Finans

Nykredit lever allerede op til kommende Baselkrav

Økonomisk ugebrev

mandag 08. januar 2018 kl. 16:25

Ifølge førende bankanalytiker lever Nykredit allerede nu op til de kommende Baselkrav. Dermed har landets største realkreditudbyder en langt gunstigere kapitalsituation end ledelsen tidligere har udmeldt. Alligevel er der næppe udsigt til lavere bidragssatser, da aftalen om salg af en stor aktiepost, omfatter høje forretningsmæssige afkastkrav.

Nykredits ledelse har de seneste år fastholdt, at den forventede, at de nye Baselregler ville betyde at kravet til den egentlige kernekapital ville stige med yderligere 15 mia. kr. Efter udmeldingen fra Basel lige før jul om de nye krav, har Nykredit i et svar til Økonomisk Ugebrev fastholdt, at de nye Baselregler vil medføre et ekstra kapitalkrav på 15 mia. kr.

Ifølge landets førende bankanalytiker Per Grønborg fra SEB rammer de nye Baselkrav dog Nykredit betydeligt mildere end forventet, og han vurderer også, at Nykredit bliver mindre hårdt påvirket af øgede kapitalkrav:

”Ganske vist er udmeldingen fra Baselkomitéen for privatområdet en smule hårdere end forventet. Men til gengæld er kravene på erhvervssiden en hel del mildere end forventet. Hertil kommer nogle mere overordnede tekniske lempelser på den måde gulvkravet beregnes. På det grundlag vurderer vi, at Nykredits behov for egentlig kernekapital ender seks-syv mia. kr. lavere end deres egne hidtidige indikationer,” siger Per Grønborg til Økonomisk Ugebrev.

Allerede før jul var Per Grønborg ude med analyser af Baseleffekten for flere børsnoterede finanskoncerner, blandt andet Danske Bank og Jyske Bank. Han fastslog, at Baseludmeldingen var betydeligt mildere end ventet. Aktiemarkedet reagerede på hans analyser og vurderinger ved at sende aktiekurserne markant opad – med 13 procent for Jyske Bank og syv procent for Danske Bank.

Markedet har altså sagt god for Per Grønborgs analyser over effekten af Baselkravene for de store finanskoncerner. Netop i det lys er Per Grønborgs vurdering af de øgede kapitalkrav for Nykredit tankevækkende. ”I Nykredits regnskab for tredje kvartal var den egentlige kernekapital på 71,3 mia. kr. svarende til en kapitalprocent på 21,4. Når man lægger de kommende Baselkrav ned over tallene for tredje kvartal, så vil kravet ved fuld indfasning være på 66-67 mia. kr. i 2027 – med en kapitalprocent på 16,5,” siger Per Grønborg.

Nykredit opfylder altså allerede nu de kommende kapitalkrav, der kommer til at gælde i 2027, og der er endda allerede i dag en margin på omkring fem mia. kr. Kapitalbufferen må forventes at vokse sig markant større de kommende år, da Nykredit i disse år giver et årligt overskud på 4-5 mia. kr.

Når man lægger de kommende Baselkrav ned over tallene for ultimo 2016, så vil kravet ved fuld indfasning være på 66-67 mia. kr. i 2027 – med en kapitalprocent på 16,5,” siger Per Grønborg.

Nykredit opfylder altså allerede nu de kommende kapitalkrav, der kommer til at gælde i 2027, og der er endda allerede i dag en margin på omkring fem mia. kr. Kapitalbufferen må forventes at vokse sig markant større de kommende år, da Nykredit i disse år giver et årligt overskud på 4-5 mia. kr.

Bag konklusionen om Basel effekterne ligger også en vurdering af, at de risikovægtede aktiver vil stige med knap 50 mia. kr. i forhold til 2016 som konsekvens af forslaget fra Basel-kommissionen. Til sammenligning var Nykredits egen forventning i de dokumenter, der blev fremlagt for repræsentantskabet i Forenet Kredit op til afstemningen i oktober om delvist aktiesalg, at der ville blive tale om en stigning i risikoeksponeringen på omring 100 mia. kr.  i forhold til tredje kvartal 2017.  Her skal der tages hensyn til at risikoeksponeringen de første tre kvartaler af 2017 faldt med 17 mia. kr. og dermed ligger Nykredits forventning 83 mia. kr. over udltimo 2016, mens Grønborg forventer en stigning på 49 mia. kr.

IKKE PLADS TIL LAVERE INDTJENING

Ifølge Per Grønborg får Nykredit dog næppe plads til, at bidragssatserne kan sættes ned. Men forklaringen har ikke noget med Baselkravene at gøre. Ejerforeningen bag Nykredit valgte nemlig kort tid før Baselkravene blev udmeldt, at binde sig til et højt afkastkrav overfor den investorgruppe, som nu ejer ca. 15 procent af Nykredit. Det betyder, at der ikke er plads til skære i overskuddet – med det formål at lempe bidragssatserne, vurderer Per Grønborg.

”Når det gælder Totalkredit, så betyder de kommende Baselkrav et fald på omkring én procent i afkastet, som dermed lander omkring det, de har lovet de nye aktionærer. Det gælder med en normalisering af både tab og kursreguleringer. For Nykredit, hvor hovedparten af udlå-nene er erhverv, vil der være en positiv effekt, men indtjeningen ligger under det de har lovet de nye aktionærer,” siger Per Grønborg.

”Det er fortsat vores vurdering, at hvis Basel-komitéens anbefalinger bliver til virkelighed, vil det medføre en stigning i Nykredits risikoeksponeringer i niveauet 100 mia. kr. Det scenarie har vi forberedt os på gennem flere år, og derfor har vi også sikret os de nødvendige midler til at imødegå kravene, hvis de bliver til virkelighed,” siger pressechef Jens Theil fra Nykredit.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet

Garanterne for at selskaberne på First North skal sikre, at selskaberne lever op til fondsbørsens krav og efter børsnoteringen overholder spillereglerne på børsmarkedet. Men rådgiverne er ikke godkendt af…
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Samfundsansvar
Danske investorer sætter støtte til amerikanske politikere på dagsordenen
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Aktieugebrevet Invest Logo
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Ledelse
Norsk Legemiddelverket: 23 døde efter COVID-19 vacciner, advarer mod brug til ældre
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow

Seneste nyt

Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Finans

Månedsstatus: Kapitalfonde køber op i højt tempo trods corona

Kapitalfonde har i den grad kastet sig over nye opkøb med fokus på den digitale økonomi, som har fået et gevaldigt skub fremad under coronakrisen. Ejerne bag porteføljeselskaberne, der…

Aktuel artikelserie

KlimaBarometer for Dansk Økonomi

KlimaBarometeret er en konjunkturindikator, der følger bæredygtige udvikling i Danmark. Barometeret viser udviklingen på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø. Barometeret sammenlignes

Andre artikelserier

KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde

Seneste nyt

Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede
Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X