Log ind
Log ind
Finans

Nationalbanken klar med grønne statsobligationsudstedelser

Oekonomisk ugebrev

fredag 14. januar 2022 kl. 7:00

Nationalbanken udsteder den 19. januar for første gang grønne danske statsobligationer. Målet er at sælge grønne obligationer for op mod 15 mia. kr. i løbet af 2022. Provenuet skal anvendes til at udvikle et finansielt marked for den grønne omstilling i Danmark og skal bidrage til at finansiere den grønne omstilling af transportsektoren og produktion af vedvarende energi. Analytiker Henrik Frydenborg Hansen gennemgår sagen.

Ifølge Nationalbanken er der flere formål med at udstede grønne statsobligationer, bl.a. at finansiere statslige grønne anlægsprojekter i infrastruktur, men også at efterkomme den stigende efterspørgsmål hos investorerne efter grønne investeringer. Derudover også at etablere et effektivt og transparent grønt kapitalmarked.

Investeringsprojekterne fastlægges under statens Green Bond Framework, som er udvalgt på baggrund af kriterierne i EU’s klassifikationssystem for bæredygtige økonomiske aktiviteter (EU-taksonomien, hvor de også skal opfylde mindst ét af seks grønne mål). De grønne udgifter skal bidrage til at finansiere ”produktionen af bæredygtig energi i form af vind- og solenergi” og ”den grønne omstilling af transportsektoren”.

Projekter i flere ministerier
I første omgang er der defineret grønne projekter under tre ministerier med en samlet ramme på knapt 12 mia. kr., som vil blive finansieret af de nye grønne obligationsudstedelser. Transportministeriet ventes at tegne sig for 5,8 mia. kr., særligt omkring projekter vedrørende fornyelse og vedligehold af det danske jernbanenet.

I projekter under Skatteministeriet er planlagt afgiftsfritagelse for el produceret på solceller til eget forbrug samt nedsat registreringsafgift for elbiler, i alt 2,1 ma. kr. Under Klima-, Energi og Forsyningsministeriet er der budgetteret med 3,9 mia. kr. til tilskud til vedvarende energi samt udbetalinger til PSO-ordninger for hav-og landvindmøller.

I første omgang vil provenuet fra auktionen i januar dog ikke bidrage til yderligere grøn omstilling, da de grønne projekter allerede er politisk vedtaget for 2022.

Forsikring & Pension (F&P) har i december støttet op om den ”tvillling-obligationsmodel”, som Nationalbanken har valgt. Nationalbanken har i slutningen af 2021 afholdt møder med potentielle investorer med henblik på at kunne sælge de grønne statsobligationer i begyndelsen af 2022. Det må derfor forventes, at flere pensionskasser og banker vil deltage i auktionen. Siden 2019 har medlemmer af F&P øget deres investeringer i grønne obligationer (erhverv og stat) fra 6,5 til 61,1 mia. kr. på verdensplan.

Den nye grønne, danske statsobligation lanceres efter, at flere andre europæiske lande har udstedt grønne statsobligationer, samt at ECB i oktober gennemførte en 12 mia. euro stor auktion over en 15-årig grøn obligation, som tiltrak bud for mere end 135 mia. euro. Der var tale om verdens største grønne obligationsudstedelse.

Grønne obligationer er øremærkede til at finansiere projekter, der har en miljømæssig fordel, og de handles normalt til en lidt højere kurs end traditionelle obligationer, som giver en renteforskel til konventionelle obligationer kaldet ”greenium.”

For at sikre likviditet i obligationen allerede fra start, kan investorerne til enhver tid bytte den 10-årige grønne obligation til den tilsvarende og mere likvide konventionelle 10-årige tvillingeobligation. Dermed får den nye 10-årige grønne obligation samme løbetid, kupon og afdragsprofil som statens 10-årige benchmarkobligation, som også udløber i 2031.

Kraftig vækst
Den grønne obligation vil blive solgt på statens auktioner, på linje med øvrige statsobligationer. Statens grønne obligation udstedes som en 10-årig nulkupon-obligation med udløb i 2031. Paribas, Danske Bank og Nordea har været tilknyttet som rådgivere på statens grønne obligation med Nordea som ”structuring advisor”.

Også grøn dansk realkredit er i kraftig vækst. Salget af grønne realkreditobligationer er steget til 43 mia. kr. og udgør 1,3 pct. af de danske realkreditobligationer i august. Også danske virksomheder udsteder grønne obligationer, og ved udgangen af august 2021 var der udstedt grønne erhvervsobligationer for 109 mia. kr. Bl.a. fra Ørsted, A.P. Møller, Danske Bank, Arla og European Energy.

Arla anvender provenuet til bl.a. indførelse af biogas og energioptimering på Arlas produktionsanlæg. Hos A.P. Møller anvendes provenuet til at finansiere bygningen af Mærsks første feederskib og en serie containerskibe, der skal sejle på grøn methanol.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef til en vild kommune
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]