Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q1: Danske Banks basisindtægter stiger mere end ventet

Josephine Daniel

tirsdag 03. maj 2022 kl. 7:00

Danske Bank

Aktiemarkedet straffede Danske Bank efter aflæggelsen af Q1-regnskabet med et kursfald på næsten 4 pct., efter at bundlinjen landede ca. 10 pct. under analytikernes forventninger. Toplinjen overraskede dog positivt, mens omkostningerne faldt mindre end ventet. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår hovedtallene for Q1.

Kursreaktionen var nok ikke overraskende, fordi der umiddelbart var tale om en skuffelse i forhold til analytikernes forventninger: De havde forventet bruttoindtægter på 10,6 mia. kr., og det blev kun til 10,3 mio. kr., bl.a. på grund af uforudset høje omkostninger. Men det har helt sikkert også spillet ind, at bankens ledelse aflyste den forventede udbyttebetaling.

Men bag den skuffende toplinje ligger faktisk en positiv udvikling. Den basale forrentning, som består af nettorenteindtægter og gebyrer, kom nemlig bedre ud, end analytikerne have ventet. Nettorenteindtægterne blev i Q1 på 5,63 mia. – det højeste i mange kvartaler. Indtægter på gebyrer og provisioner endte på 3,38 mia.kr., hvilket også var højere end konsensus-forventningen.

Mindre handelsindtægt
Til gengæld blev de meget svingende handelsindtægter betydeligt lavere end forventet, nemlig 565 mio. kr. mod forventet 855 mio. kr. Det var den ene store skuffelse i regnskabet, men måske burde det ikke have været en skuffelse, fordi årets første kvartal har været præget af stor tumult på finansmarkederne, hvor både private og professionelle har været ansporet til at handle mindre end normalt.

Bankens ledelse forklarer, at handelsaktiviteten har været lavere end sidste år, hvor der næsten hele året var kursstigninger og optimisme. Banken oplyser også, at markedsfaldene har udløst kurstab på interne beholdninger, hvilket må betragtes som engangsforhold.

Den anden store skuffelse var omkostningsudviklingen. Bankens ledelse forventer fortsat samlede omkostninger i år på 25 mia. kr. Men besparelserne fra sidste år på 25,6 mia. kr. kommer tilsyneladende langsommere end forventet. Det oplyses, at omkostningerne er belastet af en ny svensk bankskat, af fortsatte compliance-omkostninger og af en ny organisationsstruktur, som skulle være på plads i maj. 

Også aftrædelsesomkostninger belaster, oplyses det: ”Underlying expenses continued to progress according to plan, which helped to mitigate elevated remediation costs. The level mainly reflects higher IT expenses due to a one-off in relation to a new mainframe agreement and higher costs for compliance and remediation. Furthermore, the Resolution fund, bank tax etc. item increased DKK 80 million as a result of the Swedish bank tax that came into force on 1 January 2022.”

Ved udgangen af kvartalet var der 21.854 fuldtidsansatte, hvilket var 124 færre end for et år siden, men 100 flere end ved årsskiftet. Så der er altså ansat flere folk i banken det seneste kvartal. Under alle omstændigheder var omkostningerne i kvartalet 100 mio. kr. højere end i første kvartal 2021, så nu skal omkostningsbesparelserne virkelig speedes op. Ikke mindst fordi analytikere og professionelle investorer i disse år har mest fokus på bankens omkostningsudvikling, der forventes at skulle bidrage med en meget stor andel af den samlede fremgang i lønsomheden. 

Lange udsigter til vækst
En mulighed er også, at banken vokser sig til forøget lønsomhed, men det har ikke ligget i kortene hos analytikerne. Umiddelbart peger pilen i retning af, at Danske Banks ledelser satser strategisk på de øvrige nordiske lande, og i mindre grad på Danmark. For både private kunder og business-kunder, altså almindelige SMV-virksomheder, falder bankens samlede udlån i Danmark, mens det i de øvrige nordiske lande er stigende.

Eksempelvis dykkede det private udlån i Danmark i årets første kvartal til 504 mia. kr., mod 524 mia. kr. ved årsskiftet. Og erhvervsudlånet i Danmark dykkede i kvartalet til 165 mia. kr., fra 173 mia.kr.  RD’s udlån, der indgår i regnskabstallene for Danske Bank, viser et fald på 33 mia. kr. i udlånet opgjort til dagsværdi, på grund af faldende obligationskurser. Bankens udlånsfald i Danmark kan altså langt hen ad vejen forklares af obligationskursfald. 

Danske Banks factbook viser også, at banken særligt har øget privatudlånet i Norge – fra 155 mia. kr. til 160 mia. kr. På syv kvartaler er udlånet til private nordmænd øget med hele 34 mia. kr. I Danmark har privatudlånet været vigende. Billedet med fremgang i udlånet er det samme for norske virksomheder, men med en mindre stigningstakt, mens udlånet til danske virksomheder har været faldende.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank