Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nye skrappe krav om bæredygtighed i investorrådgivningen

Oekonomisk ugebrev

fredag 17. juni 2022 kl. 7:00

Fra den 2. august skal bankerne rådgive private investorer, så de afdækker deres bæredygtige præferencer ved salg af investeringsprodukter. De nye rådgivningskrav vil stille store krav til finansvirksomhederne både med hensyn til governance-krav og den praktiske implementering. Analytiker Henrik Frydenborg Hansen fra Finansforum gennemgår, hvad det betyder for finanssektoren.

Som det fremgår af en nylig artikel i Økonomisk Ugebrev, er der fortsat store forskelle i indholdet i de lysegrønne artikel 8-ESG-fonde og de mørkegrønne artikel 9-fonde på tværs af finansvirksomheder. Reglerne bliver udlagt meget forskelligt, og nogle grønne fonde indeholder stadig noget, der ligner ”sorte” investeringer. 

De løse definitioner giver de finansielle fondsudbydere stort spillerum ved sammensætning af de grønne fonde, og mange investorer er overraskede, når de opdager indholdet i fondene. 

Rådgivere på skolebænken
Men fra den 2. august gælder nye rådgivningskrav, hvor finanssektorens rådgiverne skal afdække investorernes ønsker omkring bæredygtigheden i investeringerne. De nye regler giver for tiden store udfordringer for de danske finansvirksomheder, både på virksomheds- og produktniveau. Der skal ske mere uddannelse af mange rådgivere om håndteringen af kommunikation med investorerne.

Et nyt element i den sædvanlige egnethedsvurdering bliver altså en afklaring af kundens præferencer for bæredygtighed, udover tidshorisont og risikovillighed, som indgår i dag. 

Hvis der ikke er match i forhold til kundens ønsker for bæredygtighed i produktudbuddet, kan kunden få tilbudt produkter, som ikke matcher de bæredygtige præferencer, såfremt kunden accepterer dette. Det giver bankerne en elastik i rådgivningen.

Arbejdet med at transformere den komplekse lovgivning til forståelige spørgsmål til kunden om bæredygtighed er i fuld gang. Der vil typisk blive udarbejdet skabeloner for forskellige bæredygtigheds/ESG-profiler, som kunderne så kan vælge. Forventningen er dog, at reglerne implementeres forskelligt hos de enkelte banker. En udkastvejledning fra ESMA til mere konkrete regler har været i høring, men den foreligger endnu ikke i en endelig version.

Fra Danske Bank lyder meldingen, at banken vil integrere kundernes bæredygtighedspræferencer i det eksisterende setup for risikoprofiler og egnethedsvurdering. ”Konkret bygger vores koncept på fire niveauer af bæredygtighed med varierende detaljeringsgrad, således at vi både kan favne vores kunders forskellige ønsker og præferencer samt understøtte den gode kundeoplevelse og de regulatoriske krav.” 

Søren Larsen, head of ESG i Nykredit Invest, siger: ”Vi har de seneste år oplevet en kraftig stigning i kundernes ønske om at investere bæredygtigt, og vi forventer, at de nye regler vil være en anledning til de kunder, der endnu ikke inddrager bæredygtighed, til at overveje det.”

”Vi har brugt megen energi på at forberede disse nye krav. Det indbefatter materiale til kunderne og nye uddannelsesprogrammer til alle rådgiverne, som de skal gennemgå inden den 2. august. Derudover er der lagt mange timer i at lave den it-understøttelse, der skal til. Vi forventer at få meget værdifulde input fra rådgivningssamtalerne, og disse input vil vi naturligvis bruge i videreudviklingen af vores produkter og produktudbud.”

Data mangler
Chef for opsparing og investering i Nordea i Danmark Tine Vestergren Uldal siger: ”Vi arbejder hårdt på at blive klar til, at de nye MiFid II-regler omkring rådgivningsprocessen træder i kraft. Vi er dog især udfordret af, at der mangler data her og nu, og at der også kommer til at mangle data til august. Der er en masse virksomheder, der først skal rapportere på det her senere end august. Detaljerne i reglerne er stadig heller ikke helt på plads, og i de kommende år skal flere ESG-relaterede regulativer fra EU implementeres. Så det er noget, vi løbende kommer til at arbejde med. ”

Videre siger hun: ”Vi kan ikke sige, om der kommer flere produkter på kort sigt, men det er vores forventning, at der på længere sigt generelt vil være et øget behov for flere produkter i markedet som følge af MiFid II. Alternativt kan nogle af de eksisterende produkter, som ikke tager højde for ESG i dag, blive opdateret til at inkludere nye ESG-karakteristika. Generelt mærker vi en stigende interesse fra vores kunder i at inkludere især miljømæssige aspekter i deres investeringer, og det er en tendens, som vi forventer vil fortsætte.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank