Nationalbanken udsteder den 19. januar for første gang grønne danske statsobligationer. Målet er at sælge grønne obligationer for op mod 15 mia. kr. i løbet af 2022. Provenuet skal anvendes til at udvikle et finansielt marked for den grønne omstilling i Danmark og skal bidrage til at finansiere den grønne omstilling af transportsektoren og produktion af vedvarende energi. Analytiker Henrik Frydenborg Hansen gennemgår sagen.
Ifølge Nationalbanken er der flere formål med at udstede grønne statsobligationer, bl.a. at finansiere statslige grønne anlægsprojekter i infrastruktur, men også at efterkomme den stigende efterspørgsmål hos investorerne efter grønne investeringer. Derudover også at etablere et effektivt og transparent grønt kapitalmarked.
Investeringsprojekterne fastlægges under statens Green Bond Framework, som er udvalgt på baggrund af kriterierne i EU’s klassifikationssystem for bæredygtige økonomiske aktiviteter (EU-taksonomien, hvor de også skal opfylde mindst ét af seks grønne mål). De grønne udgifter skal bidrage til at finansiere ”produktionen af bæredygtig energi i form af vind- og solenergi” og ”den grønne omstilling af transportsektoren”.
Projekter i flere ministerier
I første omgang er der defineret grønne projekter under tre ministerier med en samlet ramme på knapt 12 mia. kr., som vil blive finansieret af de nye grønne obligationsudstedelser. Transportministeriet ventes at tegne sig for 5,8 mia. kr., særligt...
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Tilgå ØU hvor du er - med fuld adgang til web og e-magasiner.
299,-
pr. måned
Allerede abonnent? Log ind her