Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Governance? Pengetanken ATP ledes nu af to ”uegnede” topchefer

Carsten Vitoft

tirsdag 12. april 2022 kl. 8:50

Flere eksperter kritiserer bestyrelsen i ATP for at skabe et handlingslammet pensionsselskab, da den nye topchef først får lov af Finanstilsynet til at sætte sig i stolen til sommer. Bo Foged har åbenlyse interessekonflikter til sin kommende arbejdsplads, CIP, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Håndteringen af de aktuelle chefskifter i toppen af den danske pensionssektor er vidt forskellige. 

Da det stod klart, at Danicas topchef Ole Krogh Pedersen skulle skifte til PFA, stoppede han med øjeblikkelig virkning. Modsat i ATP: Her sidder Bo Foged stadig ved roret, og i denne uge stod det klart, at han skal gøre det i yderligere tre måneder. 

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har Finanstilsynet meddelt, at viceadm. direktør Martin Præstegaard kan godkendes som afløser til sommer, men ikke nu. Tilsynet har angiveligt ikke uddybet sin beslutning, så højst en meget snæver kreds ved, hvorfor de tre-fire måneder gør den afgørende forskel.

Bo Foged skifter til CIP, som forvalter milliarder for ATP. Der er altså en klokkeklar interessekonflikt i ATP, indtil Martin Præstegaard tager over.

Manglende fokus
”Jeg har aldrig set før, at en topchef bliver siddende i jobbet, efter han selv har sagt sit job op for at tiltræde et nyt job. Og jeg har også meget svært ved at se, at bestyrelsen dermed har valgt den bedste løsning for ATP i den kommende tid. Jeg synes, bestyrelsen nu påtager sig en risiko for, at der kan rejses en mistanke mod Bo Foged, uanset hvad han gør i den kommende tid. Så han er jo mere eller mindre handlingslammet, og derfor er ATP også handlingslammet. Hvem vil tro på, at han har fuldt fokus på at drive ATP, når han hellere vil være et andet sted,” siger aktuar Søren Andersen fra FPension.  

”Det er vigtigt i en virksomhed som ATP og i andre pensionskasser, der anvender eksterne kapitalforvaltere, at der ikke kan opstå interessekonflikter. Der må ikke være tvivl om, at valget af kapitalforvalter udelukkende er begrundet i at gøre det bedst muligt for pensionskunderne. Derfor bør virksomheden have et regelsæt, der regulerer væsentlige beslutningstageres forhold til store leverandører. Det vil undre, hvis ATP ikke har sådanne regler,” siger partner Gert Nielsen fra den uafhængige pensionsrådgiver BEDSTpension. 

Men ATP har retningslinjer, lyder det fra bestyrelsesformanden, økonomiprofessor Torben Andersen.

”Bestyrelsen har fastsat generelle adfærdsregler i bl.a. ”Politik og retningslinjer for god forretningsadfærd i ATP Koncernen”, som vedrører bl.a. håndtering af interessekonflikter og gælder for alle ansatte i ATP. Desuden er ATP underlagt gældende forvaltningsretlige regler, herunder habilitetsregler. I forlængelse af Bo Fogeds opsigelse i ATP har han efter aftale med mig overladt al samarbejdsrelation med CIP til ATP’s investeringsdirektør og CFO,” siger Torben Andersen.

Så nu sidder ATP altså de næste tre måneder med en adm. direktør, som er delvist inhabil. Det er netop sådanne situationer, man prøver at undgå ved at sende direktøren hjem med det samme, som det skete i Danica med Ole Krogh Pedersen. 

“Når en topchef skifter til et konkurrerende selskab i samme branche, er det kutyme, at vedkommende stopper med det samme i det oprindelige selskab. Så det var en naturlig beslutning, ikke mindst fordi vi har en meget kompetent direktion, der kan fortsætte ledelsen af Danica Pension på bedste vis,” oplyser Danica Pension.

ATP vandt – på en måde
Men det var netop det, der var problemet i ATP. Bestyrelsen kunne have konstitueret en af de andre øverste ledere i ATP, eksempelvis Kim Johansen eller Mikkel Svenstrup. Men bestyrelsen ville have Martin Præstegaard, selv om han altså havde mere end almindeligt svært ved at blive godkendt som fit og proper af Finanstilsynet. Og det er jo uretfærdigt at konstituere en af de andre direktører, når beslutningen allerede er truffet af bestyrelsen. 

På den måde kan situationen også tolkes således, at Torben Andersen og bestyrelsen i ATP i denne omgang sejrede over Finanstilsynet, hvor andre store aktører på den finansielle scene har fejlet. Eksempelvis Danske Bank, der i 2018 gerne ville have Jacob Aarup-Andersen som topchef, men fik nej fra Finanstilsynet. 

Men det ændrer ikke på, at prisen kan blive høj for ATP, der de næste tre måneder skal ledes af to helt eller delvist uegnede topchefer – idet Bo Foged altså af sin egen bestyrelse er dømt uegnet til at beskæftige sig med CIP-investeringen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank