Alm. Brand oplyste forleden, at konkurrencemyndighedernes undersøgelse af forsikringsselskabets overtagelse af den danske del af Codan er gået ind i fase 2. Det betyder, at Konkurrencestyrelsen har ”betænkeligheder” ved fusionen, og det peger i retning af nogle betingelser for en godkendelse af fusionen. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår sagen.
Alm. Brand udsendte forleden en meddelelse om konkurrencemyndighedernes behandling af sagen om skadesforsikringsselskabets overtagelse af den danske del af Codan, som umiddelbart virkede harmløs. Sådan blev den også behandlet i erhvervspressen, og det kan man måske godt forstå, når man læser meddelelsen.
”Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har orienteret Alm. Brand om, at behandlingen af Alm. Brands køb af Codan går ind i anden og afsluttende fase. Alm. Brand har tidligere modtaget ejergodkendelse fra Finanstilsynet til overtagelsen af Codans danske forretning. Den løbende dialog med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen forløber godt og konstruktivt, og Alm. Brand forventer fortsat, at overtagelsen sker i løbet af foråret 2022,” hedder det i den kortfattede meddelelse.
Løfter ikke sløret
I virkeligheden er der lidt mere dramatik bag meddelelsen, end man lige aner. Faktum er nemlig, at ”fase 2” efter konkurrencereglerne betyder, at konkurrencemyndighederne har såkaldte ”betænkeligheder” ved fusionen. I en vejledning om fusionskontrol forklares fase 2-processen på denne måde:
”I fusionssager, hvor der er behov for en dybdegående behandling, og fusionen derfor overgår til fase II, afgiver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en meddelelse om betænkeligheder. Denne meddelelse vil blive afgivet i forbindelse med overgangen til fase II og normalt inden for fem hverdage efter, at der er truffet beslutning om overgang til fase II. Meddelelsen om betænkeligheder vil angive de konkurrencemæssige problemer, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen umiddelbart ser ved fusionen.”
Formelt har konkurrencemyndighederne oversendt en ”meddelelse om betænkeligheder” til Alm. Brands ledelse i tirsdags. Økonomisk Ugebrev har spurgt Alm. Brand, om man vil løfte sløret for nogle af de betænkeligheder, som myndighederne ser. Det ønsker man ikke.
Om ”tilsagn” forklares det, at ”hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelser af en fusion viser, at fusionen vil hæmme den effektive konkurrence betydeligt, vil Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke kunne godkende den, medmindre parterne afgiver tilsagn, der kan fjerne disse konkurrenceproblemer. Tilsagn kan eksempelvis vedrøre frasalg af en del af virksomheden, med henblik på at fjerne de konkurrenceproblemer, som fusionen vil medføre.”
Økonomisk Ugebrev har gennemgået statistik for markedsandele på hovedsegmenter fra Forsikring & Pension, og tallene viser, at konkurrencemyndighederne særligt kan være betænkelig ved de fremtidige markedsandele inden for arbejdsskadeforsikring, brand- og løsøreforsikring for erhverv og sø-, luft- og transportforsikring. Baseret på opgørelsen fra 2020 for de to selskaber var de samlede markedsandele for arbejdsskadeforsikring 27 pct., og betydeligt større end en Trygs 21 pct.
Lukrative områder
Inden for sø-, luft- og transportforsikring har Codan allerede en stor markedsandel på 35 pct., og med Alm. Brands aktuelle størrelse bliver markedsandelen 38 pct. For brand- og løsøreforsikringer for erhverv kommer markedsandelen op på 31 pct. For bilforsikringer, ansvar, vil det nye Alm. Brand have 21 pct., det samme som Tryg. Tallene for erstatningsprocenter viser 51 for arbejdsskadeforsikring og 44 for sø-, luft- og transportforsikring, så der er tale om meget lukrative forsikringsområder.
Det er muligt, at konkurrencemyndighederne kigger på mere afgrænsede delsegmenter på skadesforsikringsmarkedet, men det findes der ikke mere detaljerede statistikker for.
Videre hedder det i vejledningen: ”Meddelelsen om betænkeligheder vil blive fulgt op af et møde mellem Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og parterne ca. en uge efter, at meddelelsen er afgivet. På dette møde vil parterne have lejlighed til at kommentere de betænkeligheder, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har redegjort for i meddelelsen.” Dette møde må antages at blive afholdt i denne uge.
Artiklen har været forelagt Alm. Brand for en kommentar. Men selskabet gentager blot, hvad man har skrevet i børsmeddelelsen.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.