Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny buffer klar til at blive sat i gang for realkreditten

Økonomisk ugebrev

onsdag 29. november 2017 kl. 11:42

Blandt rækken af kapitalbuffere i realkreditsektoren er der én, som stik imod hele idéen endnu ikke er aktiveret. Det er den kontracykliske buffer. Men sandsynligvis bliver den aktuel allerede i næste måned.

Realkreditsektoren kan se frem til at skulle opfylde endnu en kapitalbuffer, der kan være op til 2,5 procent af risikoeksponeringen. I snart tre år er den såkaldte kontracykliske buffer af mærkværdige grunde foreløbigt forblevet i dvale. Denne dvaletilstand er med stor sandsynlighed nu ved at være ovre.

Det er erhvervsministeren, der skal fastsætte bufferen, der blev introduceret 1. januar 2015. Foreløbig er denne buffer hvert kvartal blevet fastsat til 0,0 procent. I praksis sker det efter råd fra Det Systemiske Risikoråd. Det betyder ikke, at ministeren nødvendigvis slavisk følger indstillinger fra risikorådet. Således har ministeren tidligere valgt en modificeret løsning i forbindelse med stramninger af realkreditsektorens lånepraksis i en række situationer.

Men kommer der en konkret udmelding fra risikorådet om at sætte satsen til noget andet end nul, vil ministeren være nødt til at forholde sig til denne rådgivning.

HVORFOR FØRST NU?

I virkeligheden er det ganske mærkværdigt at bufferen stadig er nul, for hele tanken med bufferen er netop, at man i gode tider skal opbygge en reserve, der kan frigøres i dårlige tider. Spørgsmålet er derfor, hvorfor den kontracykliske buffer i øjeblikket er sat til nul?

”Det er et relevant spørgsmål. Det Systemiske Risikoråd har netop offentliggjort en ny metode. Den reviderede metode sigter mod, at bufferen indfases tidligt. Det øger sandsynligheden for, at bufferen er bygget op, inden risici materialiseres. Med den forrige metode var der risiko for, at bufferen opbygges for sent, inden det finansielle system igen rammes af et negativt stød. I den reviderede metode er der derfor indarbejdet et bredere sæt af hovedindikatorer, der opfanger opbygning af risici tidligere,” skriver vicedirektør Kristian Vie Madsen fra Finanstilsynet i et svar til Ugebrevet.

Frem til ændringen her i efteråret hed det omkring bufferen: ”Når den kontracykliske kapitalbuffer indføres, øges kapitalkravet til kreditinstitutterne i perioder, hvor systemiske risici bygges op, f.eks. ved overnormal kreditvækst. Rådet forventer, at udlånsvæksten kun vil blive påvirket i begrænset omfang, når bufferen bygges op, men kreditinstitutterne vil være mere robuste, hvis det finansielle system udsættes for stress. I den situation kan bufferkravet reduceres, og institutterne kan anvende kapitalen til bl.a. at absorbere tab.”

Her i november har Det Systemiske Risikoråd meddelt, at ”det Systemiske Risikoråd har revideret sin metode til vurdering af den kontracykliske kapitalbuffersats. Revisionen skal øge sandsynligheden for rettidig opbygning af bufferen. Rådet finder det vigtigt, at bufferen er bygget op, inden det finansielle system rammes af et negativt stød.”

Hele justeringen går altså ud på at sikre en metode, så bufferen opbygges på et tidligere tidspunkt end efter det gamle system. Således skriver risikorådet i forbindelse med ændringen: ”Rådet baserer sin tilgang til fastsættelse af buffersatsen på tidlig og gradvis indfasning. Flere forhold taler for, at opbygning af bufferen begyndes tidligt i den finansielle cykel. For det første er der risiko for, at opbygning af systemiske risici ikke opdages i tide. Det kan bl.a. skyldes, at risici afspejles i data med en vis forsinkelse. For det andet træder en forøgelse af den kontracykliske buffer, ifølge lovgivningen, som udgangspunkt først i kraft 12 måneder efter, at erhvervsministeren har besluttet at ændre buffersatsen.”

BUFFEREN AKTIVERES

Næste vurdering fra Det Systemiske Risikoråd kommer til december, og med den beskrivelse af ændringen, der er foretaget, sammenholdt med grafikker over, hvor i den finansielle cykel rådet forestiller sig at bufferen aktiveres, er det meget nærliggende at forvente, at der allerede i næste måned vil komme en melding om en gradvis indfasning af bufferen.

Finanstilsynet indgår selv med et par medlemmer i rå-det, og derfor vil Kristian Vie Madsen ikke konkret kommentere på forventningerne.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank