Nationalbanken udsteder den 19. januar for første gang grønne danske statsobligationer. Målet er at sælge grønne obligationer for op mod 15 mia. kr. i løbet af 2022. Provenuet skal anvendes til at udvikle et finansielt marked for den grønne omstilling i Danmark og skal bidrage til at finansiere den grønne omstilling af transportsektoren og produktion af vedvarende energi. Analytiker Henrik Frydenborg Hansen gennemgår sagen.
Ifølge Nationalbanken er der flere formål med at udstede grønne statsobligationer, bl.a. at finansiere statslige grønne anlægsprojekter i infrastruktur, men også at efterkomme den stigende efterspørgsmål hos investorerne efter grønne investeringer. Derudover også at etablere et effektivt og transparent grønt kapitalmarked.
Investeringsprojekterne fastlægges under statens Green Bond Framework, som er udvalgt på baggrund af kriterierne i EU’s klassifikationssystem for bæredygtige økonomiske aktiviteter (EU-taksonomien, hvor de også skal opfylde mindst ét af seks grønne mål). De grønne udgifter skal bidrage til at finansiere ”produktionen af bæredygtig energi i form af vind- og solenergi” og ”den grønne omstilling af transportsektoren”.
Projekter i flere ministerier
I første omgang er der defineret grønne projekter under tre ministerier med en samlet ramme på knapt 12 mia. kr., som vil blive finansieret af de nye grønne obligationsudstedelser. Transportministeriet ventes at tegne sig for 5,8 mia. kr., særligt omkring projekter vedrørende fornyelse og vedligehold af det danske jernbanenet.
I projekter under Skatteministeriet er planlagt afgiftsfritagelse for el produceret på solceller til eget forbrug samt nedsat registreringsafgift for elbiler, i alt 2,1 ma. kr. Under Klima-, Energi og Forsyningsministeriet er der budgetteret med 3,9 mia. kr. til tilskud til vedvarende energi samt udbetalinger til PSO-ordninger for hav-og landvindmøller.
I første omgang vil provenuet fra auktionen i januar dog ikke bidrage til yderligere grøn omstilling, da de grønne projekter allerede er politisk vedtaget for 2022.
Forsikring & Pension (F&P) har i december støttet op om den ”tvillling-obligationsmodel”, som Nationalbanken har valgt. Nationalbanken har i slutningen af 2021 afholdt møder med potentielle investorer med henblik på at kunne sælge de grønne statsobligationer i begyndelsen af 2022. Det må derfor forventes, at flere pensionskasser og banker vil deltage i auktionen. Siden 2019 har medlemmer af F&P øget deres investeringer i grønne obligationer (erhverv og stat) fra 6,5 til 61,1 mia. kr. på verdensplan.
Den nye grønne, danske statsobligation lanceres efter, at flere andre europæiske lande har udstedt grønne statsobligationer, samt at ECB i oktober gennemførte en 12 mia. euro stor auktion over en 15-årig grøn obligation, som tiltrak bud for mere end 135 mia. euro. Der var tale om verdens største grønne obligationsudstedelse.
Grønne obligationer er øremærkede til at finansiere projekter, der har en miljømæssig fordel, og de handles normalt til en lidt højere kurs end traditionelle obligationer, som giver en renteforskel til konventionelle obligationer kaldet ”greenium.”
For at sikre likviditet i obligationen allerede fra start, kan investorerne til enhver tid bytte den 10-årige grønne obligation til den tilsvarende og mere likvide konventionelle 10-årige tvillingeobligation. Dermed får den nye 10-årige grønne obligation samme løbetid, kupon og afdragsprofil som statens 10-årige benchmarkobligation, som også udløber i 2031.
Kraftig vækst
Den grønne obligation vil blive solgt på statens auktioner, på linje med øvrige statsobligationer. Statens grønne obligation udstedes som en 10-årig nulkupon-obligation med udløb i 2031. Paribas, Danske Bank og Nordea har været tilknyttet som rådgivere på statens grønne obligation med Nordea som ”structuring advisor”.
Også grøn dansk realkredit er i kraftig vækst. Salget af grønne realkreditobligationer er steget til 43 mia. kr. og udgør 1,3 pct. af de danske realkreditobligationer i august. Også danske virksomheder udsteder grønne obligationer, og ved udgangen af august 2021 var der udstedt grønne erhvervsobligationer for 109 mia. kr. Bl.a. fra Ørsted, A.P. Møller, Danske Bank, Arla og European Energy.
Arla anvender provenuet til bl.a. indførelse af biogas og energioptimering på Arlas produktionsanlæg. Hos A.P. Møller anvendes provenuet til at finansiere bygningen af Mærsks første feederskib og en serie containerskibe, der skal sejle på grøn methanol.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.