Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny kampplads efter opgør om pensionssektorens SUL-omkostninger

Carsten Vitoft

tirsdag 24. maj 2022 kl. 7:00

Efter flere års debat er der nu ved at være styr på de meget omtalte milliardunderskud på syge- og ulykkesforsikringer i pensionsbranchen. Til gengæld er der nu startet en ny intensiv priskrig med massive rabatter på andre omkostningselementer. Det truer med blot at flytte problemet til et andet sted i pensionsselskaberne, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Det aktuelle kvartalsregnskab fra pensionsgiganten Danica vidner om, at der er store fremskridt med at få styr på de enorme milliardunderskud på overdrevne SUL-rabatter, som har plaget pensionsselskaberne i årevis. Men samtidig med, at branchen har hævet priserne på de underskudsgivende syge- og ulykkesforsikringer, er det her i foråret lykkedes kunderne og deres pensionsmæglere at hente rabatter andre steder i pensionsselskaberne. 

Særligt investeringsomkostninger, som i øvrigt var med til at finansiere de tidligere SUL-underskud, står nu for tur, vurderer brancheiagttagere.

Fisker i rørte vande
Særligt Danica udfordrer for tiden i ekstrem grad ærkerivalen PFA, og det er derfor lykkedes at kapre en række firmaaftaler, mens PFA synes at være udfordret afkast- og ledelsesmæssigt efter det pludselige og overraskende CEO-exit i starten af året. Tilsyneladende har Danica udnyttet situationen til at skrue op for indsatsen for at kapre nye firmakunder. 

”Vi oplever, at vi står rigtig stærkt i markedet med vores samlede værditilbud, hvor diskussionen på investeringsområdet primært går på afkast efter omkostninger, hvor vi har leveret det bedste afkast over de seneste tre kalenderår. Vores position har betydet, at vi nu over fem kvartaler i træk har vundet markedsandele, og vores vækst er lønsom, hvilket er vigtigt for os. Men når det så er sagt, kan vi godt mærke, at konkurrencen på markedet er meget hård lige nu,” lyder det fra konstitueret adm. direktør Søren Lockwood fra Danica.

PFA Pension oplyser dog også, at pensionsselskabet fortsat tager markedsandele ligesom i 2021 og påpeger også, at man følger den lagte plan med at bringe balance i SUL-regnskabet.

Fra Danica lyder det tilsvarende: ”Vores udvikling på SUL-området har fortsat været positiv i første kvartal, først og fremmest fordi vores langsigtede, forebyggende arbejde inden for sundhed nu bærer frugt i form af færre skader. Vi vil fortsætte med at give rabatter fra vores egenkapital,” siger Søren Lockwood.

Mens Danica altså har stor glæde af de ændrede markedsvilkår, er andre aktører mere skeptiske over for den nye udvikling.

Direkte adspurgt, om AP Pension også overvejer at give rabat på investeringsomkostningerne, siger adm. direktør Bo Normann Rasmussen: ”Som kundeejet selskab er det ikke en vej, vi kan se os selv gå ned ad. Administrationsomkostningerne kan variere på grund af forskellig kompleksitet i ordningerne. Men jeg kan ikke se, hvorfor der skal være forskel på investeringsomkostningerne afhængigt af, om man er en stor eller en lille virksomhed.”

Der er dog ikke meget, han selv kan gøre ved udviklingen. Mekanismerne i udbuddene lader sig sjældent stoppe af et selskab alene. I Velliv ser man formentlig også med glæde på den nye udvikling, som er en gunstig mulighed for at snuppe nye kunder.

Point til Finanstilsynet
Myndighederne ser formentlig også med stor glæde på den seneste udvikling. Finanstilsynet proklamerede så sent som sidste år, at det nu skulle være slut med de store ubalancer på SUL-forsikringerne. Nu ser det altså ud til, at tilsynet har vundet det slag. 

Også Konkurrencerådet må glæde sig over, at der nu endelig sker noget på investeringsomkostningerne. Rådet har flere gange forsøgt at råbe politikerne op omkring de konkurrencemæssige problemer.

I AP Pension er bekymringen hos Bo Normann Rasmussen dog primært, om der igen risikerer at ske omfordeling mellem pensionskunderne, som det også skete med underskuddene på SUL-forsikringer.

”Det er min vurdering, at det ikke er imod lovgivningen af udlodde midler fra egenkapitalen til specifikke kunder. Men samtidig skal man huske på, at det påhviler selskabets ansvarshavende aktuar at sikre, at forholdene er rimelige og betryggende for alle kunder. Den ansvarshavende aktuar er at betragte som kundernes ambassadør,” siger Bo Normann Rasmussen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank