Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Seks guldfugle i ATP får årsbonus på 126 mio. kr. trods ringe afkast

Carsten Vitoft

mandag 14. februar 2022 kl. 18:00

Nyt forslag om ATP: Lav uafhængig analyse efter mia-tab

Torsdag fremlagde ATP årsrapporten for 2021. Omkostningerne til kapitalforvaltere er eksploderet. Finansfolkene i ATP PEP, der forvalter unoterede aktier, scorer 126 mio. kr. i bonus. Dette selvom ATP’s afkast på området er svagere end et tilsvarende markedsindeks. Sammenlignet med resten af branchen ligger ATP i bund. Fagredaktør Carsten Vitoft har spurgt ATP, hvorfor det skal udløse bonus, når investeringsfolkene har klaret sig ringere end markedet.

Afkastene i landets største pensionsselskab, ATP, var helt oppe at runde 44 pct., da adm. direktør Bo Foged og Co. i denne uge aflagde et regnskab med det højeste overskud nogensinde. Det flotte afkast stammer især fra investeringer i eksotiske private equity-fonde, og det var altså den del af investeringerne, som drev det høje afkast.

Netop disse investeringer håndteres af en håndfuld partnere i ATP’s egen kapitalfond ATP PEP. De har tidligere været i søgelyset for at få alt for rundhåndede bonusordninger på store årlige millionbeløb.

Og nu er den tilsyneladende gal igen.

Langt bagud
For selv om ATP talte med store bogstaver om det nye rekordresultat, er det kun i kroner og øre, der kan tales om rekorder. Investeringsresultaterne i ATP PEP er i bedste fald middelmådige, når man sammenligner med markedet og andre pensionskassers afkast. Se også artikel herom (Link til artikel om rekordafkast) i denne udgave.

Fem andre danske pensionsselskaber slog ATP sidste år målt på afkast i private equity: Eksempelvis Lægernes Pensionskasse leverede et afkast på 69,5 pct., mens Industriens Pension realiserede et afkast 66,1 pct., for blot at nævne nogle.

Selv en helt passiv investering i en EFT-fond fra en af verdens største investorer, Xtrackers, der basalt set er dannet af en computers valg af andre private equity-fonde, fejede sidste år ATP’s afkast af banen med et afkast på 63 pct. – altså i forhold til ATP’s 44 pct. Begge tal er efter omkostninger.

”ATP PEP har opnået et afkast efter omkostninger på 44 pct. i 2021. ATP Koncernen har tjent 9,5 mia. kr. på det afkast, og det er vi yderst tilfredse med. For vores medlemmer har det har været bedre at investere i private equity-fonde, end det har været at investere i børsnoterede aktier i 2021 – som ellers også har klaret sig flot. Private Equity-fonde er dyre, men de har i den grad kunnet betale sig for vores medlemmer,” siger ATP’s investeringsdirektør Mikkel Svenstrup.

Videre siger han: ”PEP’s afkast bidrager betragteligt til, at ATP i 2021 kunne øge vores pensioner til danskerne med et rekordhøjt beløb. Vi har lige brugt 30,4 mia. kr. på at sætte pensionen op for alle vores 5,4 mio. medlemmer med 4 pct. Det kunne vi ikke have gjort uden et enormt stærkt afkast i 2021, og det er ATP PEP en væsentlig bidragsyder til,”

Direkte adspurgt om resten af den danske pensionsbranches resultater sidste år på private equity-investeringer og det faktum, at en passiv private equity-fond outperformer ATP PEP, svarer ATP’s investeringsdirektør, at det er svært at måle performance.

”Evaluering af private equity-fonde bliver aldrig en eksakt videnskab, og slet ikke på kortere horisonter. Når man sammenligner performance på tværs af porteføljer, er det vigtigt, at man korrigerer for fondstyper, fondenes livscyklus, deres gearing og deres geografi,” siger Mikkel Svenstrup.

Fonde giver spredning
Men med godt 20 mia. kr. investeret i private equity fra ATP’s side skulle man tro, at sådan en portefølje var meget veldiversificeret – altså investeret i stort set alt inden for private equity-kategorien. Formålet med den slags investeringer er netop typisk selve spredningen af investeringerne.

Det samme, kan man sige, er formålet med ETF-fonden fra Xtrackers, der altså sidste år leverede 63 pct. i afkast. Og hvis ATP PEP har underperformet denne fond så voldsomt, må ATP PEP’s guldfugle vel netop have valgt noget forkert, hvilket så ikke burde udløse en bonus – måske nok snarere en straf, vurderer eksperter.

Mikkel Svenstrup fra ATP siger: ”Performance fee til ATP PEP i 2021 – realiseret og urealiseret – udgjorde 126 mio. kr., svarende til 1,3 pct. En eventuel udbetaling af de penge afhænger dog af udviklingen af porteføljen over de kommende ti år. I 2021 blev der udbetalt 60 mio. kr. i carry til ATP PEP. Det er mange penge, også selv om det er til 33 personer, som har været involveret i værdiskabelsen siden 2003. Investeringer i private equity er en dyr aktivklasse.”

”Det er ingen hemmelighed, at vi løbende arbejder for, at vi får det billigere. Det rykker dog ikke ved, at det på bundlinjen har kunnet betale sig, fordi vi har fået et tydeligt merafkast i 2021 til vores medlemmer – også efter de høje omkostninger,” lyder det videre fra ATP’s investeringsdirektør, der vælger ikke at forholde sig til hverken de passive ETF-afkast eller private equity-afkastene i resten af pensionssektoren.

Det er ikke første gang, guldfuglenes bonusser fra ATP er i søgelyset. Berlingske Business har tidligere har sat fokus på deres performanceløn i en række artikler, hvor det blandt blev anslået, at bonusaftalen kunne nå 500 mio. kr.

ATP PEP udgøres primært af seks partnere, anført af managing partner Torben Vangstrup. Derudover har også en mindre gruppe andre ansatte i ATP-PEP andel i medinvesteringsprogrammet. Det er helt overvejende de seks partnere, CFO’en samt fire tidligere seniormedarbejdere/partnere, som – udover deres løn – siden 2003 har stået for den største medinvestering. Og som dermed, hvis tingene lykkes, også modtager den største andel af afkastet.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Udløber snart
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Udløber snart
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Udløber snart
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank