Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensions-CEO: Vækstfond kan ikke konkurrere på markedsvilkår

Carsten Steno

tirsdag 07. september 2021 kl. 11:30

Vækstfondens nye fund of funds, Dansk Vækstkapital 3, er ikke efterspørgselsdrevet, påpeger PensionDanmarks adm. direktør. Han mener ikke, Vækstfondens team er konkurrencedygtigt – Pension Danmark har tidligere investeret i Dansk Vækstkapital 1 og 2, men er kritisk overfor modellen i Vækstkapital 3, fortæller han i denne artikel af fagredaktør Carsten Steno.

Den statslige Vækstfonden har siden februar 2020 arbejdet ihærdigt på at få stablet en ny fund of funds, Dansk Vækstkapital 3, på benene. Den skal investere i danske venturevirksomheder.

En first closing blev annonceret lige før sommerferien med en skuffende tegning på 1,5 mia. kr. – en tredjedel af, hvad Vækstfondens første fund of funds, Dansk Vækstkapital 1, nåede op på.

Melder fra
Blandt de store pensionskasser er kun PKA blandt investorerne i Vækstkapital 3. Vækstfonden selv er kommet med halvdelen af kapitalen, mens ATP er næststørste investor. En anden runde ventes senere. Men meget tyder på, at det kan blive meget svært at få flere pensionskasser med. I hvert fald melder PensionDanmark, der tidligere har været med i Dansk Vækstkapital 1 og 2, nu officielt fra.

PensionDanmark, der er en af landets største pensionskasser, begrunder sit forbehold med, at det team, der styrer investeringerne i Dansk Vækstkapital 3, ikke har præsteret bedre end andre sammenlignelige fund of funds-teams. Desuden har Vækstkapital 3 en struktur, der ikke gør det attraktivt for PensionDanmark at deltage, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen til Økonomisk Ugebrev.

”Siden Vækstkapital 1 blev dannet i 2011, er der sket meget. Pensionskasserne er vokset til det tidobbelte og har i dag selv teams, der kan håndtere investeringer i venturebranchen. Alle dem, der søger kapital hos Vækstfonden, kommer også forbi PensionDanmark og de øvrige pensionskasser. Desuden prøver de fleste pensionskasser at undgå at investere i konstruktioner, hvor der som i fund of funds er tale om fees on fees. Fund of funds spiller en aftagende rolle på kapitalmarkedet,” siger han.

Videre siger Torben Möger: ”Langt de fleste pensionskasser allokerer i dag en voksende del af deres investeringer til alternativer som f. eks grøn energi og udviklingen af nye industrille løsninger. Her kunne Dansk Vækstkapital 3 have spillet en rolle, som det i øvrigt også er blevet anbefalet af regeringens klimapartnerskaber, men det ville man ikke,”

Han havde hellere set, at Vækstfonden havde udbudt en Vækstkapital 3 konstrueret som Vækstkapital 1 og 2, hvor staten tager en del af risikoen, og med den særlige opgave at investere i virksomheder, der kan tilvejebringe stærkt efterspurgte, men endnu ikke udviklede grønne teknologier.

Mens Dansk Vækstkapital 1 og 2 havde en konstruktion, hvor de pensionskasser, der deltog, skulle have et afkast forlods, er den nye Vækstkapital 3 markedskonform uden særstilling til pensionskasserne.

”Hvis Vækstfonden vil lave en markedsmæssig fund of funds, må fonden også acceptere, at den bliver vurderet på linje med andre aktører i markedet, og her har vi ikke set, at fondens team har et ”edge,” siger Torben Möger Pedersen.

En anden situation
Han er tilfreds med de afkast, der er opnået i Dansk Vækstkapital 1 og 2, men konstaterer samtidig, at disse fonde blev skabt på politisk initiativ i en særlig situation efter finanskrisen, hvor det kneb at få markedet for venturekapital i gang. Vækstkapital 3 er forhandlet i Vækstfondens hovedkontor i Hellerup, ikke i Erhvervsministeriet, påpeger Torben Möger.

Vækstkapital 3 er ikke efterspørgselsdrevet, da klassiske vækstvirksomheder i dag ser ud til selv at kunne tilvejebringe den kapital, de har brug for, i det frie marked, tilføjer han.

Mikkel Hesselgren, direktør for Vækstfondens egenkapitalforretning, havde gerne set, at PensionDanmark også var med i kredsen om Dansk Vækstkapital 3.

”Men vi glæder os over vores mange andre gode samarbejder med PensionDanmark. Dansk Vækstkapital 1 og 2 har frem til nu givet investorerne konkurrencedygtige afkast på henholdsvis 18,5 pct. og 15 pr. år, efter omkostninger. Samtidig har Dansk Vækstkapital skabt væsentlige samfundsaftryk i form af nye stærke vækstvirksomheder, arbejdspladser og eksport til gavn for hele det danske samfund. ” siger han.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank