Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Øget frygt for boble i tech-selskaber

Carsten Steno

torsdag 20. januar 2022 kl. 7:00

Tech-startups får sværere ved hente penge: Antallet af handler med danske tech-selskaber blandt kapitalfonde har sat ny rekord i 2021. Men fondsinvestorerne begynder at frygte, at fondene har betalt for dyrt for selskabernes vækstforventninger. Samtidig sætter stigende renter de ekstremt høje værdiansættelser under pres, skriver fagredaktør Carsten Steno.

I 2021 er godt 200 danske firmaer indenfor tech, det vil sige software, digitalisering og e-commerce, blevet handlet – primært mellem kapitalfonde og venturefonde. Ifølge rådgivningshuset Nordic M&A er det ny rekord, og de mange handler er udtryk for, at også udenlandske kapitalfonde nu har fået et godt øje til danske tech-selskaber.

Men blandt kapitalfondenes investorer i de danske pensionskasser er der alligevel en stigende nervøsitet for, at fondene betaler for dyrt for de vækstcases, som de køber sig ind i. Velkendt er, at de ”gratis” penge fra centralbankerne har skabt nogle bobler. Og de seneste ugers kursudvikling i startup-tech, også dem på First North, understøtter historien om, at der er en boble.

Stigende finansieringsrenter
Lidt større, etablerede tech-firmaer er handlet til multipler på helt op til 20 gange omsætningen, mens mindre tech-selskaber sælges for ti gange omsætningen. Værdiansættelserne er fordoblet på to år. En afgørende faktor bag det seneste pres på værdiansættelserne er stigende finansieringsrenter, som betyder, at analytikerne skal lægge højere diskonteringsrenter ind i deres DCF-modeller.

To cases med skuffede forventninger har allerede vakt opsigt. Verdane, den svenske kapitalfond, førte sidste efterår e-commerce-virksomheden Desinio, der sælger plakater og posters, på First North i Stockholm. Det skete til en børskurs, der afspejlede en værdisætning på 16 mia. sv. kr. Men selskabet har slet ikke levet op til forventningerne, og aktiekursen er faldet med 75 pct. siden børsdebuten.

Tilsvarende har danske Maj Invest tabt penge på en investering i hosting-virksomheden Itadel, som kapitalforvalteren erhvervede i 2017 i forventning om stor vækst. Den blev i fjor solgt til it-virksomheden IT Relation. Forinden var omsætningen faldet tre år i træk.

Økonomisk Ugebrev har talt med flere aktører i kapitalfonde, som til baggrund fortæller, at deres investorer er begyndt at spørge, om der betales for meget for de vækstforventninger, som handlerne er bygget på.  Investorerne har noteret sig, at multiplerne på tech-selskaber er fordoblet inden for kort tid, drevet frem af stigende børskurser på disse selskaber. Samtidig henviser de til effekten på værdiansættelserne af den forøgede inflation og de efterfølgende renteforhøjelser på banklånene.

At værdiansættelserne på tech-virksomheder er ekstremt høje, kunne man se et markant eksempel på i fjerde kvartal, hvor GN Store Nord for 8 mia. kr. købte Steelseries, der producerer computerudstyr til gamer-segmentet. Sælger var Axcel, der i 2019 købte Steelseries for 2 mia. kr.

Frederik Aakard, uafhængig M&A-specialist, der følger markedet for tech-virksomheder tæt, mærker, at mange lige nu kaster sig over den type virksomheder: ”Der er en dans i gang omkring guldkalven. Det betyder, at mindre tech-virksomheder, herunder software-virksomheder, der for et par år tilbage blev solgt for tre-fem gange omsætningen, nu oftere sælges til det dobbelte.”

Genbesøger regneark
Med de seneste ugers markante stigninger i obligationsrenterne, og tillige i forventningerne om tre-fire renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank det næste halve år, er der udsigt til, at analytikerne genbesøger deres regneark for at tjekke, om tingene hænger sammen.

Selv ved en alt andet lige-vurdering er der derfor udsigt til fortsat pres på de dyreste tech-selskaber. Præcist som det også har været tilfældet den seneste uge, hvor nedturen i de amerikanske softwareaktier er accelereret yderligere.

Værdiansættelsen i Danmark drives af de amerikanske børsnoterede SaaS-selskaber, software as a service-virksomheder, hvor prissætningen er meget høj. En del unge SaaS-virksomhederne har også svært ved at leve op vækstforventningerne.

”Der er virksomheder, som fremstår som SaaS-virksomheder, men som i højere grad er servicevirksomheder med en god software. De kan være svære at skalere op, fordi de efterhånden, som de breder deres koncepter ud til at nye markeder, skal til at ansætte flere medarbejdere,” siger Frederik Aakard.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank