Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Prisdumping i pensionssektoren går amok lige før nye lovkrav

Carsten Vitoft

onsdag 01. september 2021 kl. 7:00

Mens Finanstilsynet har varslet en ny bekendtgørelse, der skal sætte en stopper for de massive underskud på syge- og ulykkesforsikringer i pensionsselskaberne, frygter flere aktører, at det blot er stilhed før stormen. Topchefen for et stort pensionsselskab oplever en frit lejde-stemning op til de nye regler. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

Senest til januar skal pensionsbranchen indrette sig efter Finanstilsynets nye regler om, at de ikke må tiltrække nye kunder med uholdbart lave priser på sundhedsforsikringer, hvor de efterfølgende dækker underskuddet ved at tage høje omkostninger på forvaltning af pensionsinvesteringer. 

Nu lurer der en slags panik før lukketid-stemning, hvor både pensionsselskaber, pensionsmæglere og ikke mindst virksomhederne forsøger at udnytte de sidste måneder til at høste kommercielle fordele.

Ingen prisstigninger
“Der lader til at være en slags frit lejde-stemning i markedet, mens vi går og venter på den nye SUL-bekendtgørelse. Vi møder fortsat priser, der er på samme lave niveau eller lavere end det, vi har set de seneste år. Så jeg har svært ved at få øje på, at priserne generelt skulle være på vej op. Og samtidig har vi set konkrete eksempler på, at priserne garanteres i fem år, hvor to-tre år ellers har været det markedskonforme. Hvis denne situation fortsætter ind i 2022, kommer vi til at revidere vores planer for at hæve priserne. Ellers er der en risiko for, at operationen lykkes, men patienten dør,” siger Bo Normann Rasmussen, adm. direktør for AP Pension.

Meningen med den nye bekendtgørelse er, at når der indføres forsikringspriser i markedet, som afspejler de underliggende omkostninger, vil konkurrencen blive mere retvisende, og kundernes omkostninger til investering skulle gerne begynde at falde.

“Jeg håber sørme ikke, at nogen selskaber vil lave lange, billige garantier lige inden lukketid. Man skal hensætte med det samme til forventede fremtidige underskud på garantier. Det helt store spørgsmål er måske mere, om investeringsomkostningerne nogensinde vil blive sat tilsvarende ned, eller om selskabernes indtjening bare vil forøges. Det skal kunder og mæglere selvsagt være opmærksomme på,” siger aktuar Søren Andersen fra pensionsrådgiveren FPension.

Partner Gert Nielsen fra BEDSTpension forstår godt, at fristelsen er stor for alle parterne i markedet lige nu.

“Som mægler er man vel næste forpligtet til at søge de laveste priser lige nu og forsøge at få dem garanteret i så mange år frem som muligt. Det spændende bliver, om Finanstilsynet overhovedet kan gøre noget ved SUL-underskud og for lave forsikringspriser,” siger Gert Nielsen.

Hos mæglerne har man set mulighederne for at tjene penge på de aktuelle markedsmuligheder. I Willis Tower Watson forventer man et “travlt” efterår med mange udbud, lød det hen over sommeren.

I pensionsselskaberne kan situationen også vendes til egen fordel, hvis man ønsker at vokse.

“Det bliver absolut interessant at se, hvordan markedet vil agere på den korte bane. Hvis ikke alle selskaber hæver priserne med det samme, kan man risikere en hele masse “rykken rundt” med kunderne. Det kan initieres enten af de billige selskaber eller af mæglerne,” siger Søren Andersen.

Forskellige interesser
Spørger man Finanstilsynet, bliver man ikke meget klogere. Her vedkender man sig det potentielle problem. Men tilsynet siger ikke, hvad man konkret kan eller vil gøre.

“Men vi vil da finde det hensigtsmæssigt, hvis selskaberne allerede nu begynder at tænke i at rette sigtekornet mod at opfylde intentionen i den forventede kommende regulering. Finanstilsynet har allerede med eksisterende regler muligheder for at føre tilsyn med f.eks. at selskaberne kan håndtere de risici, de påtager sig, på betryggende vis,” siger underdirektør Per Plougmand Bærtelsen.

I brancheorganisation F&P træder man også varsomt for tiden. Der er medlemmer med begge interesser – altså både dem, der er sultne, og dem der er mætte. ”Vi er fra F&P’s side først og fremmest optaget af at sikre, at den nye bekendtgørelse sikrer de bedst mulige fælles rammer for selskaberne og deres kunder i forhold til SUL. Vi har ikke nogen vurdering af eller kommentarer til den kommende tids ageren i markedet,” lyder det I en mail fra F&P.

Finanstilsynet oplyser, at der for tiden er høringsperiode indtil på onsdag, hvorefter bekendtgørelsen skal tilpasses og træder i kraft ved årsskiftet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank