Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny tendens: Markant fremgang i venture debt-markedet

Peder Bjerge

onsdag 02. marts 2022 kl. 7:00

Lån kan være en billigere kilde til kapital for modne startups end den klassiske model, hvor venturefonde investerer mod at få ejerandele. Analyse viser, at markedet for venture debt nu vokser hurtigere end venture-investeringer. Fagredaktør Peder Bjerge fortæller om den nye tendens.

Markedet for långivning til startups er i markant vækst, både internationalt og nationalt. En analyse af det amerikanske marked viser, at dette alternativ til traditionel venturekapital med egenkapitalindskud vokser hurtigt. Ifølge  analysevirksomheden Pitchbook blev der i 2019 og 2020 formidlet venture debt-lån for mere end 28 mia. dollars.

Væksten forudsiges ikke alene at fortsætte. Tendensen breder sig også til det europæiske marked. Ifølge Jakob Ekkelund, Chief Strategy Officer (CSO) i den danske tech virksomhed Templafy, er der god grund til, at Templafy har benytte sig af venture debt: Det medfører ikke samme afgivelse af ejerandele.

Venturekapital er dyrt
Samtidig er det simpelthen en billigere adgang til at få kapital ind i en virksomhed, vurderer Jakob Ekkelund, som tidligere har udfyldt posterne som COO og CFO i Templafy, der har bl.a. Preben Damgaard og Seed Capital som medinvestorer.

”Når vi ser på venturekapital, så bygger den historisk set på evaluations for selskabets udvikling, og spoler du et år eller to længere frem, har du faktisk givet investorerne et enormt godt afkast. Så længe du følger dine projections, er venturekapital bare en ret dyr måde at låne kapital på. Hvis du ser på vores investorer, har de fået deres penge igen mange gange. Det sker ikke med venture debt,” siger han.

Jakob Ekkelund uddyber: ”Hvis du ser på mulighederne for at låne penge, så har du venturekapital, venture debt og almindelige lån. I begyndelsen skal du som startup bruge risikovillig kapital. Men på et eller andet tidspunkt, når den overvejende del af risikoen er taget ud, kan man åbne for venture debt, hvor de mere forsigtige kan komme med penge.

”Ifølge Ifølge Kim Lundberg, der leder den svenske finansielle virksomhed Ark Kapitals aktiviteter i Danmark, vil lån til scaleups fortsat være et vækstmarked over de kommende år. Det europæiske marked begyndte at røre på sig for fire til fem år siden, men det mangler endnu at kunne måle sig med det amerikanske.

Typisk er renten i USA lavere end i Europa, hvor den ligger på 9-11 pct. Ud over dette tager en venture debt-udbyder forskellige gebyrer for lånefinansieringen. Et tydeligt kendetegn for klassisk venture debt er warrant, som betyder, at långiver får ret til en upside sammen med investorerne. Med andre ord afgiver den eksisterende ejerkreds en lille del af deres upside til debt venture-långiveren.

Kim Lundberg har tidligere været med til at opbygge Vækstfondens lånetilbud til den type virksomheder. Kim Lundberg fremhæver, at Ark Kapital også tilbyder lån til modne startups, såkaldte scaleups, men efter en anden lidt anden model med investorer og en bank bagved til at sikre likviditeten.

”Normalt fungerer en venture debt-fond ved, at den, ligesom en normal venturefond, samler penge ind. Der etableres en fond på x antal hundrede millioner, hvorfra der udlånes til højvækstvirksomheder,” siger han.

Løbetiden på et venture debt-lån ligger typisk i niveauet 36-48 måneder, hvor der i det første halve til hele år alene betales renter, hvorefter lånet afdrages. Ifølge Kim Lundberg arbejder venture Ark Kapital efter en anden model end andre långivere.

Svært for bankerne
Et par af de største danske banker forsøger sig i markedet, men de har svært ved at få deres bagvedliggende risiko-setup til at harmonere med unge højvækstvirksomheder, mener Kim Lundberg.

”Banker skal sætte penge til side, hver gang de laver et udlån, alt efter hvilken risiko de nu måtte udsætte sig selv for med udlånet. Den risikovurdering tager udgangspunkt i historiske årsregnskaber, primært hvor solide låntagerne er. Startups og scaleups brænder en masse penge af, og der er ikke overskud. Alt efter investeringsrunder kører egenkapitalen op og ned, siger han.

Målt efter en banks standard er det et højrisikolån, som bliver alt for dyrere i rente. Men venturefonde og långivere som f.eks. Ark Kapital måler efter nogle andre data end bankerne.

”Vi ser på andre data end dem, som er indhentet efter revisormetoderne. Vi ser bl.a. på låntagernes digitale data og muligheder i deres marked. Det giver et helt andet billede end bankernes,” siger Kim Lundberg.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank