Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Professor: Investeringsfonde bør have ny afkastmærkning

Carsten Vitoft

onsdag 18. august 2021 kl. 7:00

Når investeringsforeningerne hvert år lukker og fusionerer en lang række af deres afdelingsfonde, betyder det, at investorerne ikke længere kan stole på det afkastbillede, som foreningerne oplyser. Sæt advarsler på produkterne, foreslår invsteringsprofessor.

I løbet af de seneste fem år er næsten hundrede danske investeringsfonde forsvundet. Det er sket i al stilhed. Spørger man investeringsforeningerne, er det fordi, kunderne ikke længere ville have dem.

Men meget tyder på, at også investeringsforeningerne selv er lettede, når de dårligt performende fonde forsvinder ud af statistikkerne. Det er en mulighed for at få ryddet op i alt det, der ikke gik som ventet på de finansielle markeder, så det, der er tilbage, ser overordnet bedre ud.

Behov for flere krav
Men det er også talmagi i det, der får de danske investeringsfonde til at se bedre ud, end de i virkeligheden er.

”Løsningen er for mig at se ganske simpel. Man må simpelthen stille nogle flere krav til investeringsforeninger og banker, når de markedsfører og annoncerer disse investeringsprodukter. Vi ved fra uafhængige studier, at den survivorship bias, som opstår, når dårlige fonde lukker ned eller fusionerer, svarer til, at det gennemsnitlige afkast på de overlevende fonde bliver 1-2 procent højere. Det er ret oplagt og helt rimeligt, at man tvinger foreningerne til at oplyse dette til kunderne ved rådgivning og annoncering,” siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

I dag skal det allerede oplyses, at historisk afkast ikke er garanti for fremtidigt afkast.

”Finanstilsynet burde samtidig kræve, at investeringsforeningerne supplerer deres materialer med taleksempler. Foreningerne bør fremlægge faktiske data for de døde afdelinger. Men den viden kommer aldrig til investorernes kundskab. Det forsvinder i jubelen over sidste kvartals afkast. Det er pærelet at beregne præcist, hvor meget, det betyder, når så mange fonde forsvinder hvert år. Så kunne man kræve, at kunderne får oplyst, hvor meget det betyder over ti år. Og det er ikke så lidt, når det akkumuleres,” siger Carsten Tanggaard.

I seneste udgave beskrev Økonomisk Ugebrev, hvordan Jyske Invest senest har gjort brug af finten med at fusionere syv afdelinger sammen til en fortsættende afdeling – uden nogen historik. Her skriver man direkte i fusionspapirerne, at det gik elendigt med afkastet:

”På baggrund af aftagende formue og/eller udsigt hertil samt flere perioder med utilfredsstillende afkast i flere af de ophørende afdelinger, er det vurderingen, at investorernes interesser bedre tilgodeses ved, at de ophørende afdelinger fusioneres ind i de fortsættende afdelinger,” hedder det i redegørelsen.

Man kunne jo få den tanke, at det er svært at sælge produkter med historisk dårlige afkast til investorerne. I Jyske Invest kører man nu med livrem og seler i den nye afdeling, der snor sig så tæt på benchmark, at afkastet er nærmest identisk med indeks. Active share, der måler forskellen til benchmark, er 60 – hvilket vil sige at næsten halvdelen af aktierne i fonden er helt identisk med benchmark, så det nærmest er en passivt forvaltet afdeling.

Branchenormen for passiv forvaltning er omkring 0,6 pct. i ÅOP (årlige omkostninger i procent). Men i det konkrete tilfælde for Jyske Bank er fondens omkostninger sat til 1,77 pct. i ÅOP, selv om fonden nu har godt 7 mia. kr. under forvaltning, og den dermed må antages at have flere stordriftsfordele.

Banker bestemmer selv
På spørgsmålet om den nye fonds omkostningsniveau med en årlig bruttoindtjening på 125 mio. kr. svarer Rasmus Kristian Mogensen fra Jyske Invest:

”Afdelingen er etableret 3. december 2020, og det er vores vurdering, at afdelingen har klaret sig tilfredsstillende i sin første, korte levetid. Det er væsentligt at have for øje, at ÅOP dækker flere forskellige omkostningselementer som f.eks. porteføljerådgivning, handel, administration og distribution.” 

”Det er vel branchen i en nøddeskal, at det handler mere om indtjening end kundernes afkast. Det handler ikke om, hvad det koster at producere de her fonde, men mere om hvad banken skal have i indtjening på investeringsforeningerne. I andre brancher vil konkurrencen løse sådanne problemer. Men på det her marked er det bankerne, der selv bestemmer, hvor mange penge de vil tjene på investeringsforeningerne,” slutter Carsten Tanggaard.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank