at sprede deres risici. Fagredaktør Peder Bjerge gennemgår de nye muligheder.

To skridt frem og et tilbage. Sådan kunne man fristes til at beskrive equity crowdfundings skæbne i Danmark.

Mens England, Sverige, Finland og andre europæiske lande har set equity crowdfunding-platforme vokse eksplosivt, har alle forsøg i Danmark foreløbigt måttet opgives.

Men efter at regeringen har valgt at følge et forslag fra Erhvervslivets EU- og Regelforum om at lade danske anpartsselskaber hente kapital gennem equity crowdfunding, er håbet nu tændt i branchen.

Kan føde udenlandske platforme
”Helt konkret har det allerede betydet, at vi i foreningen har fået 35-40 henvendelser fra selskaber, der gerne vil rejse kapital gennem crowdfunding,” siger Michael Eis, formand for Dansk Crowdfunding Forening. Han har selv forgæves forsøgt sig med equity crowdfunding på det danske marked, men overvejer nu at gøre forsøget endnu en gang.

”Sidste år blev der rejst op mod 65 mio. kr. til danske virksomheder gennem equity crowdfunding på en 10-12 cases. Fra 1. januar næste år kommer vi til at se et boom i equity crowdfunding. Det er jeg slet ikke i tvivl om,” siger Michael Eis.

Jasmina Pless, chef for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv, mener ligesom Michael Eis, at et gryende dansk equity crowdfunding-marked kan være med til at skaffe kapital til de selskaber, som vil være for små til de store udenlandske platforme som de engelske Crowdcube og Seedrs. Selvom det danske marked er kommet meget sent i gang sammenlignet med udlandet, mener de begge, at et lokalt marked klart har en rolle at spille, når det gælder om at skaffe kapital til nye virksomheder og iværksættere.

”Vi kan håbe, at danske selskaber vil vælge at hente kapital på danske platforme i stedet for udenlandske. Nu er det i hvert fald ikke længere de danske regler, som forhindrer, at vi endelig får et dansk crowdfunding-marked,” siger Jasmina Pless.

Ifølge Professor Jan Damsgaard, Copenhagen Business School (CBS), er der på trods af den planlagte lempelse større sandsynlighed for, at de bedste danske selskaber stadig vil søge mod de store engelske equity crowdfunding-platforme.

”Men der kan være plads til danske platforme, der henvender sig til selskaber, som ikke vil være store i verden, men bare store på Sjælland,” siger han.

Til gengæld er de danske skatteregler stadig en hindring for, at Danmark, ligesom nabolandene, kan få flere mennesker til at investere i nye virksomheder, påpeger Jan Damsgaard.

”Danmarks svøbe er, at det bedre kan betale sig at købe et hus og sidde på det så længe som muligt end at investere i aktier. Ikke alene har vi den højeste beskatning af aktier i Europa, regeringen planlægger tilmed at hæve den,” siger Jan Damsgaard.

Et skridt tilbage
Lige her kommer vi tilbage til indledningen på artiklen, nemlig at dansk crowdfunding har været præget af to skridt frem og et tilbage. Samtidig med, at regeringen sagde ja til at lade andelsselskaber hente kapital gennem equity crowdfunding, afviste den til gengæld et forslag om at råde bod på en nylig afgørelse fra Skatterådet, der gjorde det vanskeligere for flere end syv investorer at gå sammen for at investere deres samlede midler på crowdfunding-platforme. Er der otte eller flere investorer i et sådant fællesskab, betragtes de som investeringsselskaber, hvad der gør beskatningen mere ugunstig.

Ifølge Lars Holm Nielsen, chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik i erhvervsorganisationen DI, er regeringens afvisning træls, fordi den gør det sværere for investorer at sprede deres risici, når de investerer gennem crowdfunding.

”Det hindrer ikke individuelle investorer i at investere i flere selskaber gennem crowdfunding, men det er en barriere for, at mere formuende investorer kan sprede deres risici ved at investere sammen med andre. Kan vi fjerne den regel, kan vi booste crowdfunding endnu mere i Danmark,” siger han.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank