Finans

Parken/ FCK høster milionstort skjult sommerhus-guldæg næste år

Morten W. Langer

søndag 22. november 2020 kl. 7:04

Børsnoterede Parken Sport & Entertainment (PSE) har solgt 440 nye sommerhuse i tilknytning til det nye Lalandia Søndervig ved Vestkysten, hvor indtægterne fra avancer bogføres i år og næste år. Avancen løber skønsmæssigt op i 250-300 mio. kr., som kan redde resultatet for det hårdt corona-ramte Parken næste år. Læs her interview med bestyrelsesformand Bo Rygaard om, hvordan han ser selskabets fremtid, og hvordan ledelsen arbejder med forskellige scenarier for 2021. 

Parken er uden tvivl et af de hårdest corona-ramte børsnoterede selskaber, hvor både fodbolden, selve stadion og Lalandia har været ramt af nedlukning. Og der har senest i den forgangne uge været gisninger i pressen om, at der var behov for at styrke kapitalen.

Men det blev hurtigt i utvetydige og skarpe vendinger afvist af ledelsen i en børsmeddelelse. Og desuden ignorerer spådommen helt, at Parken faktisk står foran at høste en ekstraordinær indtægt på 250-300 mio. kr. på salg af 440 sommerhuse ved Vesterhavet. Som bekendt går det rigtig skidt for FCK på fodboldbanen, men måske er der håb forude for de sejrssultne løver og deres fans. FCK´s nye træner kan trods krise måske alligevel få penge til at forstærke det formsvage fodboldhold.

Har gjort det før
Faktum er nemlig, at Parken er langt fremme med at opføre nyt badeland i Søndervig, ikke langt fra Vesterhavet. Ud over det traditionelle badeland, hvor der kan etableres et feriehotel med 200 værelser, sælges der 440 sommerhuse. Præcis efter samme model, som Don Ø, altså Flemming Østergaard, solgte over 700 sommerhuse over en weekend i Lalandia ved Rødby tilbage i år 2000, med en gennemsnitlig avance på en halv mio. kr.

Efterfølgende blev solgt flere hundrede sommerhuse i Lalandia Billund i 2007, under ledelse af den nuværende Lalandia-direktør Jan Harrit. Og historien gentager sig nu igen: ”Vi solgte alle 440 sommerhuse op til sommerferien 2019, og når de leveres til køberne over de næste 15 måneder, kommer vi til at indtægtsføre avancerne herfra,” siger bestyrelsesformand Bo Rygaard til Økonomisk Ugebrev.

Bo Rygaard kalder Lalandia-konceptet for et forretningsmæssigt ”winning concept. ”Det er et fantastisk forretningskoncept, en fantastisk sund forretning med et meget stærkt cash flow. Derfor arbejder vi også allerede med det næste projekt efter Søndervig. Vi er langt med at produktudvikle et nyt landia-projekt i Motala i Sverige”.

Ifølge regnskabet for Q3 forventes det, at der leveres ca. 60 sommerhuse allerede i år. ”Vi forventer at have leveret alle 440 sommerhuse til køberne hen over året til slutningen af 2021,” siger han. Bo Rygaard ønsker ikke at sætte forventninger på, hvordan leveringerne vil påvirke dette og næste års resultat i form af regnskabsmæssige avancer. ”Vi kommer til at sige mere, når vi udmelder forventningerne til næste års resultat,” siger han.

Høj avance
Økonomisk Ugebrev har sammen med ejendomseksperter vurderet udbuddet af sommerhuse, der er opdelt i fire priskategorier, fra 1,3 mio. kr. til 2,4 mio. kr. Eksperterne vurderer, at Parkens gennemsnitlige avance på hvert sommerhus ligger på mellem 0,8 og 1,0 mio. kr. Det svarer til, at Parken står til at bogføre ca. 300 mio. kr. ved salget af sommerhusene.

Byggeriet foregår juridisk gennem selskabet Lalandia Søndervig, som ejes 75 pct. af Parken og 25 pct. af den lokale Menu-købmand, som igen ejes af Hansen-familien. Med andre ord står Parken til at kunne bogføre tre fjerdedele af den samlede avance på 350-400 mio. kr., svarende til 250-300 mio. kr. efter fradrag af minoritetsinteresser på bundlinjen.

Allerede i det aktuelle regnskabsår bogføres der op til 60 mio. kr. i ekstraordinær avance, hvilket af forsigtighedshensyn næppe fuldt ud er indarbejdet i den seneste udmeldte årsforventning på mellem minus 280 og 310 mio. kr.

Forventningen modsvarer et skønsmæssigt minus på 94-124 mio. kr. i Q4, efter et minusresultat på 186 mio. kr. ved udgangen af Q3.  Det er ikke oplyst, om der indgår ekstraordinære poster, bl.a. 5 mio. kr. til Clipper-retssagen og en fratrædelse af den fyrede cheftræner Ståle Solbakken.

I årets første tre kvartaler var Parkens cash flow fra driften minus 95 mio. kr. Og så blev der netto investeret 146 mio. kr. i spillere og materielle anlægsaktiver. Samlet betød det en øget gældsætning på ca. 260 mio. kr. I medierne har det været meget fokus på, at Parkens gæld er vokset betydeligt i år. Men det skyldes altså kun delvist corona-betingede nedlukninger.

Ved udgangen af tredje kvartal var likviditeten 90 mio. kr., plus en trækningsret i banken på 200 mio. kr. til drift, og yderligere 220 mio. kr. til en byggekredit i Lalandia Søndervig. Vigtigt er det her, at netop sommerhusene i Søndervig kommer til at udgøre en store forskel i likviditeten allerede fra nu af: For det første er der bundet ca. 130 mio. kr. i de sommerhuse, bogført som ”varelagre”, som de næste måneder afleveres til køberne. Hertil kommer bogførte avancer på de afleverede sommerhuse på op til 60 mio. kr. 

Altså i alt op mod 200 mio. kr. i forbedret likviditet alene i årets fjerde kvartal, isoleret set. I forhold til udgangen af tredje kvartal svarer det til en samlet likviditetsbuffer på knap en halv mia. kr., plus byggekreditten på 220 mio. kr.  En del af likviditeten fra sommerhussalget vil dog blive anvendt til at finansiere opførelsen af selve vandlandet i Søndervig, men det er en investering i fremtiden.   

Tre scenarier
Bo Rygaard vil endnu ikke løfte sløret for, hvordan Parkens ledelse ser 2021 økonomisk. Men han oplyser, at ledelsen for tiden arbejder med tre forskellige scenarier for, hvordan året forløber med hen til graden af corona-nedlukning.

”Vi gik meget stærkt ind i 2020, hvor vi har fået skåret forretningen til, bl.a. med salget af fitness-kæden. Og så kom corona, som vi jo ikke kunne forudse. Nu står vi i en situation, hvor vi skal forholde os til, hvordan 2021 kan komme til at gå. Det er rigtigt, at vi forventer at levere alle de resterende sommerhuse i 2021, og det vil selvfølgelig påvirke vores bundlinje, alt andet lige, positivt med en ekstraordinær indtægt. Sommerhusene er en ekstraordinær aktivitet for Parken, og vi forventer, at levere de resterende af de 440 sommerhuse næste år.”

Bo Rygaard siger, at det lige nu er meget vanskeligt at sætte tal på, hvordan 2021 kommer til at gå, fordi der er meget stor uklarhed om, hvornår både fodbolden og Lalandia ikke længere er underlagt restriktioner.

Han siger også, at budgetterne for 2021 endnu ikke er lagt, og at der er et meget stor udfaldsrum for, hvordan året kan komme til at spænde af. ”Vi har sagt, at der intet som helst er i, at Nordea skulle have krævet en kapitaltilførsel i starten af det nye år. Men vi ved jo ikke, hvordan hele 2021 kommer til at forløbe. Skal vi have restriktioner hele året, er situationen jo en anden. Så vil næsten enhver virksomhed indenfor oplevelsesøkonomi støde ind i likviditetsproblemer, og det vil så være en ny situation, vi skal forholde os til.”   

”Der er ingen tvivl om, at vi har en kæmpe usikkerhed over hovedet. Og hvis vi kan se frem til, at der bliver restriktioner i hele 2021, så er situationen en anden. Men det er ikke der, hvor vi er nu. Vi ser mulighed for, at de nye vacciner kan få positiv effekt, i forhold til et scenarie, hvor der ikke var udsigt til vacciner. Men der er meget stor usikkerhed om, hvor hurtigt det kommer til at gå med de nye vacciner.”

Men det tyder ikke på, at det er det basisscenarie, Parkens ledelse opererer med aktuelt: ”Vi arbejder som udgangspunkt med tre scenarier for, hvilke forudsætninger skal vi lægge ind for 2021. Vi er relativt forsigtige folk, og det vil også påvirke vores scenarier. Vi bevæger os fra et scenarie, hvor vaccinen måske allerede får betydning i første eller andet kvartal, til et scenarie, hvor vi skal forvente restriktioner det mest af 2021. For alle de corona-ramte virksomheder bliver det fantastik svært at budgettere for 2021,” slutter Bo Rygaard.

MWL

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Ledelse

Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor

Kommentar: Det operative selskab, Waturu, som er ejet af børsnoterede Wautru Holding, er nu sendt til tvangsopløsning. Der er nu en nærliggende risiko for, at alle værdier i Waturu…
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow

Seneste nyt

Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Finans

Månedsstatus: Kapitalfonde køber op i højt tempo trods corona

Kapitalfonde har i den grad kastet sig over nye opkøb med fokus på den digitale økonomi, som har fået et gevaldigt skub fremad under coronakrisen. Ejerne bag porteføljeselskaberne, der…

Aktuel artikelserie

Formue

Pelham Capital Ltd øger shortposition i Chr. Hansen fra 0,51% til 0,60%

Pelham Capital Ltd holds a short position at 0.60 % in shares issued by Chr. Hansen Holding A/S

Andre artikelserier

KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde

Seneste nyt

Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede
Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X