Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Presset stiger på Kollerup for action på svag pensionskonkurrence

Carsten Vitoft

mandag 08. november 2021 kl. 7:00

Selv om der snart er gået to år, siden Konkurrencerådet udsendte en omfattende kritik af konkurrenceforholdene på pensionsmarkedet, har erhvervsministeren stadig ikke reageret politisk på rapportens anbefalinger. Det møder nu kritik fra flere sider. Landets største pensionsselskab PFA, to brancheforeninger og Forbrugerrådet Tænk kræver nu handling fra ministeren. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

Næsten hver anden dansker kan ikke finde ud af, hvor meget de betaler i omkostninger på deres pensionsordning, og det er højere end for både banker og forsikring. Sådan lyder konklusionen i et nyt eksperiment fra Konkurrencerådet, der har givet hundrede danskere en time til at finde ud af, hvad de sidste år betalte i omkostninger til deres pensionsselskab.

Alligevel har det været mere end almindelig svært for Konkurrencerådet at fange erhvervsministerens opmærksomhed. Simon Kollerup har stadig ikke har gjort ret meget ved rapporten, Konkurrencerådet udsendte i slutningen af 2019 med 22 konkrete anbefalinger for at forbedre konkurrencen på markedet.

”Konkurrencerådet mener fortsat, at rapportens anbefalinger er gode og vigtige at få gennemført på pensionsområdet. Der er ikke fulgt op på alle anbefalingerne fra politisk side endnu. Men vi fortsætter med at gøre opmærksom på vores rapport, og vi fortsætter med at opdatere rapportens tal, så rapportens konklusioner ikke bliver forældede. Så Konkurrencerådet har ikke tabt håbet om en politisk reaktion på vore anbefalinger,” siger en af rapportens forfattere, Jesper Toelberg Bjerre, der også står bag det nyeste eksperiment fra Konkurrencestyrelsen.

Han afslører også, at selv når det så omvendt alligevel lykkes for lidt over halvdelen af gruppen på hundrede danskere at finde frem til deres pensionsomkostninger, så undervurderer næsten hver femte størrelsen af dem, så der mangler stadig meget gennemsigtighed i markedet, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

”Det er en fantastisk rapport, som Konkurrencerådet har lavet, og jeg undrer mig vildt over, at der ikke er blevet lovgivet oven på rapportens mange gode anbefalinger,” siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.

Bred enighed
Han var en af paneldeltagerne, da Konkurrencerådet torsdag havde samlet en række af branchens tungeste aktører til debat om pensionsrapporten. Og her var der overraskende bred enighed om, at erhvervsministeren ikke længere kan undskylde sig med corona-situationen, og nu politisk må beslutte, hvilke af anbefalingerne, regeringen politisk vil arbejde videre med.

”Vi ser gerne, at politikerne får handlet på rapportens anbefalinger, men jeg skal også sige, at vi mener, nogle anbefalinger er gode, og andre mindre gode. Eksempelvis kan vi ikke støtte oprettelsen af en uafhængig institution, der skal sammenligne afkast og omkostninger. Det er jo oplysninger, som vi allerede giver i dag på pensionsselskabernes hjemmesider, Pensionsinfo.dk og Faktaompension.dk,” siger Jan V. Hansen fra Forsikring & Pension.

Hans udmelding illustrerer meget godt, hvor svært det også kan være at tilfredsstille alle branchens aktører på en og samme tid, når der netop er så mange anbefalinger. For selv om der er enighed om, at der bør handles, så hører enigheden op omkring, hvordan der skal handles. Alle branchens aktører har deres egne ønsker, og adm. direktør Allan Polack fra PFA er ingen undtagelse, når man spørger, om han mener, ministeren har gjort nok for at bedre konkurrencen.

”Nej, det mener jeg ikke, han har. Eksempelvis synes jeg ikke, at konkurrencen på markedet for traditionelle pensioner med en garanti fungerer godt nok i dag, og det er langt mere kompliceret end mere moderne markedsrenteprodukter. Så jeg håber, at både politikerne og Konkurrencestyrelsen vil få set på det i fremtiden,” siger Allan Polack, der var en anden paneldeltager på konferencen. Han lægger samtidig heller ikke skjul på, at han til gengæld synes, at rapporten også går for langt med nogle af anbefalingerne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank